Kommentar

Tid for handling

Amerikanerne gråter over 20 drepte småskolebarn.
Er det dette som skal til for at USA endrer sin våpenlovgivning?

Innbyggerne i Newtown i sorg etter skolemassakre

Konsekvensene av den enorme antallet skytevåpen er blitt et stort samfunnsproblem i USA, skriver utenriksmedarbeider i NRK, Tove Bjørgaas.

Foto: DON EMMERT / Afp

En kan ikke annet enn å gråte. Det er ikke annet å gjøre når en mann går inn i klasserommet på en barneskole og meier ned tjue 6 og 7 åringer.
Det viste også Barack Obama i går.

Han tørket tårer flere ganger i den tre minutter lange trøstetalen han holdt til folket.

Men mange amerikanere forlanger langt mer enn tårer og oppfordring til bønn fra politikerne nå.

Det er blitt en epidemi

Massakrer med håndvåpen utført av unge menn med psykiske problemer er blitt en epidemi i USA

Tove Bjørgaas

20 år gamle Adam Lanza hadde slitt med psykiske problemer og beskrives som sjenert og tilbaketrukket. Det overrasker ingen. Alle amerikanere har hørt det før. For massakrer med håndvåpen utført av unge menn med psykiske problemer er blitt en epidemi i USA. Og 2012 har vært et annus Horribilis.

Bare i år har tolv skytetragedier av denne typen funnet sted selv om skolemassakren i Newtown selvsagt er den verste. Men vi husker også mannen som drepte 12 kinogjengere i Colorado i sommer, og senest for et par dager siden skjøt en mann flere personer og drepte tre på et kjøpesenter i Oregon.

Obama har mandat

President Obama har tidligere tatt til orde for et forbud mot helautomatiske angrepsvåpen og for strengere bakgrunnskontroll av den som vil kjøpe skytevåpen.
Han har imidlertid ikke tatt virkelig initiativ til å endre lovene.

Dersom dårlige veier, epidemier eller terrorangrep førte til at titalls amerikanere ble drept, ville politikerne utvilsomt sette i verk tiltak umiddelbart.

Tove Bjørgaas

Det republikanske kongressflertallet vil også være imot føderale våpenforbud. Men Obama har, med valgseieren i ryggen, mandat til å ta initiativ til forandring.

Det krever mange nå. Blant andre astronaut Mark Kelley, ektemannen til kongressrepresentant Gabrielle Giffords som ble skutt i hodet mens hun delte ut løpesedler utenfor et supermarket i Arizona i 2011.

Ingen gjør noe med våpenproblemet

Konsekvensene av den enorme antallet skytevåpen er blitt et stort samfunnsproblem i USA, men ingen gjør noe med det, skriver kommentator Ezra Klein i Washington Post i dag.

Dersom dårlige veier, epidemier eller terrorangrep førte til at titalls amerikanere ble drept, ville politikerne utvilsomt sette i verk tiltak umiddelbart. Men når unge svartkledde menn dreper barn og voksne i klasserom, på kinoer eller kjøpesentre, sier mange av de samme politikerne at det er ”for tidlig” å trekke konklusjoner om tiltak.

I de aller fleste av disse massakrene har drapsmannen, for det er i nesten alle tilfeller en mann, skaffet våpnene på lovlig vis.

Tove Bjørgaas

Den mektige våpenlobbyen ber folk unngå å trekke forhastede slutninger. Men det er ikke for tidlig. Det er snarere kanskje allerede for sent å endre en av USAs dystreste statistikker, mener Klein.

24 massakrer på sju år

De siste tretti årene har 61 skytemassakre funnet sted i USA, ifølge magasinet Mother Jones.

Trenden viser imidlertid en kraftig forverring. For 24 av massakrene har skjedd bare de siste sju årene. Og bare i år har det altså vært tolv om en også regner med episoder med færre ofre, ifølge Washington Post.

I de aller fleste av disse massakrene har drapsmannen, for det er i nesten alle tilfeller en mann, skaffet våpnene på lovlig vis.

Våpen i klasserommet

Det finnes også dem som hevder at lærere må få ha våpen i kateterskuffen slik at de kan skyte tilbake neste gang.

Tove Bjørgaas

Adam Lanza brukte sin mors våpen til å drepe henne og barna hun underviste.
Våpnene og store mengder ammunisjon var også kjøpt på lovlig vis, og vi vil de neste dagene få flere detaljer om dette.

Connecticut har en av USAs strengeste våpenlover, og det får allerede enkelte til å hevde at massakre vil skje uansett om lovgivningen strammes inn.

Politifolk på alle skoler og flere metalldetektorer og alarmsystemer, ber mange foreldre om i stedet.

Det fryktstyrte USA har allerede gjort mange skolebygg til rene festninger.
Og det finnes også dem som hevder at lærere må få ha våpen i kateterskuffen slik at de kan skyte tilbake neste gang.

Tilgang til våpen øker imidlertid selvsagt faren for at noen bruker dem.
Lanza hadde tydeligvis slik tilgang, som mange unge i USA før ham har hatt. Det er en viktig del av problemet.

Ingen selvsagt rett

Kanskje kan Obamas andre presidentperiode bli epoken der amerikanerne slutter å klamre seg til sin grunnlovsfestede rett til å bære våpen.

Det andre tillegget til den amerikanske grunnloven ble skrevet for en annen tid og en annen amerikansk befolkning. Den gangen manglet USA føderale militære styrker, og folk måtte derfor ha retten til å forsvare seg og sine lokalsamfunn med våpen. I dag har amerikanerne først og fremst behov for å forsvare seg mot medmennesker som psykiatrien ikke fanger opp.

Vold avler vold.

Men det ville utvilsomt gå færre liv tapt dersom verken vanlige folk eller psykisk syke hadde skytevåpen i hånd.