Hopp til innhold

Her er drapsmannen: Blir beskrevet som et geni

Adam Lanza (20) gikk fra å være en einstøing til en kaldblodig morder.

Adam Lanza

Hva som ledet Adam Lanza til å drepe uskyldige barn, er fortsatt en gåte. Dette bildet er en udatert bilde fra årsboka til Newtown High School

Foto: Ap

Adam Lanza er den unge mannen som skjøt og drepte 20 grunnskoleelever i tillegg til seks voksne ansatte ved Sandy Hook barneskole fredag morgen lokal tid.

Gjerningsmannens ansikt vises nå fram i medier verden over. Mange har også dannet seg et bilde av hvordan han var som person.

Lanza blir blant annet beskrevet som ekstremt sjenert, en einstøing og et geni.

Ennå vet ingen hvorfor Adam Lanza valgte å drepe sin mor i sitt eget hjem, før han fortsatte til skolen og drepte 26 mennesker, og til slutt rettet pistolen mot seg selv.

Kledd i svart – bevæpnet med to håndvåpen og en rifle, tvang han seg inn i skolebygget og åpnet ild.

Bodde i et hus fylt med våpen

Adam vokste opp i byen Newtown i Connecticut, en postkortidyllisk småby der alle kjenner alle. De siste årene har han bodd sammen med moren sin Nancy i en enebolig omgitt av to mål skog og velstelte plener.

Foreldrene hans skilte seg i 2009 etter 28 års ekteskap, men Adam og moren fortsatte å bo i familiehuset. Ifølge The Telegraph skal bruddet ha vært traumatisk for de to sønnene.

Ifølge Adams tante Marsha Lanza ble han oppdratt av snille og ansvarsfulle foreldre. Hun beskriver svigerinnen som en kjærlig mor. Da tanten møtte nevøen i sommer, merket hun ikke at det var noe uvanlig med ham.

Nancy var en våpensamler. En bekjent av Nancy forteller at hun ved en anledning viste ham en rifle hun nettopp hadde kjøpt. Hun skal ha sagt at hun ofte tok med barna og skjøt på blink.

The Telegraph har snakket med naboer av Lanza-familien.

– Adam Lanza har vært en merkelig gutt siden han var fem år gammel. Uansett hvor fryktelig dette høres ut, så kan jeg ikke si at jeg er overrasket, sier Tim Dalton gikk i samme klasse som Lanza på barneskolen.

Broren hengt ut som morder

Flere medier identifiserte fredag den antatte gjerningsmannen som Ryan Lanza fra New Jersey – men det kom raskt fram at dette var feil. Ryan er Adams 24 år gamle storebror, han ble pågrepet av politiet fredag og satt flere timer i avhør.

Da fortalte han at Adam hadde personlighetsforstyrrelser. Dette er ikke bekreftet fra offisielt hold, og det er uklart hvilken form for personlighetsforstyrrelse han kan ha hatt.

Ryan fortalte også at han ikke har sett broren sin på to år. Da nyheten om skolemassakren kom ut, var Ryan på jobb på Times Square i New York. Til sin forferdelse så han sitt eget navn blinke på TV-skjermen. Deretter sendte han en melding til en venn på Facebook om at han trodde moren var død og at han visste hvem som var ansvarlig.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Massakre USA
Foto: Jared Wickerham / Afp

– Var en av de smarteste jeg har møtt

Da Adam begynte på videregående ble han opptatt av spill og programmering og var ofte å treffe på LAN-fester. Han meldte seg inn i en teknologiklubb ved Newtown High School.

Joshua Milas var medlem i samme klubb og beskriver Lanza som en glad person, men la til at han ikke har møtt Lanza på flere år.

– Vi pleide å henge sammen, og han var en bra fyr. Han var smart. Han var sannsynligvis en av de smarteste jeg har møtt, sier Milas til nyhetsbyrået Ap.

Lanza blir også beskrevet som lynintelligent av tidligere klassekamerater. Han skal har rettet medelevers lekser og han var blant de flinkeste elevene ved skolen.

– Han hadde ingen venner, men han var snill hvis du ble kjent med ham, sier Kyle Kromberg som studerte Latin sammen med Lanza.

– Det var nesten smertefullt å føre en samtale med ham, fordi han følte seg så ukomfortabel. Jeg lurte alltid på hva han tenkte, sier en Olivia DeVivo som satt ved siden av ham i engelsktimene.

– Kranglet med skoleansatte før massakren

Ifølge NBC skal Adam Lanza ha vært i krangel med fire ansatte ved Sandy Hook barneskole torsdag, dagen før massakren. Det er ikke klart hva han skal ha kranglet med de ansatte om.

Tre av de fire personene skal ha blitt drept under massakren fredag formiddag, får NBC bekreftet fra myndighetskilder.

To dager tidligere skal Lanza ha forsøkt å kjøpe en rifle på en sportsbutikk i Danbury i Connecticut, men lyktes ikke fordi staten opererer med en ventetid før man får kjøpt våpen.

Ifølge politiet var Adam tidligere elev ved Sandy Hook, men har i senere tid ikke hatt noen tilknytning til skolen. Moren hans skal ha jobbet som vikar på skolen, men navnet hennes er ikke funnet i skolens ansatt-lister.

20-åringen tok i stedet med seg to håndvåpen og en automatrifle som var registrert på moren da han dro til skolen ved 09.30-tiden lokal tid fredag.SISTE NYTT

Siste nytt