Hopp til innhold

Biden langer ut mot Trump etter Floyd-kommentar

I en tale som for det meste handlet om økonomi, sa USAs president Donald Trump at det var en stor dag for George Floyd. Det fikk utfordrer Joe Biden til å fyre løs.

- Jeg er tilbake, sa Joe Biden fra talerstolen under et valgkamparrangement i Los Angeles tirsdag.

KRITISK: Tidligere visepresident og snart presidentkandidat Joe Biden (D) sabler ned president Donald Trumps refleksjoner rundt hva avdøde George Floyd, fra sin plass i himmelen, kan tenkes å mene om utviklingen i USA.

Foto: MARIO TAMA

– At presidenten forsøker å legge ord i munnen på George Floyd synes jeg er motbydelig, sa tidligere visepresident Joe Biden i går kveld.

Kritikken kom etter en timelang tale der presidenten kom inn på en av hovedpersonene i amerikansk offentlighet den siste par ukene, nemlig afrikansk-amerikanske George Floyd.

Floyd døde i forbindelse med en arrestasjon i Minneapolis 25. mai. En av politimennene er så langt siktet for drap, og tre andre er siktet for medvirkning til drap. For mange amerikanere var hendelsen et bilde på systematisk rasisme i politiet og landet for øvrig.

I ukene etter Floyds død har USA vært preget av store demonstrasjoner, opptøyer og plyndring. President Donald Trump har vært kritisert for å snarere helle bensin på bålet enn å samle folket.

Også i går vekket Trump oppsikt da han gikk på talerstolen.

Trump mente Floyd ville likt det han så

Under en timelang tale, som i stor grad handlet om amerikansk økonomi, kom Trump inn på temaet rettferdighet for loven.

– Likhet for loven må innebære at alle amerikanere får lik behandling i alle møter med politimyndighetene, uavhengig av rase, farge, kjønn og tro, sa president Trump.

Så trakk han inn avdøde Floyd talen sin.

– Vi så alle hva som skjedde forrige uke. Vi kan ikke la sånt skje. Forhåpentligvis titter George ned og sier «det er noe stort som skjer i landet», sa Trump før han fortsatte:

– Det er en stor dag for ham, det er en stor dag for alle. Det er en stor dag for alle sammen. Det er en stor, stor dag for likhet. Det er det grunnloven krever og det landet vårt handler om, sa presidenten.

Biden: – Alt du trenger å vite

Joe Biden, som snart formelt blir demokratenes presidentkandidat, kritiserte Trump skarpt for det sistnevnte sa om Floyd.

– Han snakker om en mann som ble drept som følge av meningsløs vold og en større bølge av urettferdighet som har spredd seg på denne presidentens vakt, sa Biden

Biden anklaget så Trump for å så splid blant amerikanere basert på religion og etnisitet.

– George Floyds siste ord ,«jeg får ikke puste, jeg får ikke puste», har gitt gjenklang i hele landet, faktisk i hele verden. At presidenten forsøker å legge ord i munnen på George Floyd synes jeg er motbydelig, sa den kommende presidentkandidaten.

Biden angrep også Trump for å trekke Floyd inn i en tale som i stor grad handlet om hvor godt den amerikanske regjeringen etter Trumps syn har håndtert koronakrisen.

– Det faktum at han gjorde det på en dag da arbeidsløsheten blant svarte steg, arbeidsløsheten blant latinoer steg og arbeidsløsheten blant unge svarte steg voldsomt, sier egentlig alt du trenger å vite om denne mannen og hva han bryr seg om.

SISTE NYTT

Siste nytt