Berlusconi stiller til valg igjen

Italias tidligere statsminister Silvio Berlusconi stiller igjen til valg i 2013, opplyser partiets parlamentariske leder.

Silvio Berlusconi

Silvio Berlusconi sier han ikke kan se bort fra de gode meningsmålingene og alle henvendelsene han har fått.

Foto: SEBASTIEN PIRLET / Reuters

Berlusconi har holdt en forholdsvis lav politisk profil siden han gikk av som statsminister i fjor, og har vært travelt opptatt med å forsvare seg i retten .

Spekulasjonene om hvorvidt 75-åringen vil gjøre comeback har imidlertid økt i løpet av våren, og for et par uker siden forsikret han støttespillerne sine om at han jobbet med å komme seg tilbake til politikken.

Torsdag var representanter fra Berlusconis parti hjemme hos den tidligere statsministeren i Roma, og etter møtet bekreftet partiets parlamentariske leder Fabrizio Cocchito at Berlusconi blir deres kandidat.

– Ja, Berlusconi er vår statsministerkandidat, sa Cocchito til italienske medier.

Dermed blir det ingen primærvalg innad i partiet for å finne en kandidat, slik de fleste hadde ventet, skriver The Guardian.

Les også: Silvio Berlusconi - statsministeren med ni liv

Oppfordres til å stille

Silvio Berlusconi og Angelino Alfano

Silvio Berlusconi og Angelino Alfano.

Foto: Andrew Medichini / Ap

Onsdag avslørte en annen partifelle, generalsekretær Angelino Alfano, at han er blant dem som presser på for å få Berlusconi som kandidat ved valget neste år.

– Det er en stor bevegelse som støtter Berlusconi. Mange ber ham stille til gjenvalg, og jeg er en av dem, sier Alfano.

Ifølge den italienske avisen Corriere della Sera har Berlusconi latt seg overbevise av en meningsmåling som viser at partiet hans vil få hele 30 prosents oppslutning dersom han stiller som kandidat, mot ti prosent med Alfano som kandidat.

I beskjeden stil sier Berlusconi at han ikke har noe sterkt ønske om å stille, men at han simpelthen ikke kan se bort fra meningsmålingen og alle henvendelsene han har fått.

Ifølge Reuters skal Berlusconi holde en tale fredag, der han trolig vil kommentere valget.

Kan få betydelig rolle

Dersom partiet får 30 prosent av stemmene, vil det kunne gi dem en avgjørende rolle i en eventuell samlingsregjering.

Berlusconi har det siste halvåret benyttet flere anledninger til å komme med slengbemerkninger mot statsminister Mario Montis håndtering av finanskrisen.

Les også: Italias kredittverdighet nedgradert

Ifølge Reuters vil ikke Monti stille til gjenvalg, og meningsmålinger tyder på at en sentrum-venstre-koalisjon med det demokratiske partiet i spissen ligger best an.

Ordføreren i Roma, Gianni Alemanno fra partiet PDL, vet fortsatt ikke hva han skal tro.

– Jeg vil gjerne forstå dette kandidaturet til Berlusconi. Om det er et faktum, eller om det er noe provisorisk, sier han.

PDL ser ut til å komme på en god andreplass i meningsmålingene, men får konkurranse av komikeren Beppe Grillo og Femstjernersbevegelsen.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt