NRK Meny
Normal

Silvio Berlusconi går av

Italias statsminister , Silvio Berlusconi, leverte lørdag kveld sin offisielle avskjedssøknad.

Silvio Berlusconi

Silvio Berlusconis tid som statsminister i Italia er over. Lørdag kveld leverte han sin avskjedssøknad.

Foto: FILIPPO MONTEFORTE / Afp

Etter at italias nasjonalforsamling tidligere i kveld sa ja til den nye spareplanen, ble det klart at det nærmet seg Berlusconis avgang.

Lørdag kveld leverte Berlusconi sin endelige avskjedssøknad til Italias president, Giorgio Napolitano, melder AFP.

– Ciao, Berlusconi!

– Ciao, Berlusconi! Flere tusen italienere feiret i Romas gater etter at avgangen var offisiell.

Et orkester spilte hallaluja-strofene av Händel utenfor presidentboligen i Roma lørdag kveld, mens flere tusen feirende mennesker veivet med plakater med påskriften «farvel, Silvio» og «kom for all del ikke tilbake».

– Det har vært 17 år med antikultur, sier studenten Raffaele Di Nitto, en av flere tusen italienere som skulle bruke natten til å feire slutten på Berlusconi-æraen.

– Dette komme til å bli vår egen lille bunga bunga-fest, sier aktivisten Gianfranco Mascia og sammenligner lørdagens feiring med den avgåtte statsministerens beryktede fester.

– Bedrøvet Berlusconi

Berlusconi selv er ifølge italienske medier «dypt bedrøvet» som følge av feiringen og skjellsord som «klovn» og «bajas» som runget i Romas gater lørdag kveld.

Noen av tilhengerne hans samlet seg ved statsministerboligen for å sørge over avgangen.

– Berlusconi er unik, uforglemmelig, ingen kan erstatte ham, mener tilhengeren Massimo della Seta.

Stor gjeld

President Giorgio Napolitano har sørget for å få fortgang i prosessen etter at Silvio Berlusconi tirsdag denne uka kunngjorde at han går av når pakken med økonomiske reformer og innstrammingstiltak er vedtatt.

Økning av pensjonsalderen og økt moms er blant tiltakene, som er rettet mot å skape vekst i økonomien og få kontroll med Italias enorme utenlandsgjeld.

Usikkerheten rundt Italia, som er eurosonens tredje største økonomi, er svært stor, og Italias partnere i eurosonen har krevd øyeblikkelig handling for å gjenopprette tilliten til landet i markedet.

Frykten er at Italia skal ende opp i samme situasjon som Hellas.

– Ny vår for Italia

Napolitano vil trolig utnevne tidligere EU-kommissær Mario Monti til ny statsminister, og en ny regjering kan være på plass søndag kveld eller mandag morgen.

– Vi håper denne dagen markerer starten på en ny vår for Italia, sa opposisjonspolitiker Massimo Donadi under lørdagens avstemning.

– I dag faller teppet for en lang og smertefull fase i Italias politiske historie. Landet ønsker blanke ark for å begynne på nytt, supplerte opposisjonspolitiker Dario Franceschini.

Demonstranter feirer Berlusconis avgang i Romas gater

Demonstranter feirer Berlusconis avgang i Romas gater.

Foto: TONY GENTILE / Reuters


Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt