Silvio Berlusconi - statsministeren med ni liv

Silvio Berlusconi overlevde både rettssaker og pikante anklager. Men en skakkjørt økonomi ble for mye selv for statsministeren med minst ni liv.

For mange italienske velgere var suksessen hans som forretningsmann tilstrekkelig bevis for Berlusconis evner til å styre landet, skriver BBC.

75-åringen og familien har bygget en formue på over 50 milliarder kroner.

Men landets økonomi har ikke blomstret de siste årene. Italia har samlet seg en gjeld på svimlende 15.000 milliarder kroner, og et voksende krav om avgang har runget i Italias gater.

Mannen med det velpleide ytret har vist en bemerkelsesverdig evne til politisk overlevelse tidligere, men lørdag måtte han levere sin avskjedssøknad.

Omfattende karriere

Berlusconi startet sin karriere som selger av støvsugere, men skaffet seg også inntekter som smørsanger på nattklubber og cruisebåter.

Med jusseksamen i hånden slo han seg opp på eiendomsutvikling og bygget opp landets største medieselskap, Mediaset.

Investeringsselskapet hans Fininvest eier Italias største forlag og det populære fotballaget AC Milan, med mer.

I 1994 dannet Berlusconi en koalisjonsregjering med to andre partier på høyrefløyen. Samarbeidet kollapset etter sju måneder, men i 2001 var han tilbake som leder for en koalisjonsregjering.

Hans tredje periode startet i 2008, og i Italias ustabile etterkrigspolitikk er han den regjeringssjefen som har sittet lengst.

Lovbrudd

Listen over lovbrudd Berlusconi anklages for, har blitt mange gjennom årene: underslag, skattesvindel og falsk bokføring, samt forsøk på å bestikke en dommer og forbindelser til mafiaen.

Men han har ennå ikke fått noen fellende dom.

Den siste rettssaken i rekken handler om maktmisbruk og kjøp av sex fra en mindreårig.

Berlusconi kaller alle anklagene mot ham for en konspirasjon fra både opposisjon og rettsvesen.

SISTE NYTT

Siste nytt