NRK Meny
Normal

– Berlusconi planlegger comeback

Italias tidligere statsminister Silvio Berlusconi står fortsatt tiltalt for å ha kjøpt sex av en mindreårig, men hinter allerede om å stille til valg igjen. Valgløftet blir trolig å få Italia ut av eurosonen.

Silvio Berlusconi

Silvio Berlusconi vinker fra bilen på vei fra rettslokalet i Milano. Til tross for

Foto: Luca Bruno / Ap

Berlusconi trakk seg som statsminister i november i fjor, til stor jubel i Romas gater. Det siste drøye halvåret har han hatt hendene fulle med å forsvare seg i retten.

I tillegg til den mye omtalte prostitusjonssaken er Berlusconi tiltalt for bestikkelser, korrupsjon og skatteunndragelse, og i forrige uke la påtalemyndigheten i sistnevnte sak ned påstand om tre år og åtte måneders fengsel for 76-åringen.

Likevel har ryktene om et comeback begynt å gå i Italia, og det spekuleres nå i om Berlusconi vil lede høyresiden i et nytt valg med tilbaketrekking fra euroen som kjernesak.

Før helga talte Berlusconi en forsamling av unge høyreorienterte velgere, der han forsikret dem om at han ikke hadde lagt fra seg sine politiske ambisjoner.

– Jeg jobber med noen løsninger. Jeg er fortsatt her. Gi meg 51 prosent, sa Berlusconi til stående applaus og taktfaste rop fra publikum.

Berlusconi lovte også å endre navnet på partiet Il Popolo della Libertà, samt å forsikre seg om at halvparten av kandidatene ved neste valg er kvinner, skriver The Guardian.

Les også: Berlusconi lover vakre kvinner

Kan velte Montis regjering

Mario Monti

Statsminister Mario Monti kan ligge tynt at dersom det blir skrevet ut valg i høst.

Foto: STEFANO RELLANDINI / Reuters

Berlusconis parti har fortsatt nok stemmer til å kunne velte regjeringen til Mario Monti, og et eventuelt tidlig nyvalg til høsten kan komme til å ha store ringvirkninger i eurosonen.

Det er foreløpig usikkert om Berlusconi kan ta tilbake partiet fra sin tidligere justisminister Angelino Alfano.

Monti tok på seg jobben med å presse gjennom en rekke upopulære, men nødvendige kutt, og Berlusconi har med jevne mellomrom benyttet sjansen til å påpeke at landets økonomi ikke har bedret seg nevneverdig.

Les også: «Super-Mario» får økonomipris

Den tidligere statsministeren har derfor tatt til orde for å gå ut av euroen, og sa nylig at Tyskland bør droppe euroen før andre gjør det.

Berlusconis argument var at å ta tilbake sin egen valuta vil være en stor fordel for økonomier som i hovedsak er basert på eksport.

– Vi må gå til Europa og si bestemt at den europeiske sentralbanken må begynne å trykke opp penger. Hvis de ikke gjør det, bør vi ha styrke nok til å si «ciao, ciao», og forlate euroen, skrev Berlusconi på Facebook-siden sin.

Han understreket senere at utsagnet måtte tas med et smil og litt ironi.

Forsvarer seg i retten

Karima El Mahroug

Karima el-Mahroug.

Foto: Ronald Zak / Ap
Nicole Minetti

Nicole Minetti.

Foto: Luca Bruno / Ap

I mellomtiden har Berlusconi nok av anklager å forsvare seg mot i retten. Han er tiltalt for å ha forsøkt å bestikke en advokat, korrupsjon, maktmisbruk og avlytting, og den mye omtalte «Ruby-saken».

I løpet av de siste månedene har det stadig dukket opp nye detaljer fra de såkalte «bunga bunga-festene», der flere titalls kvinner skal ha blitt betalt for sex.

En av dem skal være Karima el-Mahroug, også kjent som Ruby, som var 17 år gammel da hun angivelig solgte sex til Berlusconi.

Mens Berlusconi hevder det bare var elegante middager som fant sted i huset hans, har andre vitner fortalt om strippere og prostituerte i politi- og nonnekostymer.

Les også: Berlusconi raste mot «horehus-TV»

Aktoratet i Milano har trukket frem Nicole Minetti, Berlusconis tidligere tannlege og lokalpolitiker, som sentral i saken.

Berlusconi har ikke vært spesielt nøye på å være til stede i retten hver dag, men dukket opp i begynnelsen av saken og påpekte at «alle kvinner er ekshibisjonister av natur».

Les også: Silvio Berlusconi - statsministeren med ni liv
Les også: – Jeg er ikke en «playboy», jeg er en «playman»

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt