Hopp til innhold

Barcas rolle i uavhengighetskampen

BARCELONA (NRK): 17 minutter og 14 sekunder ut i hver hjemmekamp skjer det noe helt spesielt på stadion til Barcelona fotballklubb.

Barca

– Jeg kan ikke nekte for at følelse av å være katalansk er høyere og sterkere i dag enn i går, sier Sebastian Blanco Duch (t.v.)

Foto: Johan E. Bull / NRK

Camp Nou stadion koker. Det er hjemmekamp på stadion som tar 100.000 tilskuere. Etter 17 minutter og 14 sekunder blir det ekstatisk på deler av tribunen.

Med taktfaste klapp roper fansen «independencia» så det runger over hele byen.

Byen, klubben og fansen er tett knyttet til selvstendighetskampen i Catalonia som denne uken ble kronet med en uavhengighetserklæring i det regionale parlamentet i Barcelona.

1714 er ikke tilfeldig.

Barca

Barcelona-fans veiver med Catalonias flagg under ligafinalen mot erkefienden Real Madrid i 2011.

Foto: Andres Kudacki / AP

Kanonkuler

I ett glassmonter ligger det flere titalls gamle kanonkuler og bærer fortellingen om 1714.

Da Barcelona skulle bygge et nytt bibliotek i 2002 fant man rester av byen under et gammelt torggulv. Hus i stein og brobelagte gater minner om en 300 år lang historie.

Kanonkulene ble sluppet over byen da Barcelona falt i slaget mot styrkene til Kong Filip V og Catalonia ble en del av det spanske kongeriket.

Kanonkuler

Mange titalls kanonkuler ble funnet under utgravinger i Barcelona i 2003. De stammer fra 1714, en viktig dato i Catalonias historie.

Foto: Johan E. Bull / NRK

Året 1714 er derfor viktig for dem som bygger Catalonia som nasjon.

– Dette er et viktig år. Hvert år på den 11. september minnes folk det som skjedde i 1714. Vi feirer tapet. Det er normalt at land og nasjoner feirer sine seiere, men vi feirer motstanden, sier arkeolog Antonio Fernández på Born kultursenter til NRK.

Fansen er splittet

Øl og tapas bæres ut på bordene på en pub i hjertet av Barcelona. For mange Barcelona-fans har denne uken vært spesiell.

– Jeg kan ikke nekte for at følelse av å være katalansk er høyere og sterkere i dag enn i går, sier Sebastian Blanco Duch.

Drakta hans i det katalanske flaggets striper ble forbudt etter bare en sesong. Den ble for politisk for det spanske fotballforbundet.

– N bruker de bare denne trøya på treninger eller før de kommer ut på kamparenaen, sier han.

Catalunya's separatist supporters wave "Esteladas" supporting Scotland's independence during FC Barcelona's Champions League soccer match against Apoel Nicosia in Barcelona

Etter 17 minutter og 14 sekunder blir det ekstatisk på deler av tribunen på Camp Nou i Barcelona.

Foto: Albert Gea / Reuters

Det ble vill jubel og dans i gatene fredag etter at Catalonias parlament erklærte uavhengighet fra resten av Spania.

Men folk er splittet i synet på uavhengighet, også Barca-fansen

– Vi er middelhavsfolk. Vi er som fønikerne. Vi liker å forhandle: Jeg gjør noe for deg i dag, i morgen gjør du noe for meg. På den annen side så foretrekker Spania bare å erobre, sier Sebastian Blanco Duch til NRK.

Men på nabobordet blåser den politiske vinden en annen vei. Ikke alle forstår den katalanske nasjonalismen.

Barca

Dani Corral er skeptisk til selvstendighet for Catalonia.

Foto: Johan E. Bull / NRK

– Ikke bare her i Catalonia og i Europa, men i hele verden er dette negativt. Fra et solidaritetssynspunkt, så ser jeg på dette som urettferdig. De fattige regionene vi ikke løsrive seg, bare de rike, sier Dani Corral.

Barcelona måtte bytte navn

Tiårene med Francos diktatur satte sine spor i klubbens historie. Klubben måtte til og med bytte navn fra FCB, Futbol Club Barcelona, til CDF, Club de futbol Barcelona. Det katalanske språket ble forbudt og nå skulle bare spansk gjelde.

– Det katalanske flagget ble også endret. Som fotballag fikk Franco-tiden konsekvenser, sier guide Roger Matas på Barcelonas fotballmuseum.

504076145

Barcelona fotballklubb markerte at det er 300 år siden Catalonia ble innlemmet i Spania i 2014.

Foto: Lluis Gene / AFP

Aldri mer El Clásico?

Selvstendighetskampen kan få følger ute på banen. Gerard Piqué spiller både på landslaget og på Barcelona, men er blitt en frontfigur i selvstendighetskampen.

Etter å ha vunnet champions league i 2015 planter han det katalanske flagget i midtsirkelen.

Gerard

Gerard Piqué spiller både på landslaget og på Barcelona, men er blitt en frontfigur i selvstendighetskampen.

Foto: Jose Jordan / AFP

– Hvis treneren eller noen i fotballforbundet mener at jeg er et problem, så vil jeg gi meg, sa han til internasjonal presse etter å ha stemt i folkeavstemningen 1. oktober.

Hvis Catalonia blir egen stat vil Barcelona ikke lenger spiller i den spanske ligaen La Liga. Det klassiske oppgjøret mot Real Madrid, en gang i tiden general Francos lag, være historie.

Gult kort for Catalonia

På fotballpuben jubler fansen for 2–0 mot Atlético Madrid. Men det er definitivt gult kort for selvstendighetsbevegelsen i Catalonia i denne omgangen.

Catalonias president har fått sparken og regjeringen i Madrid har overtatt makten i regionen.

Jeg vet ikke om dette er bra eller dårlig. Myndigheter er myndigheter, folk er folk, sier Sebastian Blanco Duch.

Han og de andre tusler hjem fra puben. Kveldens kamp er over. Men det kommer flere.

21. desember er det nyvalg.

SISTE NYTT

Siste nytt