Hopp til innhold

Knapt flertall for partier mot uavhengighet

En meningsmåling viser at hvis det kommende katalanske valget hadde blitt holdt i dag, så hadde partiene som er imot løsrivelse fra Spania, vunnet. I dag demonstrerer minst 300.000 motstandere av et selvstendig Catalonia i Barcelona, ifølgje politiet.

Demonstrasjoner fra gatene i Barcelona

DIREKTE: Følg utviklingen i Barcelona.

Demonstrasjon i Barcelona.

Stolt av å vere katalanar, men å vere spansk er ei ære, står det på denne plakaten. Fleire hundre tusen mennske deltok i ein demonstrasjon mot lausriving frå Spania i Barcelona i dag.

Foto: Lluis Gene / AFP

Arrangøren av demonstrasjosnen, Societat Civil Catalana, hevder at 1,1 millionar mennesker deltar i massemønstringen.

Den spanske regjeringen har bestemt – etter at den opphevet det katalanske selvstyret – at det skal avholdes et nytt valg i regionen den 21. desember.

En meningsmåling viser at partiene som har drevet frem den katalanske uavhengighetserklæringen ville fått 42,5 prosent, mens partiene som er imot katalansk selvstendighet ville fått 43,4 prosent, altså en knapp seier.

Meningsmålingen er utført for den konservative spanske avisen El Mundo.

Mister flertallet

Meningsmålingen gir altså de tre partiene som ønsker løsrivelse ERC, PDeCAT og CUP en oppslutning på 42,5 prosent og et tapt flertall av representanter i regionparlamentet.

  • Les også: Dagen derpå i Catalonia
  • NRKs korrespondent Øyvind Nyborg har fulgt søndagens demonstrasjon i Barcelona.

De som ønsker å bevare Catalonia som en del av Spania, får i dagens måling oppslutning på 43,4 prosent, og størst blant løsrivelsesmotstanderne er sentrumspartiet Ciudadanos.

Ciudadanos har vært det ledende opposisjonspartiet i det katalanske parlamentet og ble grunnlagt i 2005 som svar på den voksende oppslutningen om katalansk selvstendighet.

Også det spanske Sosialistpartiet (PSC) går frem fra valget i 2015, mens det konservative regjeringspartiet (PP) til statsminister Mariano Rajoy – som har fått mye kritikk for sin uforsonlige holdning – faktisk holder stand i regionen.

Urix forklarer: Hvordan klarte Spania og Catalonia å havne i denne krisa?

Pro-unity demonstrators wave the Spanish and Catalan flags as they gather in Barcelona

STØTTER SPANIA: I går ettermiddag kom de spanske flaggene til syne i Barcelonas gater, etter at det katalanske hadde vært dominert de siste 24 timene.

Foto: Yves Herman / Reuters

Rev i stykker uavhengighetserklæringen

Da uavhengighetserklæringen, som starter med «Vi etablerer en katalansk republikk som en uavhengig og suveren stat ...», ble lagt frem i det katalanske parlamentet på fredag, var Ciudadanos svært tydelig i hva partiet mente.

– Dette er en trist, dramatisk dag i Catalonia. Denne teksten dere har satt sammen ødelegger alt som vi holder hellig, nemlig å leve sammen i fred og harmoni, sa Carlos Carrizosa.

Deretter rev han i stykker en kopi av erklæringen mens han stod på talerstolen, før han og svært mange opposisjonspolitikere forlot salen i protest idet avstemningen over erklæringen skulle starte.

Den katalanske politikeren Carlos Carrizosa fra partiet Ciudadanos

Opposisjonspolitikeren Carlos Carrizoza rev i stykker uavhengighetserklæringen fredag.

Foto: Lluis Gene / AFP

Demonstrasjoner

I formiddag tusenvis av mennesker samlet seg i sentrum av Barcelona. De vifter med spanske flagg, og mottoet for demonstrasjonen er «Vi er alle Catalonia. Fornuft for sameksistens». Ifølge de som står bak, er målet å forsvare et samlet Spania.

Men også uavhengighetsforkjemperne skal vise hva de mener, i en motdemonstrasjon.

Den avsatte katalanske presidenten Carles Puigdemont ber sine tilhengere om å protestere fredelige og bruke siviliserte metoder.

Hans visepresident Oriol Junqueras fastholder i en kronikk i avisen El Punt Avui, som kommer ut i Barcelona, at Puigdemont fortsatt er den rettmessige politiske lederen i Catalonia.

– Landet min bestefar bygde

Blant dem som har tatt til gatene i Barcelona i dag er den 19 år gamle studenten Marina Fernandez fra Girona litt lenger nord i Catalonia. Hun reagerer på at hun i sin egen hjemby ikke kan gå ut av huset med det spanske flagget.

– Jeg er rasende på det separatistene gjør med det landet bestefaren min var med på å bygge, sier hun til nyhetsbyrået AFP.

59 år gamle Flo Pina, som opprinnelig kommer fra den nordvestlige regionen Galicia, vil også demonstrere for et samlet Spania. Hun mener separatistene ødelegger Spania.

– Jeg er her for å hjelpe Spania. Separatistene opptrer skammelig. Det vi må gjøre nå er å sørge for at de taper valget, då vil dette gå over, sier hun.

Tilhengere av spansk enhet demonstrerer i Barcelona.

De som ønsker at Catalonia fortsatt skal være en del av Spania, har tatt til gatene i Barcelona i tusentalls i dag.

Foto: Yves Herman / Reuters

– Lever i en fantasiverden

35 år gamle Silvia Alarcon mener separatistene lever i en fantasiverden.

– Jeg er forbannet for at de hevder å representere alle katalanerne. Det gjør de ikke, ytrer hun.

Ines Arramadas, leder for opposisjonspartiet Ciudanos, sier at majoriteten av innbyggerne i Catalonia i dag vil «ta tilbake framtiden sin».

– I dag vender den tause majoriteten i Catalonia tilbake til gatene. Vi gjør det med verdighet og respekt. Flertallet av katalanerne føler seg katalanske, spanske og europeiske.

SISTE NYTT

Siste nytt