Hopp til innhold

Advarer foreldre etter drukninger: – Legg bort mobilen

Tyske badevakter roper varsko etter at flere barn har mistet livet i drukningsulykker i sommer. Ifølge Norges Livredningsselskap er uoppmerksomme foreldre også et problem i Norge.

Kvinne på solseng med mobil

FOKUS: Livreddere ber foreldre legge bort mobilen når barna er i vannet. Illustrasjonsfoto.

Foto: colourbox

Hittil i år har 300 mennesker mistet livet i drukningsulykker i Tyskland. Mer enn 20 av disse var barn under 15 år, skriver The Guardian.

Nå ber Det tyske livredderforbundet (DLRG) de voksne om å rette øynene mot vannet og ikke ned i smarttelefonen.

Ifølge avisa ser livredderne en direkte forbindelse mellom barn som havner i vanskelige situasjoner i vannet, og foreldre som er for opptatt av telefonen til å få det med seg.

– Altfor få foreldre og besteforeldre følger rådet om at når barna er i vannet, legger du smarttelefonen bort, sier en talsmann for DLRG Achim Wiese.

Trodde du man veivet med armene og ropte på hjelp slik som på film? Drukning ser ikke alltid ut som man tror.

SE VIDEO: Drukning ser ikke alltid ut som drukning.

Det inntrykket bekreftes av lederen for forbundet for tyske svømmehall-ansvarlige.

– Vi opplever daglig at folk ser på svømmehallen som en barnehage og ikke følger med. I gamledager ble foreldre og besteforeldre med barna ut i bassenget, men nå til dags er de opphengt i telefonene sine, sier Peter Harzheim.

– Badevaktene er ikke barnevakter

Claire Ann P. Alfonso

ARMLENGDES AVSTAND: – Det er kjempeviktig at man alltid følger med på barna og er i nærheten når de bader, helst innenfor en armlengde, sier Claire Ann V. Alfonso, som er president i Norges Livredningsselskap.

Foto: FOTO: Andre Clark Utvik

– Dessverre er dette også et gjennomgående problem på norske strender, sier Claire Ann. V. Alfonso, president i Norges Livredningsselskap.

Hun sier deres livreddere opplever at flere foreldre ikke er like flinke til å følge med på barna sine.

– Våre strandlivreddere passer på alle gjestene på stranda. De er imidlertid ikke barnevakter. Dessverre har vi opplevd flere hendelser der foreldre «slapper av» og glemmer barna, sier Alfonso til NRK.

Hun legger til at det også er mange foreldre som passer på.

– Det er kjempeviktig at man alltid følger med på barna og er i nærheten når de bader, helst innenfor en armlengde.

– Kan skje veldig raskt

Plakat fra Norges Livredningsselskap

Norges Livredningsselskap har følgende tips til foreldre med barn nær vann.

Foto: Norges Livredningsselskap

Redningsdykker Morten Holtberget i Oslo brann- og redningsetat sier han kjenner til drukningsulykker og nesten-ulykker der det var nære på fordi foreldre var uoppmerksome.

– Barn er veldig utsatte, og ting skjer veldig raskt. Hvis en to-treåring snubler og tar ett åndedrag i vannet kan det i verste fall være nok til at det fører til kvelning eller sekundærdrukning, sier Holtberget.

Han ber foreldre være aktsomme og ikke nøle med å ringe 110.

– Det er bedre med én telefon for mye enn én for lite, sier redningsdykkeren.

Finværet påvirker

 Lars Kristian Mosby Enger i Redningsselskapet

– Det høye drukningstallet i Norge i år er mye på grunn av det fine været vi har hatt, sier Lars Kristian Mosby Enger i Redningsselskapet til NRK.

Foto: Redningsselskapet

I perioden mai til juli har 17 mennesker druknet i forbindelse med bading i Norge. Det er 14 flere enn i samme periode i fjor og det høyeste tallet siden man begynte å føre drukningsstatistikk i 1988.

Baderelaterte drukningsulykker står til nå i år for 25 prosent av årets drukninger, viser tall fra Redningsselskapet.

I juli var det i tillegg over 30 drukningsulykker hvor personen overlevde. Åtte av dem var barn.

– Det høye tallet i år er mye på grunn av det fine været vi har hatt, sier Lars Kristian Mosby Enger i Redningsselskapet til NRK.

– Vår oppfordring er å følge badevettreglene. Ikke bad alene eller overvurder din fysiske form. Vi ser en del eksempler på eldre menn som legger ut på svømmeturer de ikke er i stand til å gjennomføre, sier Enger.

SISTE NYTT

Siste nytt