Hopp til innhold

Én av seks som drukner i Norge er utlendinger

De er ikke vant til de tøffe forholdene som er langs norskekysten. Dermed dropper mange utlendinger redningsvesten når de fisker fra land eller båt.

jolle

En person ligger kritisk skadd på Universitetssykehuset Nord-Norge etter å ha falt i havet fra denne jollen søndag ettermiddag. To andre menn kom uskadd fra båtvelten, som skjedde i Ramfjord i Troms.

– Dette er bekymringsfullt, og nå står sommeren for tur, sier kommunikasjonssjef Frode Pedersen i Redningsselskapet.

Søndag ettermiddag falt tre polske menn i sjøen da den lille jollen de satt i veltet. Ulykken skjedde i Ramfjorden i Troms. To av mennene kom uskadd fra ulykken, mens den tredje måtte hentes opp av dykkere. Han ble sendt til Universitetssykehuset Nord-Norge, der han fortsatt ligger kritisk skadd.

Ingen av de tre brukte redningsvest.

1. mai 2015 ble det påbudt med flytevest for alle i båter under åtte meter. Fra 1992 og fram til da hadde det i snitt druknet 130 personer årlig i Norge. Mange av dem var menn som ikke brukte redningsvest.

Men nordmenn flest tok det nye påbudet til følge. Etter to måneder med vestpåbud hadde politiet kontrollert to tusen båter, og bare skrevet ut 68 bøter for mangel av vest.

I 2015 druknet 103 personer, året etter druknet 91 personer, viser en statistikk hos Norsk Folkehjelp.

Frode Pedersen, redningsselskapet

Mange utenlandske turister slurver med å bruke redningsvest. Dette kan føre til drukningsulykker, sier Frode Pedersen, kommunikasjonssjef i Redningsselskapet.

Foto: privat

Totalt omkom 94 personer i drukningsulykker i 2017. 15 av disse var utlendinger.

Redningsselskapet mener det høye tallet utlendinger kan skyldes kulturforskjeller.

– Mange av fisketuristene som kommer hit, er fra mellomeuropeiske land. De er vant til mye stillere hav enn det vi har. Mange av ulykkene skjer under uregulert turistfiske, der turistene står på brygger eller går ut i privateide båter. Da får vi slike ulykker som vi så i Troms i går, sier kommunikasjonssjef Frode Pedersen i Redningsselskapet.

Heidi Eidem var vitne til ulykken i Ramfjorden i Troms søndag.

– Folk liker å være på havet, og vi ser at av og til er de ikke like flinke til å bruke redningsvest. Denne gangen gikk det dessverre ikke bra, sier hun.

Heidi og Egil Eidem slo alarm

Heidi og Egil Eidem ble vitner til ulykka i Ramfjorden søndag ettermiddag.

Foto: Øystein Antonsen / NRK

Hittil i år har det vært 26 drukningsulykker i Norge.

Siste fra Troms og Finnmark