NRK Meny
Normal

AP: WikiLeaks har lekket hundrevis av privatpersoners medisinske filer

Nyhetsbyrået Associated Press har avslørt at WikiLeaks' lekkasjer av statshemmeligheter har gått ut over personvernet til hundrevis av uskyldige mennesker.

FILES-BRITAIN-SWEDEN-ECUADOR-JUSTICE-DIPLOMACY-UN-ASSANGE

GRUNLEGGER: AP har ikke lykkes med å få en kommentar fra grunnleggeren av WikiLeaks, Julian Assange.

Foto: JACK TAYLOR / Afp

Bare det siste året har WikiLeaks publisert flere hundre svært private filer som tilhører «vanlige» borgere. Blant annet skal to voldtektsofre i tenårene ha blitt identifisert, samt en mann som ble arrestert for homofili i Saudi-Arabia.

WikiLeaks' bibliotek inneholder en halv million filer, dette inkluderer e-poster og lydfiler fra Det demokratiske partiet i USA, Tyrkias regjeringsparti og Saudi-Arabias utenriksdepartement.

Ifølge nyhetsbyråets analyser inneholder filene på Saudia-Arabia alene minst 124 medisinske journaler. Mange med beskrivelser av sårbare personer, som pasienter med alvorlige psykiske problemer, og syke barn- og flyktninger.

AP har vært i kontakt med flere personer som har fått sine private journaler lekket på internett, de fleste fra Saudi-Arabia. Få av personene visste om lekkasjene, muligens fordi WikiLeaks sensureres i landet, men alle tok hendelsen svært alvorlig.

Utsatt for identitetstyveri

Lekkasjene fra Det demokratiske partiet i USA, publisert i forrige måned, inneholdt flere personnummer og kredittkortnumre, ifølge en AP-analyse assistert av DataGravity.

To personer fortalte AP at de i kjølvannet av lekkasjen ble utsatt for identitetstyveri. En pensjonert diplomat fortalte at han måtte endre mobilnummeret sitt etter å ha blitt bombardert av truende meldinger.

AP har også funnet nesten 40 tilfeller av lekkasjer knyttet til familieproblemer. Dette inkludererer blant annet meldinger om ekteskap, skilsmisser og savnede barn.

Mange er svært personlige, for eksempel ekteskapelige sertifikater som avslører om bruden var jomfru før ekteskap. Andre filer identifiserte partnere av kvinner som lider av seksuelt overførbare sykdommer som HIV og hepatitt C.

Forsiktig med hemmeligheter

AP har ikke lykkes med å få en kommentar fra grunnleggeren av WikiLeaks, Julian Assange.

Lisa Lynch, som underviser medier og kommunikasjon ved Drew University og har fulgt WikiLeaks i årevis, begrunner lekkasjen av private filer med at Assange kanskje ikke har ansatte eller ressurser nok til å undersøke hva han publiserer.

– Eller kanskje han følte at samfunnsoppdraget overgikk andres privatliv. For ham kan resultatet av avsløringene rettferdiggjøre midlene, sier hun til AP.

Etter Iekkasjene om Irak-krigen, som fikk kritikk for å sette soldater i fare, insisterte Assange på at WikiLeaks har et system for å ikke publisere privatpersoners informasjon. Foran et publikum i Oxford i 2010 uttalte han at selskapet skal være forsiktige med legitime hemmeligheter, og han brukte «samtaler med legen din» som et eksempel.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt