Wikileaks publiserer 294 000 eposter fra Erdogans parti

Nettstedet Wikileaks er under massivt nettangrep etter at det i kveld offentliggjorde 294 548 eposter fra partiet til Tyrkias president Recep Tayyip Erdoğan.

Wikileaks publiserer 294 000 eposter fra Erdogans parti

SØKBAR DATABASE: Nettsiden til Wikileaks der de tilbyr brukerne å søke i 294 000 eposter sendt fra president Erdoğans parti AKP.

Foto: Skjermdump

Varslerorganisasjonen Wikileaks skriver at epostene er interne eposter fra Tyrkias president Recep Tayyip Erdoğans parti, AKP. Noen av epostene er så ferske som én uke før kuppforsøket sist fredag.

Laster Twitter-innhold

Epostene er datert fram til 7. juli 2016, omtrent en uke før kuppforsøket, skriver Wikileaks på Twitter, med emneknaggen #ErdoganEmails.

I en rekke meldinger har Wikileaks annonsert at de skulle slippe 300.000 eposter og 500.000 dokumenter. Ifølge nettstedet skal dokumentene inneholde store mengder hemmelig kommunikasjon, og at avsløringen vil nå helt inn i kjernen av den politiske strukturen i landet.

Fremskyndet

Det er ikke klart hvordan Wikileaks har fått tak i epostene. Wikileaks skriver selv at det fikk hånd om dokumentene som skal stamme fra 762 ulike epostkonti, bare en uke før kuppet.

President Recep Tayyip Erdoğan har lovet full utrenskning av «forrædere» etter kuppforsøket i Tyrkia natt til lørdag. Så langt er nærmere over 7000 arrestert og nærmere 9000 tjenestemenn og dommere har fått sparken.

Mange har fryktet at Erdoğan vil bruke kuppforsøket til å kvitte seg med en rekke kritikere på brutalt vis og stramme grepet om makten. Han har ikke avvist krav om å gjeninnføre dødsstraffen.

På grunn av de politiske hendelsene i landet, besluttet nettstedet å fremskynde offentliggjøringen, skriver de.

– Vi har verifisert materialet og kilden, som ikke er forbundet på noen måte til elementer bak kuppmakerne eller til et rivaliserende politisk parti, eller en stat, skriver Wikileaks.

De 294 000 epostene skal ha tusenvis av dokumentvedlegg. Ifølge Wikileaks skal brukerne selv kunne søke i epostarkivet her: «AKP email database».

«Under angrep»

Søk er ikke mulig ennå, trolig fordi nettstedet fortsatt er under angrep, selv om de hevdet at angrepene er slått tilbake.

I hele dag skal nettstedet ha vært under omfattende DDOS-angrep (tjenestenektangrep, såkalt Distributed Denial Of Service), men det er ikke klart hvem angriperne er.

Det er ikke første gang Wikileaks bombes med trafikk for å forsøke å ta dem ned i forbindelse med slike publiseringer. For ikke lenge siden ble en rekke eposter fra CIA-sjefens private epostkonto lagt ut. I 2010 la de ut 72 000 hemmelige dokumenter fra USAs krigføring i Afghanistan, og i 2012 slapp de 2 millioner hemmelige Syria-dokumenter. Mange av avsløringene har fått store politiske følger.

– Dokumentene vi planlegger å publisere vil både hjelpe og skade AKP, skrev varslerorganisasjonen forut for publiseringen ved 23-tiden tirsdag kveld.

Dagens publisering skal være del 1 av en større mengde dokumenter fra Tyrkias regjeringsparti. I alt skal organisasjonen sitte på 800 000 dokumenter.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt