Hopp til innhold

Wikileaks: Sanders forsøkt sabotert av eget parti

PHILADELPHIA/OSLO (NRK): Ifølge eposter Wikileaks har fått tak i, skal deler av Det demokratiske partiet ha prøvd å sabotere valgkampen til Bernie Sanders. Han sier han er skuffet, men ikke overrasket.

Bernie Sanders og Hillary Clinton

PÅ SAMME SIDE: Bernie Sanders har vist sin støtte til Hillary Clinton og ber sine støttespillere stemme på henne. Trump på sin side mener de lekkede epostene vil gjøre det vanskelig for Sanders å heie på den tidligere førstedamen.

Foto: JUSTIN SAGLIO / Afp

Nettstedet WikiLeaks slapp fredag bortimot 20.000 eposter som er sendt og mottatt av sju av DNCs ledere.

Blant epostene ​​er flere pinlige meldinger som tyder på at flere i komiteen favoriserte Hillary Clinton over Bernie Sanders.

Sanders' valgkampsjef har uttalt at «noen må holdes ansvarlig» for det han omtaler som tjenesteforsømmelse i DNCs ledelse.

– Jeg er ikke sjokkert, men jeg er skuffet, sier Bernie Sanders om lekkasjene til ABC News.

Nyhetsbyrået AP melder sent søndag kveld at lederen for Demokratenes nasjonalkomité, Debbie Wasserman Schultz sier hun vil trekke seg fra sin stilling etter Demokratenes landsmøte, som starter mandag i Philadelphia. Dette som følge av Wikileaks-lekkasjen.

Ifølge ABC News skal Bernie Sanders ha bedt Schultz om å tre av som leder som følge av lekkasjene.

Debbie Wasserman Schultz

GÅR AV: Debbie Wasserman Schultz går av som leder for DNC etter Wikileaks-lekkasjene.

Foto: ALEX WONG / Afp

Sanders-tilhengere i sjokk

I Philadelphia er tusenvis av Bernie Sanders tilhengere på plass søndag kveld for å demonstrere mot Hillary Clinton. Noen av dem demonstrerer utenfor rådhuset. Andre har satt opp en stor teltlleir i en park i nærheten av idrettskomplekset der landsmøtet starter mandag.

De er frustrerte, men ikke overrasket over lekkasjene som antyder at Sanders er blitt motarbeidet av partiledelsen.

– Dette bekrefter bare alt vi har trodd fra begynnelsen. Hvis de ønsker å samle partiet, er det helt feil nyhet rett før landsmøtet. Det vil føre til at folk enten ikke stemmer, stemmer på Trump eller på et tredje parti, sier Jessica som er delegat og har kommet fra Las Vegas, Nevada.

– Men er det ikke viktig å stanse Trump?

– Jeg vet ikke hva som er verst. Trump SIER vanvittige ting. Men vi vet allerede hva Hillary kommer til å gjøre. Så vi kan enten ta sjansen på Trump, eller gå for djevelen vi kjenner, sier hun.

Mandag kveld skal Bernie Sanders tale til landsmøtet. Tilhengerne hans har fått beskjed om at ingen får ha på seg Bernie-effekter inne i salen for å gi inntrykk av at alle står sammen for Clinton. Dette gjør Jessica rasende.

– Jeg håper han vil si at partiet må åpne dørene sine og at han vil trekke støtten til Hillary Clinton nå som vi vet hvordan de har behandlet ham. Men jeg er redd de ikke kommer til å tillate ham å si nettopp det.

Ben Hagerty og Jessica om Bernie Sanders og Wikileaks-lekkasje

FRUSTRERTE: Ben Hagerty og Jessica mener lekkasjene bekrefter alt de har trodd fra begynnelsen. Hvis de ønsker å samle partiet, er det helt feil nyhet rett før landsmøtet, sier Jessica til NRK.

Foto: Tove Bjørgaas / NRK

– Det er ikke over ennå

På konferansesenteret i Philadelphia treffer NRKs korrespondent på kongresskandidat og Sanders-supporter Keith Mundy fra Ohio. Han forteller at det pågår hektisk møtevirksomhet nå for å finne ut om det er noe Sanders-delegatene fortsatt kan gjøre for å stanse Clinton.

– Ja, vi er svært opprørte over disse lekkasjene. For det første tror jeg ikke Hillary kan slå Trump. Jeg har alltid tenkt at Bill og Hillary Clinton er en slags republikanere.

Men det er da for sent å stoppe Hillary Clinton nå?

– Det er aldri for sent, og det er akkurat det jeg skal i møter om nå. Vi har en plan, sier Keith Mundy, før han forsvinner inn i et møterom.

Keith Mundy om Bernie Sanders og Wikileaks

IKKE OVER: Keith Mundy mener det ikke er over for Bernie Sanders ennå.

Foto: Tove Bjørgaas / NRK

Undergraving av valgkampen

I en epost datert 5. mai kommer det fram at komiteens finansdirektør Brad Marshall spør om noen kan spørre «ham» – som antas å være Sanders – om hans tro i de konservative delstatene Kentucky og West Virginia.

– Jeg tror jeg har lest at han er ateist. Det kan utgjøre flere poengs forskjell blant mine venner. For mine sør-baptistiske venner vil det være stor forskjell på om du er jøde eller ateist, skriver Marshall i eposten.

– «AMEN», svarte DNCs leder Amy Dacey.

I en annen epost, datert 21. mai skriver Mark Paustenbach i komiteens kommunikasjonsstab, ifølge New York Times, om muligheten til å oppfordre journalister til å skrive at Sanders kampanje bare var rot, etter at komiteens servere fikk tilgang på Hillary Clintons velgerdata.

Komiteens kommunikasjonssjef skal ha rådet Paustenbach til å la være.

Bernie Sanders

IKKE SJOKKERT: Bernie Sanders sier til ABC News at han ikke er sjokkert, men skuffet over det som fremkommer av de lekkede epostene.

Foto: Mike Groll / Ap

Splittelse i partiet

Sanders, som lenge kjempet mot Hillary Clinton om å bli Demokratenes presidentkandidat, ga 12. juli sin støtte til Clinton og ba sine tilhengere stemme på henne.

Superdelegatenes innflytelse og valget av Tim Kaine som visepresidentkandidat har splittet deler av partiet, og særlig Sanders' støttespillere er misfornøyde.

– Det er et forferdelig valg. På et tidspunkt hvor hun prøver å få støtte fra Sanders-supporterne, er dette mer for å sikre konservative stemmer, sa Sanders-delegat Angie Morelli etter at valget av Kaine ble kjent.

SISTE NYTT

Siste nytt