Passasjerfly savnet på vei til Singapore

Leteaksjonen etter flyet med 162 mennesker som er meldt savnet på vei fra Indonesia til Singapore, avsluttes for dagen uten resultat.

Indonesia AirAsia Airbus A320-200

En Airbus-fly fra selskapet Air Asia på vei inn til landing utenfor Indonesias hovedstad Jakarta.

Foto: ENNY NURAHENI / Reuters

Lete- og redningsoperasjonen har hovedsakelig konsentrert rundt et område vest for øya Borneo, men på grunn av dårlig vær har arbeidet vært svært krevende.

– Vi avsluttet søket klokken 17:30 fordi det begynte å bli mørkt. Dessuten er været ganske dårlig, sier tjenestemannen Hadi Mustofa i det indonesiske transportdepartementet.

Han sier videre at de vil gjenoppta søket straks forholdene er bedre.

Flyet tilhører selskapet Indonesia AirAsia, som er et datterselskap til det malayiske selskapet AirAsia, og ble meldt savnet søndag morgen.

Søndag formiddag var det fortsatt ingen spor etter det savnede flyet, opplyser en tjenestemann i den indonesiske marinen til BBC.

Ingen nødmelding

I en uttalelse på selskapets nettsider bekrefter de at Airbus A320-200-flyet som tok av dra den internasjonale flyplassen Surabaya i Indonesia mistet kontakten med kontrolltårnet.

På grunn av dårlig vær i området ba pilotene om å få fly en uvanlig rute før de mistet kontakten med flygelederne, ifølge tjenestemannen Hadi Mustofa i det indonesiske transportdepartementet.

– Klokken 6.16 lokal tid var flyet fortsatt på radaren, men to minutter senere var det ikke lenger kontakt med flyet, opplyser Joko Muryo Atmodjo, som leder avdelingen for luftfart i Indonesias transportdepartement, på en pressekonferanse på den internasjonale flyplassen i Juanda i Surabaya søndag morgen.

Det skal ikke ha blitt sendt nødmeldinger fra flyet før det forsvant.

Da flyet forsvant fra radaren, hadde det fortsatt nok drivstoff til fire timers flytid, ifølge Atmodjo.

Leteaksjon etter savnet AirAsia-fly

Mannen fra redningstjenesten i Indonesia viser hvor han tror flyet forsvant.

Foto: SUTANTA ADITYA / Afp

Fløy over Javasjøen

Luftfartsmyndighetene i Singapore opplyser at flyet befant seg i indonesisk luftrom da kontakten med flygelederne i Jakarta ble brutt. Singapores marine og luftforsvar har tilbudt seg å delta i søket. Australias utenriksminister Julie Bishop opplyser at også de tilbyr seg å bistå i søk- og redningsarbeidet.

Flyet av typen Airbus 320–200 med flightnummer QZ 8501 var på vei fra Surabaya i Indonesia til Singapore. Det var ventet å være framme klokken 1.30 natt til søndag norsk tid.

Laster Twitter-innhold

Flyet ble levert til AirAsia i 2008, og skal ifølge en pressemelding fra Airbus ha flydd totalt 23.000 timer fordelt på 13.600 avganger.

Ifølge Mustofa var flyet på vei over Javasjøen, som ligger mellom øyene Borneo, Java og Sumatra, da kontakten ble brutt.

Ifølge Indonesias transportdepartement er søket konsentrert rundt et område vest for øya Borneo.

– Vi tror det er et sted mellom byen Tanung Pandan og Kalimantan, sier Atmodjo til nyhetsbyrået AFP.

Indonesia Plane

Slektninger og pårørende venter på beskjed om hva som har passasjerene om bord det savnede flyet.

Foto: Trisnadi / Ap

Barn om bord

155 passasjerer og sju besetningsmedlemmer skal være om bord på flyet. Blant passasjene skal det være 149 indonesiere, tre sørkoreanere, én malaysier, én fra Singapore og én britisk statsborger, skriver AirAsia på sine Facebook-sider.

138 av passasjerene er voksne, mens 17 er barn, ifølge indonesiske myndigheter. Blant barna skal det være én baby.

Det var også to piloter, fire flyverter og én ingeniør om bord i flyet, ifølge AirAsia. Seks av dem er indonesiere, mens én fransk statsborger.

På nettsiden til flyplassen i Singapore var flyvningen QZ 8501 fortsatt merket «forsinket» tidlig søndag morgen norsk tid.

– Det gjør meg trist å høre om det savnede flyet. Mine tanker er hos passasjerene og deres familier, skriver statsminister i Singapore, Lee Hsien Loong, på sin Twitter-konto.

Pårørende i sorg i Indonesia

Pårørende samles på den internasjonale flyplassen Juanda i Indonesia mens de venter nyheter om sine kjære.

Foto: JUNI KRISWANTO / Afp

Katastrofalt år

Malaysia-baserte AirAsia eier 49 prosent av aksjene i selskapet som eier det savnede flyet, Indonesia AirAsia.

Airbus-maskinen er blitt meldt savnet mot slutten av det som har vært et katastrofalt år for malaysisk luftfart.

I mars i år forsvant et fly fra selskapet Malaysia Airlines med 239 mennesker sporløst på vei fra Kuala Lumpur til Beijing i mars. Noen måneder etter at Malaysia Airlines-flyet forsvant, ble et annet fly fra samme selskap skutt ned over Ukraina. Alle de 298 menneskene om bord, hvorav to tredeler var fra Nederland, ble drept.

På sin Twitter-konto oppfordrer Malaysia Airlines AirAsia til å «være sterke».

Våre tanker og bønner er med familie og venner til dem om bord på QZ8501, skriver selskapet.

Laster kart, vennligst vent...

SISTE NYTT

Siste nytt