NRK Meny
Normal

– Tror vi går en tryggere tid i møte

Al Qaida har mistet mye av kraften og grunnlaget for rekruttering, mener eksperter.

Espen Barth Eide

Statssekretær i Utenriksdepartementet Espen Barth Eide mener at mye av Al Qaidas rekrutteringsgrunnlag er borte med drapet på Osama bin Laden.

Foto: NRK

Osama Bin Laden

Osama bin Laden har toppet FBIs ettersøktliste i ti år.

Foto: MAZHAR ALI KHAN / AP

Statssekretær i Utenriksdepartementet Espen Barth Eide er blant dem som tror vi går en tryggere tid i møte nå som Al Qaida-leder Osama bin Laden er drept.

– Al Qaida er ikke knust, men jeg tror de har mistet mye av kraften. Bin Laden var både inpiratoren og den som opprinnelig finansierte Al Qaida, sier Barth Eide.

– Også det at han holdt seg i skjul, og ikke ble tatt, i ti år etter 11. september, ga en slags magi som nok bidro en god del til rekrutteringen. Nå er mye av den magien borte, legger han til.

Revolusjonene har fylt tomrommet

Da amerikanske spesialsoldater gikk til aksjon mot Osama bin Ladens tilholdssted i en luksusvilla i Pakistan, ble det slutten for verdens mest ettersøkte terrorist - Osama bin Laden ble drept i aksjonen.

(Artikkelen fortsetter under videoen)

Video Her ble bin Laden drept

Denne videoen viser bin Ladens blodige soveromsgulv.

Al Qaida har vært i tilbakegang de siste årene. Revolusjonene i flere nordafrikanske land kan trolig også bidra til å svekke terrororganisasjonens posisjon.

For det er hos de fattige bin Ladens budskap har fått klangbunn, sier NRKs Midtøsten-korrespondent Sidsel Wold.

– Den arabiske revolusjonen har gitt mange fattige arabere håp. Nettopp mangel på håp og mangel på jobber, slik at man får giftet seg, har vært en grunn til at folk har søkt til radikal islam. Den arabiske revolusjonen gir mange fattige et håp om at det skal bli bedre, så jeg tror revolusjonene har svekket Al Qaidas rekrutteringsgrunnlag, sier Wold.

– Skal ikke overdrive Al Qaidas slagkraft

Hyllet Osama bin Laden

En tilhenger av Osama bin Laden raser mot drapet i den pakistanske byen Quetta.

Foto: STRINGER/PAKISTAN / Reuters

Mange har uttalt at terrorfaren trolig vil øke betraktelig i de første ukene og månedene etter drapet på bin Laden. Taliban har truet med hevnangrep, og ifølge CIAs vurderinger kommer terrorgrupper ganske sikkert til å forsøke å hevne drapet på Osama bin Laden.

Den danske etterretningstjenesten PET mener drapet kan få terrorgrupper til å opptrappe og fremskynde planene om å angripe vestlige interesser.

Direktør Kristian Berg Harpviken ved Institutt for fredsforskning (PRIO) er ikke sikker på om Al Qaida er i stand til å gjennomføre store angrep.

– Det faktum at Al Qaida ikke har klart å gjennomføre noen større angrep de siste årene, viser at evnen i hvert fall er begrenset. Den kan naturligvis være sovende celler som ikke har vært aktive de siste årene, men vi skal ikke overdrive Al Qaidas slagkraft, sier han til NRK.no.

– Amerikanske, statlige mål øverst på «ønskelisten»

Kristian Berg Harpviken

Kristian Berg Harpviken mener muligheten for å slå til blir avgjørende for om Al Qaida evner å gjennomføre nye terrorangrep.

Foto: NRK

Al Qaidas mest attraktive mål er prominente statlige, amerikanske mål, helst på amerikansk territorium, sier Berg Harpviken.

– Men det har de jo ikke klart siden 11. september, peker han på.

Da kan amerikanske militære baser være et alternativ, men også her gjør tilgjengeligheten det vanskelig.

– Nest på listen tror jeg amerikanske ambassader vil stå, men sikkerheten der er jo på topp nå, så det kan hende de «må ta til takke med» noe lenger ned på «ønskelisten», som amerikanske selskaper, bistandsorganisasjoner - alt som kan kobles til USA, sier Berg Harpviken.

Men ifølge PRIO-direktøren er det bare statlige amerikanske mål som går for å være helt legitimt å angripe i Al Qaida.

– De andre målene er det mindre enighet om. Al Qaida har ingen enhetlig politikk når det gjelder hvilke mål som er legitime.

Tror Al Qaida dreier seg mer om lokale konflikter

Brynjar Lia, forsker ved Forsvarets forskningsinstitutt, peker på at Al Qaida har flere regionale avdelinger i dag enn for 6-7 år siden, og at det har vært flere Al Qaida-inspirerte aksjoner de siste årene, som for eksempel selvmordsbomberen i Stockholm.

Men også han tror Al Qaida blir merkbart svekket på sikt.

– Jeg tror Al Qaida blir mer fragmentert, at lokale konflikter og agendaer vil prege bevegelsen mye mer. Da avhenger det egentlig av hvor du bor og hvem du er, når det gjelder om det blir økt eller lavere terrortrussel, sier Lia.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt