Hopp til innhold

Mannen som ble Vestens fiende

Osama bin Laden er rikmannssønnen som ble Vesten store fiende, og verdens mest ettersøkt mann.

Osama Bin Laden

Osama bin Laden har lekt katt og mus med vestlig etterretning og amerikanske styrker siden 1999.

Foto: MAZHAR ALI KHAN / AP

Osama bin Mohammad bin Awad bin Laden ble født 10. mars 1957 i Saudi-Arabia, beskrevet som den 17. i rekken av faren Mohamed bin Ladens 52 barn.

Mohammad bin Awad bin Laden, som kom fra Sør-Jemen, hadde fått mer eller mindre monopol av kongefamilien al-Saud om å bygge veiene i det saudiarabiske kongeriket. Og kongefamilien belønner sine allierte godt.

Da faren døde i en helikopterstyrt i 1968, arvet en ung Osama flere titalls millioner dollar i likhet med sine brødre og halvbrødre.

Moren, Hamida al-Attas, kommer fra Syria. Selv skal han ha tre eller fire koner og 15 barn.

Vern mot vestlig dekadense

Osama bin Laden fulgte i farens fotspor, og studerte til ingeniør for å gå inn i familievirksomheten Saudi Binladin Group.

Under studiene ved kong Abdul Aziz-universitetet i Jedda kom han i kontakt med miljøer som prediket en svært konservativ form for islam. Gjennom studier og debatter omfavnet den unge ingeniørstudenten teoriene om islam som et vern mot vestlig dekadense.

Den sovjetiske invasjonen av Afghanistan i desember 1979, ble et vendepunkt i livet. Bin Laden dro til Afghanistan for å kjempe sammen med det afghanske folket og mujahedin-soldatene mot de sovjetiske okkupasjonsstyrkene.

Han reiste også rundt til ulike muslimske land og samlet inn penger til motstandskrigen, og gjennom denne virksomheten bygget han opp et finansielt, sosialt og politisk nettverk.

Han åpnet også et gjestehus i den pakistanske byen Peshawar og deretter baser i Afghanistan som skulle huse det store antallet arabiske mujahedin-soldater.

Gjestehuset og basene fikk navnet Al Qaida - som betyr nettopp det - baser.

Video Den unge Bin Laden

SE VIDEO: Den unge Osama bin Laden.

«Plikt å drepe amerikanere»

20 år senere var det USA som ble gjenstand for hans kampvilje og hat, etter at amerikanske styrker ble plassert i Saudi Arabia i forbindelse med den første Golfkrigen og Iraks invasjon av Kuwait.

Bin Laden mente det var blasfemi at amerikanske vantro styrker stod på hellig saudiarabisk jord, gitt at landet huser to av islams største helligdommer i Mekka og Medina, og gav sitt ord om «å hevne vanæren».

Han tok også til orde for å styrte den saudiarabiske kongefamilien. Dette brakte ham i konflikt med sin egen familie, hvis selskap forretningsmessig er nært knyttet til kongefamilien og han ble sparket ut som aksjonær.

Sammen med andre islamister med krigserfaring fra Afghanistan, hadde han en kombinasjon av krigskunnskap og sterk islamtro, og han startet å vokse som en trussel.

For hans formue vokste også, etter en rekke lukrative investeringer fra familieselskapet, og dette gjorde ham i stand til å danne, organisere og finansisere terrorgrupper.

I 1998 utstedte han sin første fatwa mot USA, på vegne av «Fronten for hellig krig mot jøder og korsfarere». I erklæringen het det at det «å drepe amerikanere og allierte av dem, var en plikt for alle muslimer.»

Ambassadebombene

Seks måneder etter ble oppfordringen omsatt i praksis. De amerikanske ambassadene i Nairobi, Kenya og Dar es Salaam, Tanzania ble utsatt for bombeangrep. 224 personer døde og nær 5000 ble såret.

Osama bin Laden og 16 andre kom raskt i søkelyset.

Da var han allerede knyttet til flere tidligere hendelser, blant annet bombeaksjonen mot World Trade Center i New York i 1993 og aksjoner i hjemlandet Saudi-Arabia, som tok livet av 19 amerikanske soldater.

To år etter ambassadebombene, kom aksjonen mot marinefartøyet USS Cole utenfor Jemen i 2000, ytterligere 17 soldater ble drept.

- Jeg dreper alltid amerikanere fordi de dreper oss. Når vi angriper amerikanere, skader vi ikke andre, sa bin Laden og så bort fra hundrevis av drepte av ulike nasjonaliteter.

Katten og musen

Bin Laden ble satt på toppen av FBIs ettersøktliste, og det ble utlovet en dusør på 25 millioner dollar for å få ham pågrepet.

Bombeaksjonen mot USAs ambassade i Nairobi

Bomben mot USAs ambassade i Nairobi la hele bygningen i ruiner.

Foto: DAVE CAULKIN / AP
World Trade Center

Angrepet mot World Trade Center i 2001 ble et vannskille i verden.

Foto: CHAO SOI CHEONG / AP

Han ble fratatt sitt saudiarabiske statsborgerskap, etter amerikansk press, hanr var allerede erklært uønsket i landet. Han ble også utvist fra fra Sudan i 1996, dit han hadde flyttet med tre koner og barn i 1991, og dro igjen til Afghanistan.

Med sin formue og sine flere tusen kamptrente krigere i «den arabiske brigade», ble han en viktig støttespiller for Taliban-regimet.

Til gjengjeld fikk han bruke landet som fristed for treningsleire for sine krigere.

USA på sin side skulle komme til å starte krigen mot terror, Al Qaida og Osama bin Laden.

Amerikanske ble sendt ut for å jakte på mannen, og det ble innledet en serie med luftangrep på seks treningsleire øst i Afghanistan hvor man mente Osama bin Laden oppholdt seg.

Like fullt, 11. september 2001 styrtet to kaprede fly inn i World Trade Center i den mest spektakulære terroraksjonen verden hadde sett.

Det så mest ut som en scene fra en actionfilm. Regissøren var Osama bin Laden - i en triumf over vestlig etterretning. 3000 amerikanere mistet livet.

Målet var å «bringe elendighet også til USA».

Video Bush lover å ta Bin Laden

SE VIDEO: President George W. Bush lover å ta bin Laden.

- Likte fotball og lammekjøtt

Av dem som har truffet ham, blir Osama bin Laden beskrevet som høflig og gjestfri.

NRK møtte i 2010 bin Ladens tidligere livvakt, saudiarabiske Nasser al-Bahiri. Fra 1995 til 2000 bodde han sammen med Osama bin Laden i Afghanistan. Han gir følgende beskrivelse av sin tidligere sjef.

- Han pleide å spise med gutta. Han likte fester og å være lenge oppe. Og han likte å le, likte fotball og konkurranseridning - og elsket å dra på telttur, fortalte al-Bahiri.

- Han pleide å lage mat selv, enkelte ganger organiserte han store middager. Han er veldig glad i honning og favorittretten er å spise høyre skulder på lam.

Omar bin Laden er sonen til Osama bin Laden

Omar bin Laden.

Foto: Amro Maraghi / Scanpix/AFP

- Vi slet med at han var en kriger, og vi hadde problemer med å beskytte ham. Dersom det oppstod en væpnet konflikt likte han å gripe inn for å løse den.

- Vi pleide å være våkne i to-tre døgn i strekk for å sørge for å beskytte ham. Det var til tider en svært vanskelig oppgave, sa Nasser al-Bahiri.

Video Al Qaida-rekruttering-020511-

Reportasje om Al Qaida-rekrutteringsstunt

Familien dro

Deler av Osama bin Ladens store familie fulgte bin Laden på hans skjulesteder i Sudan og Afghanistan.

En av dem var Najwa bin Laden. Hun er hans første kone, som han har 11 barn sammen med.

Hun bodde sammen med ektemannen i tiden al-Bahiri voktet ham, men flyktet fra Afghanistan 9. september 2001 fordi hun ikke orket mer. I boken «Growing Up bin Laden» gir hun et utdypet bilde av terrorlederen.

Hun beskriver mannen som vennlig, snill og sjenerøs, men som endret personlighet etter hvert som han ble involvert i religiøs militær aktivitet. Han ble streng, krevende og fanatisk overfor familien.

For å herde sønnene, tok han med dem ut i ørkenen for å leve uten vann og mat.

Under oppholdet i Sudan måtte de sove i utgravde hull i ørkensanden, for å forberede seg på vestlige angrep.

Deres fjerde sønn, Omar, har skrevet boken sammen med moren, og han har knapt et godt ord å si om sin far.

Skjult i Pakistan

Det store internasjonale spørsmålet siden 2001 har vært «hvor er Osama bin Laden»?

Tross intensiv klappjakt, lyktes det for mannen å holde seg i skjul.

Mange antok at han - etter Talibans fall - oppholdt seg i grensetraktene mellom Pakistan og Afghanistan, skjult av stammeledere i fjellhuler.

Siden kom det etterretningsrapporter at han trolig var å finne i Pakistan, beskyttet av deler av den pakistanske etterretningen, som er kjent for å spille på flere hester.

Video Bin Ladens skjulested

SE VIDEO: Bin Ladens skjulested.

FBI aldersjusterte bildene av ham og høynet dusøren, og USA intensiverte angrepene. For et halvt år siden fikk etterretningsagentene et tips som holdt, og de sirklet ham gradvis inn.

1. mai 2011 var det slutt for verdens mest ettersøkte mann.

SISTE NYTT

Siste nytt