Hopp til innhold

Osama bin Ladens ekstremistiske mentor blir trolig ny Al Qaida-topp

Når Osama bin Laden nå er drept lurer man på hvem som blir leder i terrornettverket Al Qaida. Mannen alle tror tar over har ett mål: å drepe så mange amerikanere som mulig.

Osama bin Laden og Ayman al Zawahiri

Osama bin Laden og Ayman al Zawhari sammen i et bilde som ble tatt i november 2001.

Foto: Hamid Mir / Reuters

Mandag morgen kunne USAs president Barack Obama informere verden om at Osama bin Laden var drept under en operasjon i Pakistan.

Karisma, berømmelse og synlighet

Ayman al Zawahiri, Al Qaida

Video-bilde av Ayman al Zawahiri fra november 2010.

Foto: SITE / Afp

Amerikansk etterretning har jaktet på bin Laden i snart ti år, etter terrorangrepet mot New York 11. september 2001. Bin Laden ledet terrornettverket Al Qaida, som sto bak angrepet mot USA.

– Etter angrepet 11. september 2001 var bin Laden den strategisk rådgivende kraften i Al Qaida, sier terroranalytiker Paul Cruickshank til CNN.

Cruickshank mener at bin Laden godkjente de største terrorangrepene, og at bin Laden var motoren i Al Qaida. Uten ham kan nettverket smuldre opp.

– Det er mange forskjellige krefter innenfor Al Qaida, mennesker med forskjellige ideologier og agenda. Bin Laden klarte å samle dem. Han er uerstattelig. Det er ingen med hans karisma, berømmelse eller synlighet, sier Cruickshank.

Video Bin Ladens skjulested

Klikk på bildet for å se reportasjen fra NRK-arkivet om Osama bin Ladens gjemmesteder.

– Al Qaida vil kollapse uten bin Laden

Cruickshank får støtte for sin mening av Abu Jandal, som tidligere har vært livvakt for bin Laden. Bare dagen før bin Laden ble drept av amerikanske elitesoldater, sa Jandal at Al Qaida kommer til å kollapse uten bin Laden.

– Det vil være en katastrofe for Al Qaida om bin Laden arresteres. Dersom han drepes vil det være en enda større katastrofe, for Al Qaida er en organisasjon som baserer seg på Osamas personlighet, sier Jandal.

Han mener ingen andre topper i terrornettverket har samme tiltrekningskraft som bin Laden. Heller ikke Al Qaidas nummer to, Ayman al Zawahiri.

Blir nummer to også tatt snart?

Terrornettverket har siden slutten av 1990-tallet hatt to ideologer: bin Laden og egyptiske Ayman al Zawahiri. Nupi-rådgiver Helge Lurås tror det mest sannsynlige etter bin Ladens død, er at Zawahiri blir stående igjen som nettverkets toppleder.

Andre mulige arvtagere etter bin Laden er Abu Yahya Al Libi, Ilyas Kashmiri og Anwar al Awlaki. Men operasjonelt sett er nettverket så desentralisert at de i praksis er lederløse. Og uansett hvem som kommer på toppen vil de bli jaktede mennesker.

Helge Lurås

Nupi-rådgiver Helge Lurås tror Ayman al Zawahiri er den naturlige arvtageren etter Osama bin Laden.

Foto: NUPI

– Det er vanskelig å se at andre enn Zawahiri er kjent nok i brede kretser, selv om det innenfor jihad-kretsene kan være andre gode nok navn, sier Lurås. Men etter drapet av bin Laden vil ikke Lurås bli overrasket om også Zawahiri blir tatt ut i løpet av kort tid.

– Bin Laden så alltid opp til Zawahiri

Også i nyhetsbyrået APs analyse av hvem som vil ta lederrollen i Al Qaida nå, er det Zawahiri som trekkes frem. Ifølge AP var det Zawahiris organisatoriske evner som holdt terrornettverket samlet etter at USA invaderte Afghanistan og dyttet Al Qaida ut i 2001.

AP tror også at Al Qaida nå vil bli ytterligere radikalisert, og at en ny bølge av terrorangrep vil komme for å hevne bin Ladens død.

Zawahiri er ekstemistisk og klar til å bruke vold. I sitt 2001-skrift «Riddere under profetens flagg» har han uttalt jihad-bevegelsens langsiktige mål: å forårsake så mange drap som mulig mot amerikanerne.

Angrepet mot New York 11. september 2001 gjorde bin Laden til USA fiende nummer en. Men han ville trolig aldri klart det uten Zawahiris hjelp. Bin Laden sikret Al Qaida penger og karisma - Zawahiri sikret den ideologiske gløden, de taktiske og de organisatoriske evnene.

– Zawahiri har alltid vært bin Ladens mentor. Bin Laden så alltid opp til ham, sier Bruce Hoffman, ekspert på terrorisme ved Georgetown University i Washington.

– Kan ha større kraft som martyr

Siden både bin Laden og Zawahiri ha vært ettersøkt i mange år, har de hatt liten betydning for operasjonelle forhold, tror Lurås. Den som har stått på slagmarken har vært Al Qaidas nummer tre. Dette har vært forskjellige mennesker som har blitt drept med jevne mellomrom. Det er denne posisjonen som har vært nødt til å ha kontakt med omverdenen, og som har vært sårbar for å bli fanget opp på grunn av kommunikasjonen med andre.

Al Qaidas kraft er ikke så stor lenger, mener Lurås. Nettverket har vært under press i mange år og har hatt vanskelig for å gjennomføre operasjoner. Operasjonene har ofte vært små og inkompetente.

Men selv med tapet av bin Laden, en Zawahiri under press og en nummer tre som tas ut så ofte som mulig, vil Al Qaidas ideologi fortsatt eksistere.

– Blant annet vil bin Ladens martyr-status gi ham en inspirerende rolle - kanskje i enda større grad død enn levende. For jihadistene var det viktig at bin Laden ble drept, og at han ikke måtte opplever ydmykelsen ved å bli tatt til fange, sier Lurås.

Video Al Qaidas historie

Klikk på bildet for å se arkivsaken om Al Qaidas terrorangrep.

SISTE NYTT

Siste nytt