Hopp til innhold

Frykter at få kvinnelige leger fører til flere dødsfall

Hjelpeorganisasjoner er bekymret over mangelen på kvinnelige helsearbeidere i de flomrammede områdene i Pakistan. Mange kvinner kvier seg for å motta hjelp av kulturelle årsaker.

Ifølge gamle tradisjoner og lokal praksis ønsker mange pakistanske kvinner bare å motta helsehjelp fra andre kvinner.

Mangelen på kvinner i helsesektoren fører derfor til at mange ikke mottar den livsnødvendige hjelpen de trenger, mener flere hjelpeorganisasjoner i områdene.

20 millioner på flukt

Områdene i landet som er rammet av flom, er på størrelse med England.

Vannmassene har berørt 79 av landets 124 distrikter, der ødelagt jordbruk, infrastruktur, broer, veier, skoler, helsesentre og bygninger har ført over 20 millioner pakistanere på flukt.

Se: - Her sto huset mitt

Dødstallene har nådd 1750, ifølge pakistanske myndigheter.

Verdenssamfunnet har gjennom FN-systemet forpliktet seg til å gi om lag 950 millioner dollar, rundt seks milliarder kroner, til gjenoppbygging av de flomrammede områdene.

Les mer: Mer penger til Pakistan
Les også:
Norge gir 30 millioner til Pakistan

1200 mobile helsestasjoner

Kvinnelige helsearbeidere hjelper et barn ved DHQ-sykehuset

Kvinnelige helsearbeidere hjelper et barn ved DHQ-sykehuset i Muzzaffargah Punjab-provinsen i Pakistan.

Foto: CARL DE SOUZA / Afp

Verdens Helseorganisasjon (WHO) opererer i samarbeid med pakistanske helsemyndigheter rundt 1200 mobile helsestasjoner rundt om i de flomrammede områdene i Pakistan.

– For mange er dette de eneste plassene de kan motta medisinsk hjelp, sier Dr. Guido Sabatinelli i WHO ifølge nettstedet ReliefWeb.

Så langt skal rundt to millioner mennesker ha mottatt medisinsk hjelp gjennom dette systemet. De fleste kommer til helsestasjonene med luftveisproblemer, hud- og øyesykdommer og diaré.

Dødelig diaré

Mangel på gode sanitære forhold og rent vann fører til utbrudd av diaré og frykt for kolera. Barn som går kledd i de samme, våte og gjørmete klærne i flere dager er også utsatt for ulike hudsykdommer som skabb.

Akutt diaré rammer rundt 25 prosent av de som søker hjelp fra de flomrammede områdene, ifølge WHO. Små barn under fem år gamle er mest utsatt for sykdommen, fordi de ikke kan motsette seg slik alvorlig dehydrering.

Dersom barna ikke får rask hjelp kan sykdommen være dødelig innen 24 timer.

Les: Hjelper flomofre i Pakistan

Kvinnelig helsearbeider trøster en kvinne ved DHQ-sykehuset

En kvinnelig helsearbeider trøster en mor med et sykt barn ved DHQ-sykehuset i Muzzaffargah.

Foto: CARL DE SOUZA / Afp

– Kvinner og barn rammes

Den internasjonale hjelpeorganisasjonen CARE mener særlig kvinner rammes av flommen fordi de ikke får lov til å forlate hjemmene sine.

Dermed er det vanskeligere for dem å be om hjelp og få informasjon om det som skjer. De er også mer utsatt for sykdommer.

– Erfaringer fra lignende katastrofer viser at kvinner oftere enn menn blir rammet av vannbårne sykdommer som diaré og kolera, fordi det er de som henter vann, lager mat og vasker klær, sier CAREs generalsekretær, Marte Gerhardsen i en pressemelding.

Les mer: Kvinner og barn rammes av kolera i Pakistans flomområder

– Trenger flere kvinner

Flere uavhengige hjelpeorganisasjoner deltar i arbeidet i Pakistan, inkludert International Medical Corps, Medical Emergency Relief International (Merlin), Médecins du Monde, Muslim Aid Pakistan, Islamic Relief, National Rural Support Program og the Health and Nutrition Development Society (Hands).

Mange hjelpearbeidere slår nå alarm over mangelen på kvinnelige leger og andre kvinnelig helsearbeidere. Grunnen er at pakistanske kvinner fra mange områder i landet kvier seg for å motta hjelp fra mannlige leger av kulturelle årsaker.

De ønsker behandling og hjelp fra andre kvinner.

Les også: Her besøker Jolie flomofrene

Vil legge ressursene til grasrotnivå

UNICEF og Redd Barna har nylig offentliggjort planer om å fokusere sine ressurser på grasrotnivå, de vil investere i lokale helseklinikker og lære opp- og støtte kvinnelige helsearbeidere.

Færre ressurser skal brukes på moderne sykehus, pengene skal heller legges inn i grunnleggende, livsnødvendige medisiner, klinikker og personell.

SISTE NYTT

Siste nytt