NRK Meny
Normal

Kvinner og barn rammes av kolera i Pakistans flomområder

Rundt 100.000 mennesker har fått kolera eller mageinfeksjoner i flomområdene i Pakistan, ifølge lokale myndigheter. Særlig kvinner og barn er ustatt for sydommer.

Flom i Pakistan

Innbyggere evakueres fra det flomrammede Mohib Bhanda-området i Nowshera-distriktet.

Foto: A. MAJEED / Afp
Kvinner vader i flomvannet med barna sine i Nowshera i Pakistan

Kvinner vader i flomvannet med barna sine i Nowshera i Pakistan.

Foto: ADREES LATIF / Reuters
En mann bærer eiendelene sine i det flomrammede Nowshera-distriktet i Pakistan

En mann bærer eiendelene sine i det flomrammede Nowshera-distriktet i Pakistan

Foto: A. MAJEED / Afp
Marte Gerhardsen

- Kvinner rammes oftere av diaré og kolera ved slike katastrofer, sier generalsekretær i CARE Marte Gerhardsen

Foto: Falch, Knut / SCANPIX

Store deler av Pakistan er i disse dager rammet av en flom. Flommen har tatt livet av minst 1500 mennesker på en uke og over 2,5 millioner mennesker er berørt.

På grunn av mangel på rent vann og mat er sykdommer i ferd med å spre seg. Med solid hjelp fra blant annet EU, som har bevilget nesten 250 millioner kroner til humanitær hjelp, gjør pakistanske myndigheter det de kan for å begrense katastrofen.

Evakuerer syke

– Vår første prioritering er å evakuere de syke ut av flomområdet og så sørge for at de får medisinsk behandling, sier Syed Zahir Ali Shah, helseminister i den nordvestlige provinsen Khyber-Pakhtunkhwa, ifølge NTB.

– Til avsidesliggende strøk og til deler av Swat sender vi legeteam med helikopter, sier han.

– Vi har bekreftede rapporter om utbrudd av kolera i deler av Swat-området, sier Mian Iftikhar Hussain, informasjonsminister i provinsen.

Kvinner rammes

Den internasjonale hjelpeorganisasjonen CARE mener særlig kvinner rammes av flommen fordi de ikke får lov til å forlate hjemmene sine,.

Dermed er det vanskeligere for dem å be om hjelp og få informasjon om det som skjer. De er også mer utsatt for sykdommer.

– Erfaringer fra lignende katastrofer viser at kvinner oftere enn menn blir rammet av vannbårne sykdommer som diaré og kolera, fordi det er de som henter vann, lager mat og vasker klær, sier CAREs generalsekretær, Marte Gerhardsen i en pressemelding.

Tradisjonelle holdninger om kvinners stilling i området gjør det særlig vanskelig for kvinnene som er rammet av flommen å få den hjelpen de behøver.

CARE fokuserer på kvinnenes situasjon i nødhjelpsarbeidet i Pakistan og har satt opp mobile helseklinikker som gir behandling til de flomrammede og utvider nå hjelpearbeidet.

– Klinikkene har kvinnelige leger og annet personell slik at kvinnene som er rammet kan få hjelp på lik linje med menn. Vi har også separate utdelingssteder av nødhjelp for kvinner og vi sørger for at de får egne hygieneområder og steder der de kan amme babyene sine, forteller Gerhardsen.

Mer regn i vente

Redningsmannskaper forsøker ifølge myndighetene å nå fram til 27.000 mennesker som er isolert av vannmassene uten mulighet for å komme seg vekk ved egen hjelp.

Mange skal ha søkt tilflukt på hustak eller klamrer seg til rester av ødelagte hjem og andre bygninger. Og flere av de flomrammede er misfornøyde med myndighetene.

Ifølge meteorologiske myndigheter er flommen utløst av et voldsomt regnskyll der det i løpet av 36 timer falt 312 millimeter nedbør. Flommen skal være den verste i Pakistan på 80 år.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt