NRK Meny
Normal

«Drakk Havanna tom» forrige gang USAs president besøkte Cuba

President Barack Obamas besøk på Cuba er det første av en amerikansk president siden Calvin Coolidge besøkte øya midt under forbudstiden i 1928.

President Calvin Coolidge under besøket i Havana

President Calvin Coolidge under besøket i Havana i 1928.

Foto: U.S. Secret Service via Twitter

Calvin Coolidge – kjent som «Silent Cal» var president i USA fra 1923 til 1928 og var avholdsmann.

Båt ankommen Havanna

Calvin Coolidge kom til Havanna om bord på slagskipet «USS Texas» i 1928.

Det var langt fra alle i presidentens følge da Coolidge kom til Havanna 16. januar 1928 om bord i slagskipet «USS Texas».

Alkohol var forbudt i USA fra 1920 til 1933, mens Cuba var storprodusent av rom som ble smuglet inn til USA.

En av journalistene som dekket turen, Beverly Smith, beskrev 30 år senere i en artikkel i Saturday Evening Post hvordan turen hadde utviklet seg til «en seksdagers festetur med elementer av pomp og prakt, drama, komedie og farse», skriver PRI.

– Jeg kan ikke huske at noen falt ned eller måtte bæres, men det kan ikke benektes at mange i reisefølget gikk ut over grensene for streng edruelighet, skrev Smith i 1958.

Han forteller at følget på Cuba ble eskortert rundt av cubanske politimenn som sørget for at amerikanerne hadde det morsomt mens de «drakk Havanna tom».

Coolidge på Cuba

President Calvin Coolidge (t.v.) sammen med sin kone Grace Coolidge forrige gang en amerikansk president besøkte Cuba, i 1928. Til høyre den daværende cubanske presidenten, General Gerardo Machado y Morales og hans, Elvira Machado.

Foto: Ap

Skulle bedre forholdet

President Coolidge besøk var for å delta i et toppmøte i Den panamerikanske union. Samtidig ville han bedre forholdet til Cuba, som den gang i likhet med i dag, var anstrengt.

USAs forhold til latinamerikanske land var anstrengt fordi landet siden 1890-årene hadde brukt sin militære og økonomiske makt til å presse landene til å føre den politikken USA ønsket.

Forsøket på å bedre forholdet lyktes ikke for Coolidge, først og fremst fordi han rett før reisen hadde gitt ordre om en ny invasjon av Nicaragua.

Smuglet kofferter med rom

For dem som var med på turen var ikke storpolitikken det som gjorde den minneverdig, men festingen og ikke minst hjemreisen.

Turen endte med at medlemmene av Coolidges reisefølge fikk beskjed om at de ikke ville bli tollkontrollert når de vendte tilbake til det tørrlagte USA.

Journalister, tjenestemenn og diplomater kjøpte nye kofferter eller kastet ut klærne sine for å gjøre plass til cubansk rom i bagasjen.

Smith selv forteller at han fikk plass til seks halvgallons (ca. 1,8 liter, red.anm.) flasker med Bacardi med seg hjem.

Sal i den amerikanske ambassadørresidensen på Cuba

En sal i den amerikanske ambassadørresidensen i Havanna der president Barack Obama skal bo under besøket. Med seg har han kona Michelle, døtrene Malia og Sasha, samt svigermor Marian Robinson.

Foto: ALEXANDRE MENEGHINI / Reuters

Obama vil ha kaffe

Den eneste som tilsynelatende ikke drakk under turen i 1928 var avholdsmannen Calvin Coolidge.

Signalene fra president Obama før reisen går ut på at han vil følge sin forgjengers eksempel.

– Forhåpentligvis får jeg tid til å nyte en god kopp cubansk kaffe, skrev Obama denne uken til den 76 år gamle cubaneren Ileana Yarza denne uken som en del av markeringen av gjenåpningen av postforbindelsen mellom landene.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt