Hopp til innhold

Kreml bekrefter avtale: Wagner-sjefen skal dra til Belarus

Ingen Wagner-soldater blir straffeforfulgt, melder Kreml. Wagner-gruppen skal ha trukket seg ut av Rostov.

Russian Wagner fighters pull out of Rostov-on-Don

TREKKER SEG UT: Wagner-sjef Jevgenij Prigozjin i en bil på vei ut av Rostov lørdag kveld.

Foto: ALEXANDER ERMOCHENKO / Reuters

Belarus hevdet lørdag kveld at de har fått til en avtale med Wagner-sjefen om å roe ned konflikten. Dette bekreftes nå av Kreml. Et ledd i avtalen skal være at Prigozjin må dra til Belarus.

Belarus' president, Aleksandr Lukasjenko, skal ha hatt samtaler med Wagner-sjef Jevgenij Prigozjin. Målet skal ha vært å roe ned konflikten. Lukasjenko tok ifølge Kreml selv initiativ til samtalen.

Ingen soldater fra Wagner-gruppen, ei heller Prigozjin selv, skal ifølge de russiske myndighetene bli straffeforfulgt.

Wagner-soldater som ikke deltok i mobiliseringen mot Moskva, blir tilbudt å signere kontrakter med det russiske forsvarsdepartementet.

Trekker seg ut

Prigozjin bekreftet tidligere i kveld at de stanset fremrykningen mot Moskva.

– Vi returnerer til basene for å unngå blodbad, sier han i en lydmelding på appen Telegram.

Han har foreløpig ikke bekreftet hvorvidt de har inngått noen avtale med Belarus eller Russland. Det er usikkert hva som skjer videre.

Wagner-gruppen skal nå ha trukket seg ut av den sørrussiske millionbyen Rostov, som de inntok tidligere på lørdag. Det melder nyhetsbyrået AFP.

Jubler for Wagner-styrkene

En video viser flere innbyggere juble for Wagner-soldatene, i den sørrussiske byen Rostov som Wagner-gruppen inntok tidligere i dag.

Innbyggerne roper «Wagner! Wagner!» på hyllende vis utenfor de militære hovedkvarterene som Wagner-gruppen har tatt kontroll på.

– Nødt til å straffe Prigozjin

Sjefforsker ved Forsvarets forskningsinstitutt og tidligere forsvarssjef, Sverre Diesen, sier til NRK at Wagner-sjefen antageligvis har funnet ut at han overspilte hånden ved å rykke mot Moskva.

– Vi har vært vitne til en leiesoldathøvding som i tillegg til å råde over betydelige militære styrker, også har hatt politiske ambisjoner. Prigozjin tok altså sjansen på å utfordre den sittende russiske forsvarsledelsen. Indirekte utfordrer han da også selve regimet i Russland.

Det er vanskelig å se at Putin ikke blir nødt til å straffe Prigozjin, mener Diesen.

– Da risikerer han å bli seende svak ut, sier han.

Om hvorvidt Putin kan stole på Wagner-sjefen etter dette, sier Diesen:

– Nei, det kan han i realiteten ikke. Hvis Putin ikke skal komme ut av dette som en meget svekket autokrat, er han nødt til å la dette få en eller annen konsekvens.

Han understreker likevel at Putin trenger Wagner-soldatene på laget sitt i krigen mot Ukraina.

– Men Putin både kan og ønsker nok å fjerne Prigozjin, sier Diesen.

Russia Ukraine

Wagner-sjef Jevgenij Prigozjin i en video sendt til følgerne sine på appen Telegram.

Foto: AP

– Vil fortsatt ha behov for stor støtte

– Situasjonen i Russland er svært alvorlig og uoversiktlig, og regjeringen følger situasjonen nøye. Jeg har gjennom dagen hatt løpende kontakt med utenriksministeren, forsvarsministeren og justis- og beredskapsministeren, sier statsminister Jonas Gahr Støre.

Han sier videre at situasjonen er uforutsigbar, og at vi må være forberedt på at den vil forbli uavklart i dagene som kommer.

På en pressekonferanse i kveld sa utenriksminister Anniken Huitfeldt følgende:

– Dette er et væpnet opprør og vi er i tett kontakt med våre utenriksstasjoner i Russland. Vi har lenge snakket om at krigen i Ukraina kan føre til raske endringer og ustabilitet i Russland. Tidspunktet var uventet, men at noe slikt kunne skje er ikke overraskende, sier Huitfeldt.

Utenriksministeren om Russland

Utenriksminister Anniken Huitfeldt på pressekonferansen der hun redegjorde om situasjonen i Russland.

Foto: Terje Pedersen / NTB

Hendelsene i Russland påvirker ikke Norges støtte til Ukraina, konstaterer hun.

– Det er ingenting som tyder på at trusselen mot Ukraina er mindre nå. De vil fortsett ha behov for stor støtte. Russland startet krigen i Ukraina, og kan når som helst velge å avslutte den, sier Huitfeldt.

Ukraina varslet lørdag kveld at de innleder nye offensiver på østfronten, og hevder de har rykket fram på flere områder langs frontlinjen. Det melder nyhetsbyrået AFP.

Har ikke hørt fra nordmenn i Russland

Det er registrert litt over 100 norske borgere som befinner seg i Russland denne og neste uke.

– Siden registreringen er frivillig, kan tallet være noe høyere. Vi har så langt ikke fått henvendelser fra norske borgere som ønsker bistand. Vi oppfordrer fortsatt norske borgere til å registrere seg. Vi fraråder alle reiser til Russland. Norske borgere i Russland oppfordres til å holde seg i ro og følge oppfordringene fra myndighetene, sier utenriksministeren.

På spørsmål om hvordan Norge ser på en eventuell situasjon der Wagner-gruppen gjennomfører et kupp i Russland, svarer hun følgende:

– Det blir å spekulere på utviklingen. Vi ser dette er et væpnet opprør, så vil ikke jeg spekulere i hva som kommer senere.

Ingen endringer ved den norske grensen

Om hvorvidt beredskapen skal oppjusteres ved den norske grensen til Russland, sier hun:

– Det er noe justisministeren følger tett og det er planer som kan iverksettes, men det er foreløpig ingen endringer ved den norske grensen.

– Er atomtrusselen økt mot Norge?

– Jeg kan ikke se at det har vært store endringer i dette, sier Huitfeldt.

Russia Ukraine

Tanks i Rostov-na-Donu bemannet av Wagner-soldater.

Foto: AP

Håper Norge og Nato at Wagner-gruppen vinner frem?

– Jeg mener det vil være galt av meg å uttale meg om situasjonen slik du stiller meg i denne situasjonen. Så må vi fortsette å støtte Ukraina, for det er ingenting som tyder på at Russland trekker seg ut av Ukraina, sier utenriksministeren.

Ukraina varsler lørdag kveld at de innleder nye offensiver på østfronten og hevder de har rykket fram på flere områder langs frontlinjen. Det melder nyhetsbyrået AFP.

Prigozjins Wagner-styrker trakk seg tilbake fra Donbas-regionen til byen Rostov-na-Donu i Russland.

Fra Rostov-na-Donu forflyttet de seg til storbyen Voronezj, rundt 500 kilometer sør for Moskva.

Lørdag ettermiddag bekreftet guvernøren i den russiske byen Lipetsk, Igor Artamono, at Wagner-styrker kjørte gjennom fylket.

Målet derfra er hovedstaden Moskva. Lørdag kveld bekreftet Wagner-sjefen at de "rykker tilbake til basen". Det er uvisst hvor han mener.

Wagner-styrker rykket mot Moskva

Lørdag ettermiddag bekreftet guvernøren i den russiske byen Lipetsk, Igor Artamono, at Wagner-styrker kjørte gjennom fylket, i retning Moskva.

– Wagner-styrkene har kommet til fylket sør for Moskva, meldte han på Telegram, men kunne ikke spesifisere hvor i fylket de er observert.

Folk blir bedt om å holde seg hjemme, og ikke kjøre på motorvei M4 med mindre det er helt nødvendig. Det er langs denne veien at Wager-gruppen kjører, en vei som går til Moskva.

I Moskva ber borgermesteren folk om å ikke bevege seg rundt om i byen, skriver Reuters.

– Situasjonen er vanskelig, og det er erklært et antiterrorregime i den russiske hovedstaden, sier borgermester Sergej Sobjanin.

Han erklærte samtidig at mandag blir en arbeidsfri dag i Moskva. Guvernøren i Moskva har også avlyst alle store utendørsarrangement i Moskva frem til første juli.

De kommer fra den russiske byen Voronezj, som grenser til Ukraina. Der tok Wagner-gruppen kontroll over militære anlegg. Ifølge guvernøren i Voronezj, gjennomfører det russiske forsvaret operasjoner mot Wagner-soldatene i området, melder nyhetsbyrået Reuters.

Fikk lovnader om amnesti

Rostov-na-Donu var den første russiske byen Wagner-gruppen inntok i dag tidlig. Wagner-sjef Jevgenij Prigozjin sa at dersom ikke Russlands forsvarssjef og forsvarsminister kom til byen, ville de reise mot Moskva.

Ein ung mann poserer med to Wagnar-soldatar foran eit militært køyretøy i Rostov-na-Donu.

En ung lokal mann poserer med Wagner-soldater i Rostov-na-Donu.

Foto: AFP

Ifølge Google Maps er det satt opp flere veisperringer på motorvei M4, og reiseruten var estimert til nærmere seks timer med normal kjørehastighet.

Leiesoldatene i Wagner-gruppen har fått lovnader om amnesti dersom de legger ned våpnene, men de må i så fall gjøre det raskt, meldte nyhetsbyrået Tass tidligere i dag.

Wagner-sjef Jevgenij Prigozjin har uttalt at målet med opprøret er å velte den militære ledelsen i Russland, og at de 25.000 soldatene hans er klare til å dø for det.

Det er usikkert hvor mange soldater Prigozjin faktisk har til rådighet.

Russiske myndigheter utstedte tidligere i dag arrestordre på Wagner-sjefen.

Hør også:

SISTE NYTT

Siste nytt