Hopp til innhold

– Nice-terroristen var to ganger på åstedet med lastebilen

Mannen som drepte minst 84 mennesker med en lastebil i Nice, skal ha vært på Promenade des Anglais med lastebilen to ganger.

Lastebil taues, Nice

TAUET BORT: Terroristen leide lastebilen som ble brukt under angrepet 11. juli og skulle levere den tilbake dagen før angrepet.

Foto: Mari Reisjå / NRK

Mohamed Lahouaiej Bouhlel

Mohamed Lahouaiej-Bouhlel (31) kjørte en lastebil inn en folkemengde under feiringen av nasjonaldagen.

Foto: Ap

Mohamed Lahouaiej-Bouhlel, som kjørte lastebilen som meide ned flere hundre mennesker på Frankrikes nasjonaldag, var på promenaden to ganger i dagene før angrepet, sier en kilde med nær kjennskap til etterforskningen.

Han sier videre at politiet har avhørt hundrevis av mennesker siden angrepet torsdag kveld. Flere sier at Lahouaiej-Bouhlel viste tegn til å være religiøs.

Franske myndigheter jobber fortsatt med å finne ut om mannen var en radikalisert islamist eller om det er andre årsaker til at han gikk til angrep på folkemengden.

To nye pågrepet

Søndag pågrep fransk politi ytterligere to personer, en mann og en kvinne, ifølge en politikilde. De to er begge albanere, og er mistenkt for å ha hjulpet terroristen før angrepet, skriver avisen Nice Matin.

De to som nå er pågrepet, har ifølge politikilden tilknytning Lahouaiej-Bouhlel.

Politiet i Frankrike har dermed arrestert syv mennesker i forbindelse med terrorangrepet i Nice, deriblant Lahouaiej-Bouhlels tidligere kone. De fem andre sitter fortsatt i varetekt.

IS har påtatt seg ansvaret for angrepet, men det er fortsatt uklart om Lahouaiej-Bouhlel hadde en tilknytning til terrororganisasjonen.

Kjøreruten til gjerningsmannen bak angrepet i Nice

Lahouaiej-Bouhlel kjørte to kilometer langs strandpromenaden Promenade des Anglais som går langs sjøen i Nice før han angrep.

Foto: Marco Vaglieri / NRK

Politiet skjøt først

En av politimennene som skjøt lastebilsjåføren sier at han skjøt helt til gjerningsmannen ikke lenger beveget seg. Det skriver den franske TV-kanalen BFMTV på sine nettsider, og siterer radiokanalen RMC som har fått tilgang til politimannens forklaring.

Han var en av tre politifolk som prøvde å stanse lastebilens ville ferd nedover fortauet som var tettpakket med folk som hadde sett på fyrverkeriet i anledning nasjonaldagen.

Politimannen forteller at de fikk beskjed kl. 21.45 om at en lastebil hadde kjørt ned folk, og at de løp mot lastebilen med trukne våpen. I avhør skal politimannen fortalt at det er tydelig at den 19 tonn tunge lastebilen svinger for å treffe flest mulig fotgjengere.

Da terroristen leide lastebilen, spurte han om å få den største de hadde, skriver Daily Mail.

27 skudd

Idet politifolkene nærmet seg lastebilen, så de at en sivilist hadde hoppet opp på stigbrettet på bilen, og at han på heroisk vis forsøkte å få sjåføren til å stanse.

Deretter fyrte politiet av det første skuddet mot sjåføren. Lahouaiej-Bouhlel skjøt tilbake mot politiet, vekselvis på høyre og venstre side av bilen, skriver BFMTV.

En av politifolkene som sto delvis skjult av en palmen, har fortalt i avhør at han skjøt helt til sjåføren ikke lenger rørte seg.

I alt avfyrte politiet 27 skudd mot bilen.

SISTE NYTT

Siste nytt