NRK Meny
Normal

– Nå dør flere av sykdommer enn av kuler

I Jemen kan spesialsykehuset for barn og gravide kvinner bli stengt innen 48 timer. Mark Kaye i Redd Barna fortviler fordi de ikke får inn livsviktige medisiner pga. blokaden mot landet.

Jente på Sabeen Hospital i Sana'a

Barnesykehuset utenfor Jemens hovedstad Sanaa går snart tomt for nødvendige medisiner og andre forsyninger.

Foto: Røde Kors

– Nå dør flere mennesker av sykdommer og underernæring enn av kuler og bomber. Det forteller den erfarne hjelpearbeideren Mark Kaye i hovedstaden Sanaa på telefon til NRK.

Han forteller at 10 millioner barn står i fare for å bli underernært. 850.000 av disse barna kan dø før året er omme, hvis de ikke får næring og hjelp raskt.

Mark Kaye i Redd Barna

Mark Kaye arbeider for Redd Barna i Jemen

Foto: Redd Barna

Hele helsesystemet er i ferd med å kollapse, forteller han. Det er tomt for nødhjelp, medisiner og drivstoff.

Mark Kaye som jobber i Det internasjonale Redd Barna, sier situasjonen er så prekær at sykehuset for barn og gravide kvinner må stenge innen 48 timer – hvis de ikke får inn forsyninger nå.

Al Sabeen sykehuset betjener over 3 millioner mennesker i området rundt hovedstaden Sanaa. Sykehuset får vanligvis forsyninger via havnebyen Hodeida, men blokkaden har kuttet forsyningslinjene. Nå har man bare drivstoff til å holde strøm-generatorene gående i et par dager.

Laster Twitter-innhold

Saudi-Arabia blokkerer

Krigsfly fra den saudiledede koalisjonen bombet havnebyen Hodeida i Jemen tidligere i august. Blant annet ble et varehus med hjelpeforsyninger rammet. Bistandsorganisasjoner har tidligere klaget på at koalisjonens ulike blokader hindrer livsviktige hjelpeforsyninger fra å nå Jemen.

– Det er kritisk. Barn og gravide kvinner dør fordi sykehuset Al Sabeen ikke har medisiner – og fordi lageret med ekstra blod er tomt. Blokaden rammer hardt, sier Kaye.

– Det internasjonale samfunnet bør legge press på myndighetene i Saudi-Arabia og de andre landene i koalisjonen. Men også motparten, ulike opprørsgrupper som Houthi-militsen har et stort ansvar, sier Kaye

Les om Jemen-konflikten:

Uholdbar situasjon

Over 1,3 millioner mennesker er blitt tvunget på flukt i landet siden mars. Landets befolkning er fullstendig avhengig av mathjelp for å brødføs. Hele 90 prosent av basisvarer må importeres utenfra, men krigen har blokkert innfartsveiene og ført til kraftig prisøkning på mat.

Totalt 21 millioner mennesker – rundt 80 prosent av befolkningen – har i dag behov for humanitærhjelp, ifølge FN

Mark Kaye har erfaring fra krigssoner og katastrofeområder etter flere år i Irak, Sør-Sudan og den afrikanske republikk. Men han mener situasjonen i Jemen er det verre enn de andre katastrofeområdene han har jobbet i.

– Her i Jemen er det umulig å nå de mange som trenger hjelp, sier han.

Les mer: Frykter humanitær katastrofe

Laster Twitter-innhold
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt