NRK Meny
Normal

Frykter humanitær katastrofe

Krigen i Jemen har rast i snart et halvt år. 21 millioner mennesker er totalt avhengig av humanitær hjelp for å klare seg. Hjelpeorganisasjonene mener situasjonen er dramatisk.

Yemen Stranded in Djibouti Photo Essay

21 millioner mennesker er avhengig av humanitær hjelp i Jemen. Mange har også flyktet fra landet.

Foto: Mosa'ab Elshamy / Ap

I skyggen av andre konflikter fortsetter krigen i Jemen med uforminsket styrke. I går haglet granatene over byen Taiz midt i landet. Minst seks sivil ble drept da styrker fra Houthi-militsen angrep landets tredje største by i et forsøk på å presse regjeringsvennlige styrker ut av byen, skriver Ap.

Samtidig blir situasjonen for sivilbefolkningen i det krigsherjede landet stadig verre. 21 millioner mennesker er nå helt avhengig av humanitær hjelp for å klare seg, opplyser Flyktninghjelpen.

– Situasjonen er svært dramatisk. Jemen opplever en stor humanitær krise, og det er akutt mangel på nødhjelp. Over 6 millioner mennesker står i fare for å sulte, sier Richard Skretteberg som er seniorrådgiver i Flyktninghjelpen.

YEMEN-SOMALIA-REFUGEES-ARRIVAL SOMALIA-YEMEN-UN-REFUGEES

Over 1.3 millioner mennesker er internt fordrevne i Jemen.

Foto: KHALED FAZAA / AFP

Blodig konflikt

En militær koalisjon ledet av Saudi-Arabia innledet flyangrep mot Jemen i mars i år etter at Houthi-militsen hadde tatt kontroll over hovedstaden Sanaa og presset president Abd-Rabbu Mansour Hadi i eksil i Saudi-Arabia. Med støtte fra luften har regjeringsvennlige styrker de siste ukene gjenerobret store områder sør i landet.

Konflikten er svært blodig. Nesten 4.300 mennesker er drept siden mars, halvparten av dem er sivile, opplyser FN til nyhetsbyrået AFP.

– Jemen er et land der vold nærmest ser ut til å ha blitt en norm. Det virker nærmest umulig å komme frem til en løsning på konflikten. Samtidig er situasjonen i landet nærmest glemt av verdenssamfunnet, sier Richard Skretteberg i Flyktninghjelpen.

YEMEN-SECURITY/ Houthi militant walks in front of a government compound, destroyed by recent Saudi-led air strikes, in Yemen's northwestern city of Amran

En Houthi-soldat utenfor en ruinene av et offentlig bygg i byen Amran i Jemen

Foto: KHALED ABDULLAH / Reuters

– Verden må åpne øynene

På grunn av kamphandlingene sliter hjelpeorganisasjonene med å få nødhjelp inn til landet. Forsyninger kommer inn via flyplassen i hovedstaden Sanaa og enkelte havner, men forsyningslinjene er svært ustabile. Samtidig bevilges det ikke nok penger til arbeidet i Jemen, mener Flyktninghjelpen.

– Verden må åpne øynene for katastrofen i Jemen, sier Peter Maurer som er president i det internasjonale Røde Kors.

I krigsruinene hoper søppel seg opp og fører til spredning av dødelige sykdommer. Minst 8000 mennesker i havnebyen Aden er smittet av denguefeber siden mars. Også malaria og tyfus sprer seg blant befolkningen, melder den amerikanske hjelpeorganisasjonen Mercy Corps, til AFP.

Prisene på mat, vann og brensel har steget voldsomt de siste måned, og mange familier må bruke nesten en tredel av inntekten sin på å kjøpe vann, sier Teresa Sancristóva i Leger Uten Grenser. Ifølge organisasjonen ligger Sanaa an til å bli den første hovedstaden i verden uten tilgang på rent vann.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt