NRK Meny
Normal

– Kim Jong-un reiser med personlig toalett

Kilder i Nord-Korea slår hull på myten om at landets store leder ikke trenger å bruke toalettet.

Kim Jong-un

Kim Jong-un inspiserer et tog utenfor en fabrikk i Pyongyang i forrige måned. Kim har et eget pansret tog som brukes når han reiser rundt i landet.

Foto: KNS / Afp

– Det ville vært utenkelig for ham å bruke et offentlig toalett bare fordi han reiser mye rundt i landet, sier en kilde med kjennskap til Kim Jong-uns nærmeste ledsagere til observatørnettstedet DailyNK.

Kim skal ha fått bygget inn personlige toaletter i biler, tog og spesialkjøretøy som brukes i fjellene eller på snøføre.

– Det er alltid flere biler i kolonnen slik at ingen skal vite hvilken han sitter i, og da er det en egen bil som fungerer som toalett, sier en annen kilde med kjennskap til Kims livvakter.

Alle reisene til Kim Jong-un krever ekstremt omfattende forberedelser, og eventuelle toalettbesøk beskrives som en av de mest utfordrende og sensitive oppgavene til Kims assistenter.

Dersom noen skulle driste seg til å bruke Kims toalettfasiliteter, vil det sannsynligvis medføre dødsstraff, skriver The Guardian.

Krever ekstra sikkerhetsklarering

De siste årene har det lekket ut enkelte historier fra avhoppere som tyder på at de omfattende sikkerhetstiltakene ikke er helt ubegrunnede.

En tidligere etterretningsoffiser fortalte i fjor om to attentater mot Kim og to forsøk på å styrte regimet. Kim skal foretrekke å reise i et pansret tog, men blir ofte nødt til å bruke en kortesje av biler.

– Hvis han ikke bruker toalettet som vanlig på morgenen, eller hvis han trenger det mens han er ute og reiser, krever det ekstra sikkerhetsklarering for kommandosoldatene. Når han sitter i Mercedesen sin på motorveien, har han en atskilt potte han kan bruke, sier kilden.

Kims personlige toaletter skal også ha helsemessige fordeler, ettersom etterlatenskapene kan kontrolleres av leger for å sikre at han ikke lider av noen sykdommer.

Det er ikke kjent om Kim hevder å ha arvet egenskapene til sin avdøde far, som ifølge sin egen biografi aldri trengte å bruke et toalett.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt