Hopp til innhold

FN skal overvåke Nord-Korea

FN oppretter et nytt kontor i den sørkoreanske hovedstaden Seoul for å overvåke brudd på menneskerettighetene i Nord-Korea.

Demonstrasjon i Seoul

Demonstrasjon mot Kim Jong-un i Seoul. Nå får FN en base i den sørkoreanske hovedstaden, der de skal overvåke Nord-Korea mye tettere.

Foto: Ahn Young-joon / Ap

Sørkoreanske myndigheter har gått med på å la FN bruke Seoul som base for å drive systematisk overvåking av naboen i nord, opplyser kontoret til FNs høykommisær for menneskerettigheter.

Opplysningen bekreftes av det sørkoreanske utenriksdepartementet.

– Sør-Korea er et viktig område for grupper av ofre og sivile organisasjoner som fokuserer på brudd på menneskerettighetene i Nord-Korea, sier en talsmann for FN ifølge The Guardian og Daily NK.

Sør-Korea har tatt imot rundt 25.000 nordkoreanske avhoppere siden Korea-krigen, og har egne regler som skal sile ut spioner og beskytte flyktninger.

Flere av avhopperne har bidratt med informasjon til FNs knusende rapport som konkluderte med at Nord-Korea har begått forbrytelser mot menneskeheten.

Les: FN: – Forbrytelsene i Nord-Korea er slående like nazistenes grusomheter
Les:
Nord-Korea-flyktninger:– Da mine foreldre sultet ihjel, hadde jeg ikke kister til dem

Nord-Korea vil ikke ha FN-besøk

Det nye kontoret skal effektivisere granskingen av menneskerettighetsbrudd i Nord-Korea, og FN håper det også kan redusere omfanget ved å vise at verden følger med.

FN har bedt Nord-Korea om å få besøke landet for å undersøke anklager om konsentrasjonsleirer, tortur, tvangsaborter og henrettelser, men har ikke fått svar, skriver Wall Street Journal.

Den sørkoreanske politikeren og tidligere menneskerettsaktivisten Ha Tae Kyung sier til Daily NK at regjeringen må samarbeide aktivt med FN.

Kwon Eun Kyeong i organisasjonen International Coalition to Stop Crimes Against Humanity in North Korea (ICNK) spilte en viktig rolle i fjorårets FN-høring.

Hun forteller at kontoret vil jobbe med å få bekreftet hvem som er ansvarlige for de forskjellige menneskerettighetsbruddene.

– Sør-Korea har nå en mulighet til å heve sin internasjonale status som et land med respekt for menneskerettighetene, sier hun.

Les også: Nord-Korea kaller kommisjonsleder «motbydelig horebukk»
Les også: Ny Amnesty-rapport om Nord-Korea: De lever som i en skrekkfilm

Truet med å «utslette» sørkoreansk regjering

Park Geun-hye er presidentkandidat i Sør-Korea.

President Park Geun-hye får gjennomgå i nordkoreanske medier.

Foto: LEE JAE-WON / Reuters

Det nye tiltaket faller neppe i god jord hos det nordkoreanske regimet.

Det er bare to uker siden Nord-Korea truet med å «utslette» regjeringen i Sør-Korea etter en ordkrig med naboen i sør.

Det statlige nordkoreanske nyhetsbyrået KCNA hadde tidligere kalt Sør-Koreas president Park Geun-hye «en gammel prostituert», og sammenlignet Barack Obama med en ape.

En talsmann for Sør-Koreas forsvarsdepartement svarte at Nord-Korea ikke er et ordentlig land, og at det bare eksisterer til glede for én person. Han slo også fast at landet verken har menneskerettigheter eller personlig frihet.

I forrige uke meldte kilder i Nord-Korea at en mann ble henrettet for å ha ringt til en person i Sør-Korea. Rundt 100 personer skal også ha blitt sendt i indre eksil for å ha sett opptak av sørkoreanske TV-programmer.

Les også: – Kina planlegger for Nord-Koreas fall
Les også: Rømte etter 23 år i nordkoreansk skrekkleir

SISTE NYTT

Siste nytt