Hopp til innhold

– Kenya ble advart i forkant av terrorangrepet

Kenyanske myndigheter ble advart om en økt fare for angrep bare få dager før terrorister slo til mot et kjøpesenter i Nairobi, opplyser sikkerhetskilder.

Terrorangrep på kjøpesenter i Nairobi

En kvinne flykter ut av kjøpesenteret Westgate i Nairobi, som ble angrepet av terrorister forrige helg.

Foto: Jonathan Kalan / Ap

Både kenyanske statsråder og ledere i den kenyanske hæren skal ha blitt varslet, blant andre av Israel.

Det er anonyme sikkerhetskilder som sier dette til nyhetsbyrået AFP.

De opplyser at en etterretningsrapport ble sendt til Kenyas regjering tidligere denne måneden.

Konkrete advarsler

Avisen The Nation skriver at fire statsråder og forsvarssjefen ble varslet om at Al-Shabaab planla et angrep i Nairobi, hvor de ville storme en bygning og ta gisler til fange.

De første advarslene skal ha kommet allerede i januar, men ble gjentatt flere ganger, og skal ha økt tidligere denne måneden.

Statsrådene, som ifølge The Nation er medlemmer av det nasjonale sikkerhetsrådet, skal ha blitt advart mot terrorplaner som skulle skje i Nairobi og Mombasa 13. og 20. september.

I etterretningsrapporten skal kjøpesenteret Westgate og en basilika, Holy Family Basilica, i Nairobi ha blitt pekt på som mål for angrep.

Leter etter savnede

Samtidig som disse opplysningene kommer frem, fortsetter letingen etter savnede i Nairobi, en uke etter det blodige terrorangrepet mot Westgate. Angrepet startet lørdag 21. september.

Tallet på personer som ennå ikke gjort rede for, er nå 61.

Lørdag formiddag er 67 mennesker bekreftet omkommet i angrepet, som varte i 80 timer.

Har truet med nye blodbad

Terrororganisasjonen Al-Shabaab har tatt på seg ansvaret for angrepet og har krevd at Kenya trekker sine styrker ut av Somalia.

Gruppens leder har truet med nye blodbad dersom soldatene ikke trekkes ut.

– Trekk soldatene ut eller forbered dere på en langvarig krig, blod, ødeleggelser og evakuering, sier Ahmed Abdi Godani i en lydopptak som er lagt ut på en islamistisk nettside.

I går bekreftet kenyanske sikkerhetsmyndigheter til CNN at terroristene som angrep kjøpesenteret, planla aksjonen i over ett år og leide et butikklokale hvor de lagret våpene.

Angriperne hadde et arsenal av blant annet maskingevær, eksplosiver og granatkastere.

SISTE NYTT

Siste nytt