Ulykkeskapteinen frykter for egen sikkerhet

Skulle deltatt i rettshøring om Costa Concordia-ulykken i dag. Tildels amper stemning da store folkemengder strømmet til rettslokalene i Grosseto.

Italy Cruise Ship Aground

Folk strømmet til da etterforskerne innkalte til rettshøring i Moderno-teatret i den italienske byen Grosseto. Det var amper stemning, og kaptein Francesco Schettino valgte å holde seg hjemme.

Foto: Luca Bruno / Ap

Det var amper stemning da store folkemengder samlet seg utenfor et teater i den italienske byen Grosseto i dag. Etterforskerne etter Costa Concordia-forliset hadde innkalt til en rettshøring i byen, der overlevende og skipets sterkt kritiserte mannskap skulle forklare seg.

Grosseto ligger like ved Giglio-øya, der cruiseskipet med 4229 personerombord gikk på grunn 13. januar i år, og der 32 mennesker mistet livet. Byen ble valgt for sin sentrale beliggenhet, noe som skulle sikre at så mange som mulig møtte fram.

LES OGSÅ: Italiensk cruiseskip uten styring
LES OGSÅ: «Costa Concordia» kan bli liggende nesten ett år

Kaptein Francesco Schettino skulle opprinnelig være mer på høringen, men ble av sine advokater rådet til å utebli.

– Det er like greit at han ikke kommer. Han har fortalt løgn etter løgn for å dekke opp over det han har gjort, sier Sergio Amarotto, overlevende etter ulykken.

Kapteinen i husarrest

Ni personer blir etterforsket etter ulykken, blant dem kaptein Francesco Schettino. Han har fått sterk kritikk for håndteringen av nødssituasjonen etter forliset, og har de siste ukene sittet i husarrest i sitt hjem i Napoli.

LES OGSÅ: Enda en omkommet funnet etter Costa Concordia
LES OGSÅ: Rettar sterk kritikk mot «Costa Concordia»-reiarlaget

Italiensk politi har hele veien lekket detaljer fra etterforskningen, noe som har tegnet et svært lite flatterende bilde av skipets kaptein. Han er blitt beskyldt få ha forårsaket ulykken, og deretter ha forlatt skipet før alle passasjerene var evakuert.

Han skal også ha ventet en time med å varsle fra om hendelsen, og han skal ha løyet om situasjonen til Kystvakten.

– Løy om ulykken

Etterforskerne presenterte avhørsmateriell under høringen. De andre etterforskede mannskapsmedlemmene fortalte om en kaptein som var mer interessert i å redde sitt eget skinn, enn å bekymre seg for passasjerene.

LES OGSÅ: Kapteinen og rederiet skylder på hverandre etter cruiseskiphavariet
LES OGSÅ: Funn av harddisk kan gi svar

Schettinos nestkommanderende, Ciro Ambrosio, var i avhøret ikke nådig mot sin kaptein.

– Han løy til Kystvakten. Han nektet å ta innover seg alvoret i situasjonen. Han varslet ikke engang myndighetene, og gav dem bevisst falske opplysninger, sa Ambrosio i et politiavhør.

LES OGSÅ: Trur det kan bli strengare krav til stabilitet på passasjerskip
LES OGSÅ: Rederiet saksøker Concordia-kaptein

Han fortalte videre om at kaptein Schettino lot brillene ligge igjen på lugaren, og at han tok med seg en kvinne på broen, stikk i strid med lovverket.

Har fått krav på 3,2 milliarder

Folks inntrykk i Grosseto er med andre ord at kapteinens handlinger direkte og indirekte har kostet deres venner og familiemedlemmer livet.

– Å huske tilbake til den natta er svært vanskelig. Det var så mye forvirring om bord. Vi måtte redde oss selv, fordi situasjonen var så dårlig håndtert, sier Giacomo Brignone, en annen av de overlevende etter forliset.

LES OGSÅ: «Mystisk blondine» seier kapteinen berga over 3000 menneske
LES OGSÅ: Eks-sjef kallar kapteinen våghals

Etterforskningen som nå er igangsatt skal gjøre rede for kapteinens og mannskapets bevegelser ulykkesnatta. Overlevende og pårørende etter ulykken har i tillegg saksøkt rederiet, blant disse et krav på 3,2 milliarder norske kroner fra Miami i USA.

SISTE NYTT

Siste nytt