Normal

– Han ledet USA til bin Laden

Kureren som ledet USA til Osama bin Ladens gjemmested var en mann fra Kuwait som har stått på Interpols liste over verdens mest ettersøkte terrorister, melder CNN.

Osama bin Laden og Abu Ahmad

Kuwaitiske Abu Ahmad pekes ut som kureren som ufrivillig ledet USA til Osama bin Laden.

Foto: NRK/Interpol/Reuters

Da amerikanske spesialstyrker fant og drepte Osama bin Laden i den pakistanske byen Abbottabad, var det et resultat av flere års spaning .

Det var opplysninger fra Al Qaida-fanger ved den kontroversielle Guantanamo-leiren som gjorde at amerikansk etterretning klarte å knytte et navn til en kurer som ble utpekt som en av bin Ladens få betrodde menn.

CNN har nå identifisert mannen som Abu Ahmad, en mann fra Kuwait som skal ha hatt et nært forhold til Khalid Sheikh Mohammed, den selverklærte «mesterhjernen» bak angrepene på USA 11. september i 2001.

Ahmad er avbildet på en Interpol-plakat fra 2006, der han er navngitt som en av 23 Al Qaida-fanger som rømte fra et fengsel i Jemen.

Abu Ahmad på Interpols liste

Abu Ahmad er nummer fire fra høyre i nederste linje.

Foto: HO / REUTERS

Opplysningene kommer fra en diplomatisk kilde, og er ikke bekreftet av amerikanske myndigheter.

– Hadde Khalid Sheikh Mohammed som mentor

Khalid Sheikh Mohammed

Khalid Sheikh Mohammed hevder han sto bak terrorangrepet mot USA 11. september 2001.

Foto: AP

Abu Ahmads mentorer skal ha vært Khalid Sheikh Mohammed og Abu Faraj al Libi, en libysk fange som ble beskrevet som det tredje mest høytstående Al Qaida-medlemmet da han ble pågrepet i 2005.

Ahmad skal ha undervist flere Al Qaida-medlemmer i data, blant dem saudiarabiske Maad al Qathani, som ble nektet adgang til USA da han skulle kapre et fly i 2001.

«Abu Ahmed jobbet i mediehuset til Al Qaida i Kandahar, og fungerte også som kurer», heter det i analysen av ham.

Han drev også et gjestehus for Al Qaida-medlemmer i området, der Mohammed skal ha vært på besøk.

Avslørt i 2007

USA har bekreftet at kurerens identitet ble avslørt i 2007, og at det tok flere år med møysommelig etterretningsarbeid for å følge sporene til huset der bin Laden skjulte seg.

Les: – Dette er Osama bin Ladens siste skjulested

Huset Osama bin Laden skjulte seg i da han ble drept

Huset bin Laden skjulte seg i da han ble funnet og drept.

Foto: FAISAL MAHMOOD / Reuters

Da CIA endelig klarte å identifisere ham, viste han seg å være umulig å spore opp. Osama bin Laden nektet sine medarbeidere å bruke telefoner eller datamaskiner i nærheten av ham, noe som gjorde letearbeidet ekstra vanskelig.

Men i fjor sommer fikk amerikanerne napp. De plukket opp en telefonsamtale mellom Ahmad og en annen person som ble avlyttet, og klarte endelig å spore ham opp.

I august ledet ham CIA til huset i Abbottabad der det skulle vise seg at bin Laden bodde. CIA skal ha visst om huset i årevis, men trodde aldri at verdens mest ettersøkte mann ville oppholde seg i et bygning uten synlig vakthold.

Bygningen så ikke ut til å ha telefon- eller internettilgang, og høye murer hindret innsyn. Obama-administrasjonen ble gradvis overbevist om at bygningen huset en svært viktig person, skriver britiske Telegraph.

USA holdt informasjonen for seg selv, og ettersom et bombeangrep i et boligområde ville vært vanskelig å forsvare, ble en liten gruppe elitesoldater sendt inn for å gjøre jobben.

Video Her ble bin Laden drept

VIDEO: Her ble Osama bin Laden drept.

Les: Slik identifiserte de Osamas lik

– Guantanamo-fanger var avgjørende

Vurderingene av Guantanamo-fangene ble lekket av Wikileaks tidligere i år.

Les også: – Ville merke Guantanamo-fanger med mikrochips

Der heter det også at Qathani hadde adgang til Al Qaidas innerste sirkler gjennom Ayman al-Zawahiri og Khalid Sheikh Mohammed. Førstnevnte er spådd som bin Ladens etterfølger .

Guantanamo-leiren er et av de mest kontroversielle tiltakene etter terrorangrepene mot USA i 2001, og er fortsatt i drift til tross for at Obama har lovet å legge den ned .

En amerikansk tjenestemann sier ifølge Daily Mail at opplysninger fra fangene på Guantanamo var avgjørende i arbeidet med å finne bin Laden.

– Fangene har utpekt personer som kan ha støttet bin Laden og hans nestkommanderende direkte etter at de rømte fra Afghanistan. Det var spesielt en kurer som fanget oppmerksomheten vår, sier vedkommende.

Bakgrunn: Mannen som ble Vestens fiende | Dette er Al Qaida

Osama bin Laden og Ayman al Zawahiri

Osama bin Laden og Ayman al-Zawahiri, mannen som mange tror blir Al Qaidas neste leder.

Foto: Hamid Mir / Reuters
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt