NRK Meny
Normal

Slik identifiserte de Osamas lik

Osama bin Ladens kropp skal ha blitt identifisert ved hjelp DNA fra hans avdødes søsters hjerne.

Manipulert bilde av Osama bin Laden 1998/2009

Osama bin Ladens lik skal ha blitt identifisert ved bruk av ansiktsgjenkjennelsesteknologi og DNA-testing. Dette manipulerte bildet fra FBI viser hvordan bin Laden kan ha sett ut i 2009.

Foto: Reuters

Da Osama bin Ladens ikke navngitte søster døde av kreft for noen år siden i den amerikanske byen Boston, beslagla FBI hjernen hennes.

Hjernen hennes skal ha blitt bevart for nettopp den dagen Osama bin Laden ble pågrepet eller drept, skriver The Telegraph.

Vevs- og blodprøver skal ha blitt tatt for å lage en DNA-profil som kan kontrolleres mot Osama bin Ladens blod, melder den amerikanske tv-kanalen ABC.

Les: Osama bin Laden er død

– 99,9 prosent DNA-match

Bin Laden ble først identifisert av sikkerhetsstyrkene som drepte ham, skriver nyhetsbyrået Reuters.

– DNA-testingen viser med en sikkerhet på 99,9 prosent at Bin Laden er død, sier to tjenestemenn fra Obamas regjering til nyhetsbyrået AP.

De anonyme tjenestemennene sa ikke noe om hvor eller hvordan DNA-testingen har blitt utført.

En tjenestemann fra den amerikanske sikkerhetstjenesten sa tidligere til CNN at de har brukt ansiktsgjenkjennelsesteknologi, samt andre metoder for å bekrefte bin Ladens identitet.

Forventer håndfaste bevis

– Jeg kan ikke se for meg at den amerikanske presidenten vil gå ut og fortelle hele verden at bin Laden er død uten å kunne dokumentere det, sier Sir Christopher Meyer, tidligere britiske ambassadør til USA til Sky News.

- Jeg tror vi vil få se bevis, enten DNA eller fotografi. Det vil bevise at Osama bin Laden ikke lenger farer rundt i Tora Bora-fjellene som en ånd.

Det er ventet at Obama-administrasjonen sannsynligvis vil legge fram bevis under pressekonferansen som er varslet mandag kveld klokken 19.30.

Video Obama om Osama

Video: President Barack Obama i Det hvite hus annonserer 1. mai amerikansk tid at Osama Bin Laden er død.

I påvente av at USA skal legge fram håndfaste bevis på at de har tatt rett mann, fortsetter spekulasjonene rundt terroristlederens angivelige død.

USAs forsvarsdepartement melder at kroppen til bin Laden er lagt til hvile i sjøen i Det arabiske hav, etter at det ble holdt en religiøs seremoni for ham ombord på krigsskipet USS Carl-Vinson.

- Tradisjonelle prosedyrer for islamsk gravferd ble overholdt. Liket ble vasket og lagt i et hvitt klede, før det ble lagt i en tung bag og senket ned i sjøen, hevder forsvarsdepartementet.

Men så langt har man kun amerikanernes ord på at Osama bin Laden er død, og det er ikke nødvendigvis nok til å overbevise de verste skeptikerne.

Spesielt siden det ikke er første gang nyheten om at bin Laden er tatt av dage.

Falsk bildebevis

Hittil har det ikke kommet et verifisert bildebevis på at Osama bin Laden er død.

Et falsk bilde som skulle forestille en død bin Laden gikk raskt verden rundt mandag morgen.

Tidlig i mandag formiddag ble det avslørt at bildet er falskt.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt