Hopp til innhold

– Fredsprisen gjør det lettere å fortelle hva jeg har vært utsatt for

Fredsprisvinner Nadia Murad (25) sier tildelingen betyr mye, både for henne og andre kvinner. Hun håper prisen kan bringe rettferdighet for kvinner som har lidd som følge av seksuell vold.

Nadia Murad

Nadia Murad har de siste årene reist verden rundt for å sette søkelys på bruk av voldtekt som våpen i krig.

Foto: Mark Wilson / AFP

I formiddag ble det klart at forhåndsfavorittene, den unge irakiske kvinnen Nadia Murad Basee Taha og den kongolesiske legen Denis Mukwege, ble vinnerne av årets Nobels fredspris. De får den sammen for sin kamp mot voldtekt som våpen i krig og konflikter.

Fredsprisvinner Nadia Murad får sitt bilde i Nobels Hage

Årets fredsprisvinnere har allerede fått sitt bilde i Nobels hage på Nobels fredssenter.

Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix

Prisvinneren selv befant seg i Cambridge i USA da hun fikk nyheten. Til Nobel Media, som var de første som klarte å få tak i henne, sier hun at vil dele prisen med kvinner som deler skjebne med henne selv, både i hjemlandet Irak og resten av verden.

Nadia Murad ble tatt til fange av terrorgruppen IS i august 2014 sammen med 150 andre jesidikvinner fra hjemstedet Kocho. Etter tre måneder med gjentatte voldtekter hver dag, klarte hun å rømme fra IS' sexslaveri.

– Det var ikke enkelt for meg å fortelle om hva jeg har vært utsatt for, i likhet med andre kvinner i Midtøsten, å fortelle om hvordan det var å være sexslave, sier Murad.

Les anmeldelsen: Nadias kamp

– Jeg håper prisen vil gi en stemme til og bringe rettferdighet for alle kvinner som har vært utsatt for seksuell vold, både i Irak og i verden. Prisen betyr at deres stemmer blir hørt, sier Nadia Murad.

Nobelkomiteens leder Berit Reiss-Andersen roste den unge prisvinneren for at hun har brutt de sosiale kodene som krever at kvinner ikke skal fortelle om seksuelle overgrep og dessuten skamme seg over dem.

– Hun har utvist et uvanlig mot, mente Reiss-Andersen.

Moren drept av IS

Murad selv minner om at hennes folk, jesidiene, ble utsatt for overgrepene bare fordi de hadde en annen tro, og sier fredsprisen vil kaste lys over det FN har karakterisert som folkemord.

– For min egen del tenker jeg på min mor, som ble drept av IS. Jeg tenker på alle de barna jeg vokste opp sammen med, og hvordan vi må beskytte dem. Jeg håper at denne prisen kan føre til at folk aksepterer hverandre selv om de har ulik religion og at de kan leve i fred med hverandre, sier hun.

Murad sier videre at hun er svært glad for at Denis Mukwege også har fått fredsprisen.

– Han fortjener det, sier hun om medvinneren.

– Nadia gråter, hun klarer ikke snakke

Broren til Nadia Murad forteller at familien er svært glade over tildelingen.

– Da jeg snakket med henne på telefonen, bare gråt hun. Hun klarer ikke snakke, sier Saoud Murad til NRK rett etter at det var klart at søsteren var tildelt Nobels fredspris.

– Dette er store nyheter og en lettelse for vårt folk. For et øyeblikk glemmer vi de tragiske hendelsene som har skjedd med oss. Nadia bare gråter nå, da jeg snakket med henne på telefonen i sted. Hun gråter og hun klarer ikke snakke, sier Saoud Murad da NRK får tak i ham i Tyskland, hvor familien bor nå.

Saoud Murad fulgte spent med hjemme i Tyskland da det ble klart hvem som ble vinner av Nobels fredspris for 2018

Saoud Murad fulgte spent med hjemme i stua i Tyskland da det ble klart hvem som ble vinner av årets Nobels fredspris.

Saoud Murad mener i likhet med søsteren at prisen er en stor oppreisning for den forfulgte jesidi-minoriteten i Irak og de forferdelige tingene spesielt deres kvinner har gjennomgått de siste årene: kidnappet, terrorisert og seksuelt misbrukt av terrorgruppen Den islamske stat.

– Det var mange som ble drept og mange tusen kvinner ble tatt inkludert min søster og mor. Akkurat nå som søsteren min som har fått fredsprisen, så er det en form for beskyttelse av samfunnet at denne prisen skaper stolthet. Men jeg er bekymret for skjebnen for disse menneskene som ikke er kommet tilbake, sier Saoud Murad.

Nadia Murad og advokaten Amal Clooney

Nadia Murad har fått hjelp av den kjente menneskerettighetsadvokaten Amal Clooney, som har støttet henne under opptredenene i FN, som her i mars 2017.

Foto: Drew Angerer / AFP

Søsteren ble, etter hun klarte å rømme, berget av en vennligsinnet familie i Mosul, som først gjemte henne i sitt hjem og deretter fikk smuglet henne ut av byen. Redningsmannen måtte selv rømme fra landet og bor nå i Tyskland, i likhet med Murad-familien.

Både moren og seks brødre ble drept av IS. Den gjenværende delen av familien, bor nå sammen i Stuttgart i Tyskland.

Nadia Murad har fortsatt å kjempe for kvinnene som fortsatt er forsvunnet.

Se NRKs intervju med Nadia Murad i Urix:

IS behandlet henne grusomt i tre måneder før hun klarte å flykte. Den siste tiden har Nadia Murad (22) reist til mange land for å fortelle sin historie. Under innspillingen av kveldens Urix-program ble det for tungt

Prisen betyr veldig mye

Revin Aswad, som er talskvinne for jesidiene i Norge, har vært tolk for Nadia Murad under besøk i Norge. De to kvinnene har kommet svært nær hverandre, og Revin beskriver Murad som en blanding mellom en søster og en venninne.

Nadia tolk

Revin Aswad har vært tolk for Nadia Murad og har blitt en god venninne.

Foto: Privat

– Jeg er så utrolig glad for at Nadia får fredsprisen. Det hun har gjennomgått er helt forferdelig, det å kunne kjempe og stå å fortelle om de overgrepene hun ble utsatt for er veldig modig gjort.

– Denne prisen tror jeg vil bety alt for henne, fordi det er det hun står og kjemper for, sier Revin Aswad til NRK.

Som mange andre fulgte Revin Aswad kunngjøringen fra Nobelinstituttet. Venninnen har vært trukket frem som mulig fredsprisvinner de siste årene, etter at hun stod offentlig frem med sin egen og jesidi-kvinnenes brutale skjebne.

– Da jeg så hun vant prisen, føyk jeg nesten i taket. Jeg tror hun er veldig glad. Hun har kjempet så lenge for å bli hørt. Hun har kjempet for å få verden til å se og høre at disse jentene trenger hjelp.

– Hva tror du denne prisen vil bety for kampen hennes?

– Jeg tror det vil bety mye for hennes kamp og for oss andre jesidiene også. Men også for alle kvinner som blir utsatt for seksuelle overgrep. Jeg tror hun kommer til å bruke prispengene videre i arbeidet sitt i tillegg bruke dem på de kvinnene som er traumatisert.

Les reaksjoner på prisen her:

SISTE NYTT

Siste nytt