Har nominert fredsprisvinneren fem år på rad: – Dette er på tide

Karin Andersen mener årets pris er spesielt viktig siden det er så mange verdensledere som «ikke akkurat er feminister».

Karin Andersen jubler for fredsprisvinnerne.

Karin Andersen jubler for fredsprisvinnerne. Hun nominerte den kongolesiske legen Denis Mukwege.

Foto: Ola Mjaaland

For femte året på rad traff SV med nominasjonen til Nobels fredspris, og prikket inn vinneren. Karin Andersen jublet i Vandrehallen på Stortinget som om hun selv hadde blitt tildelt prisen.

Hun nominerte den kongolesiske legen Denis Mukwege, som deler prisen med irakiske Nadia Murad, en jesidisk menneskerettighetsaktivist.

– Nå er jeg veldig, veldig glad. Dette er på tide, for krig blir følt på kvinnekroppen i veldig mange land, og mange ledere støtter det og har det som strategi, sier Andersen til NRK.

Duoen deler prisen for deres kamp mot seksualisert vold brukt som våpen i krig og væpnede konflikter.

IS behandlet henne grusomt i tre måneder før hun klarte å flykte. Den siste tiden har Nadia Murad (22) reist til mange land for å fortelle sin historie. Under innspillingen av kveldens Urix-program ble det for tungt

IS behandlet henne grusomt i tre måneder før hun klarte å flykte. Nadia Murad fortalte sin sterke historie da hun besøkte NRK for to år siden.

Bør inspirere

– Begge prisvinnerne har gjort en avgjørende innsats for å rette oppmerksomhet mot og bekjempe slike krigsforbrytelser, sa Reiss-Andersen da hun kunngjorde vinnerne.

Andersen sier det er viktig at politikere verden rundt nå følger opp.

– Dette bør være til stor inspirasjon, særlig når vi ser at verden velger ledere som ikke akkurat er feminister, sier Karin Andersen.

Murad er tidligere nominert av den irakiske regjeringen og SV-politikerne Audun Lysbakken, Karin Andersen og Kjersti Bergstø.

Lysbakken kaller prisen «en hyllest og en oppreisning til alle kvinner som bærer traumer og sår, fysiske og psykiske, fra å ha blitt truet, voldtatt og traumatisert».

– En fantastisk viktig fredspris! Vold og overgrep mot kvinner brukes i dag som et systematisk og grusomt våpen i krig, skriver han.

– En av våre favoritter

PRIO-direktør Henrik Urdal kaller det en meget velfortjent pris.

– Dette var en av våre absolutte favoritter og det er både en viktig og en veldig gledelig pris, sier Urdal til NTB.

Denis Mukwege har akkurat fått nyheten om at han har blitt tildelt Nobels fredspris

Denis Mukwege har akkurat fått nyheten om at han har blitt tildelt Nobels fredspris på Panzi sykehus i Bukavu i Øst-Kongo.

Foto: Kirkens Nødhjelp

Mukwege og Murad var blant favorittene til årets fredspris og direktøren for Institutt for fredsforskning (PRIO) hadde selv de to prisvinnerne på andreplass på sin spådomsliste i forkant. Urdal er derfor ikke overrasket over at Nobelkomiteen i år har valgt å dele ut prisen til Mukwege og Murad.

– Det er mange som tippet dette og det er en pris som har vært omtalt i mange år, og et tema som har vært på FNs og verdenssamfunnets agenda i årevis, sier han.

Urdal mener prisen viser til en rekke aspekter, blant annet knyttet til anerkjennelsen av ofrene for seksualisert vold i konflikter, samt minioriterer som utsettes for forfølgelse og folkemord i Midtøsten.

SISTE NYTT

Siste meldinger