– Dubai ga etter presset for å redde turismen

Flere eksperter NRK.no har snakket med peker på at turismenæringen var utslagsgivende da Marte Deborah Dalelv ble benådet i Dubai mandag.

Ola Honningdal Grytten NHH

TRENGER TURISTER: Myndighetene i Dubai ga etter for presset fra Norge for å redde turismen, sier professor Ola Honningdal Grytten ved Norges Handelshøyskole til NRK.no. Han bemerker også at Dubai ikke har noe særlig petroleumsinntekter, noe som gjør dem avhengig av andre næringsinntekter.

Dubai, som er en av syv emirater i De forente arabiske emirater, fremstår ved første øyekast som et moderne sted. Arkitekturen, de mange butikkene og fritidsaktivitetene har et turistvennlig preg – spesielt for oss fra Vesten.

Marte Deborah Dalelv etter å ha fått tilbake passet

BENÅDET: Norske Marte gleder seg å komme hjem til Norge etter benådingen mandag.

Foto: Sigurd Falkenberg Mikkelsen / NRK

Og spesielt turisme er viktig for Dubai. Nettopp dette, og at Marte er fra Norge kan ha vært direkte utslagsgivende for at hun ble benådet mandag formiddag.

– Dubai har ingen petroleumsrikdommer. Det er vel den eneste staten som ikke er rik på olje og gass i Gulfen. De satser tungt på turisme og det er viktig for dem å fremstå som moderne og turistvennlig. Dubai ga nok etter for det store presset for å redde turismen, sier Ola Honningdal Grytten, professor ved Institutt for samfunnsøkonomi ved Norges Handelshøyskole (NHH) til NRK.no.

Dårlig PR for Dubai

Han bemerker også at saken har vært uheldig for Dubais image som turiststed.

– Denne saken har vært dårlig for Dubai. De var villig til å strekke seg langt for å fremstå moderne og opprettholde en godt image for at turismen ikke skal stoppe. Dubai er ikke en demokratisk rettsstat, men en politistat og et diktatur. Islam er mindre fundamentalistisk enn i mange andre arabiske land, men under overflaten er det en del strenge muslimske lover. Når du bryter disse får du en ganske streng straff, sier Grytten til NRK.no.

Les også: Anmeldte voldtekt - ble dømt til fengsel i Dubai

Les også: Barth Eide til minister i Emiratene: - Dommen helt uakseptabel

Les også: Marte (24) takker for støtten

Det var tirsdag forrige uke norske Marte ble dømt til 16 måneder i fengsel for å ha hatt seksuelt samvær utenfor ekteskapet, for å ha avgitt falsk forklaring til politiet og for å ha drukket alkohol. Bare seks dager senere ble hun altså benådet av emiren i Dubai, Mohammed bin Rashid al-Maktoum, som også er statsminister i Emiratene. Det var han som fikk opphevet dommen, noe som skjer svært sjelden.

Espen Barth Eide

PRESSET EMIRATENE: Utenriksminister Espen Barth Eide sa til myndighetene i Emiratene at dommen mot Marte er uakseptabel.

Foto: Ida Titlestad Dahlback / NRK

– I likhet med Norge er det ikke mange i Emiratene som kan benåde folk. Da må vi opp på emir-nivå. Hvorfor han grep inn kan jeg ikke si sikkert, men norske myndigheter formidlet hva vi mente om dommen til myndighetene i Emiratene. Vi uttrykket også et ønske om en rask avklaring. Det betyr ett av to utfall: enten at hun ble benådet eller at ankesaken ble fremskyndet. Heldigvis ble det det første, forklarer utenriksminister Espen Barth Eide til NRK.no.

Redaktør for Vagabond, Norges største reisemagasin, er også enig med Grytten i at turismen har spilt en viktig rolle i Martes benåding.

Helge Baardseth

ADVARER: – Vi må huske at vi er gjester i deres land når vi er der borte, sier Helge Baardseth og oppfordrer folk til å passe på å følge gjeldende lover og regler.

Foto: Johan M. Falch

– De siste årene er det blitt en betydelig turisme fra Norge til Dubai. Alle i turistmarkedet vet at norske turister er attraktive. Vi er blant de turistene som legger igjen store beløp når vi er ute og reiser. Det er tydelig at denne saken ble større for myndighetene i Dubai enn de hadde forestilt seg. Saken er ikke god reklame for turismen som er en betydelig næringsvei i Dubai. De tåler ikke veldig mange slike oppslag før det blir utslagsgivende, sier Helge Baardseth til NRK.no.

– Vi er gjester

Til tross for den negative Marte-saken tror han Dubai kommer til å fortsette å være et reisemål nordmenn kommer til å oppsøke.

– Nå som hun er blitt benådet tror jeg ikke det får så mye å si for om nordmenn fortsetter å reise til Dubai. Men det gjelder å være forsiktig. Vi må huske på at vi er gjester i deres land når vi er der borte, sier Baardseth.

Anne Katrine Bang senioforsker Christian Michelsens Institutt

– IKKE REIS TIL DUBAI: Anne Katrine Bang i Christian Michelsens Institutt ber deg bruke pengene et annet sted enn Dubai.

Foto: Magne

Anne Katrine Bang er seniorforsker ved Christian Michelsens Institutt (CMI). Hun er også overbevist om at Dubais renomme som turistdestinasjon har stått på spill i Marte-saken.

– Det er uten tvil at omdømmet har stått på spill. Dubai er et turiststed, et sted med utstrakt næringsliv og et sted hvor mange vestlige familie bosetter seg. Mange bedrifter sender sin arbeidskraft dit. Det er også norske investeringer i landet så denne saken var negativ for dem, sier Bang til NRK.no og fortsetter:

– Dubai er ikke så oljerikt som de andre statene i Emiratene og jeg tenker meg at de merker den europeiske finanskrisen godt. De har ikke råd til å miste store andeler av turismen.

Les også: Voldtektsanklagede også satt fri

Les også: Overlykkelig for datterens benådning

Les også: Overlykkelig for datterens benådning

Les også: Marte innkalt til statsadvokaten

Kritikk i sosiale medier

– Muslimene er inne i fastemåneden Ramadan, i hvilken grad tror du det spilte inn i Martes benåding?

– I Ramadan skal man være tilgivende, barmhjertig og vise nåde. Det kan ha vært en form for begrunnelse i den grad de har behov for å rettferdiggjøre benådingen.

– På hvilken måte tror du sosiale medier har spilt inn overfor myndighetene?

– Jeg tror sosiale medier har spilt en viktig rolle. Det tar seg ikke ut i det hele tatt at det ligger mange kommentarer på turistmyndighetene sin Facebook-side. Det er blant annet kommet uttrykk med avsky for dommen, sier Bang og kommer med følgende reiseråd om Dubai:

– Ikke reis dit. Ikke fordi det kan være farlig, men folk bør tenke litt på hvilke regime de støtter ved å legge igjen pengene sine, avslutter hun.

NB! På Utenriksdepartementets hjemmesider kan du lese om skikker og regler, sikkerhet og praktisk informasjon om De forente arabiske emirater. Du kan også lese tilsvarende informasjon om andre land her.

SISTE NYTT

Siste nytt