Barth Eide til minister i Emiratene: - Dommen helt uakseptabel

Utenriksminister Espen Barth Eide mener dommen mot Marte Deborah Dalelv er brudd på grunnleggende menneskerettigheter og på folks rettsoppfatning. Den beskjeden fikk også emiratenes utenriksminister.

Espen Barth Eide kritisk til dom i Dubai

KRITISK: Utenriksminister Espen Barth Eide mener dommen mot norske Marte Deborah Dalelv er uakseptabel og har formidlet dette til Emiratenes utenriksminister Abdullah bin Zayed Al Nahyan (innfelt).

Fridag og høytid har gjort det vanskelig for utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) å komme i kontakt med sin kollega i emiratene, sheikh Abdullah bin Zayed Al Nahyan, for å diskutere behandlingen av norske Marte Deborah Dalelv. Fredag ettermiddag norsk tid lykkes han endelig.

– Jeg har nettopp snakket med utenriksministeren og fremlagt vårt syn. Vi mener det er en helt uakseptabel dom som strider mot grunnleggende menneskerettigheter og folks rettsoppfatning, sier Barth Eide til NRK og fortsetter:

– Han noterte seg dette og vi hadde en god samtale. Han lovet å følge opp så godt han kan.

– Politikere kan ikke gripe inn

6. mars i år anmeldte Marte en kollega for voldtekt. Tirsdag denne uken ble hun selv dømt til 16 måneders fengsel for å ha hatt sex utenfor ekteskap og for å ha drukket alkohol uten tillatelse. Marte har anket dommen og håper på frifinnelse og snarlig retur til Norge.

– Som i Norge er det slik i Emiratene at politikere ikke kan gripe inn og endre en dom, men utenriksministeren har lovet å følge opp umiddelbart. Vi har hatt kontakt med myndighetene hver dag siden dommen falt og kommer til å fortsette å ha det i denne saken, sier Barth Eide.

Marte Deborah Dalelv og oppsigelsesbrevet

FENGSLET: Marte Deborah Dalelv ble tirsdag dømt til fengsel i 16 måneder for å ha hatt sex utenfor ekteskapet og for å ha drukket alkohol ulovlig. I tillegg mistet hun jobben i møbelkjeden The One Total Home Experience i Midtøsten.

Foto: Privat

Lave forventninger

Han bemerker at De forente arabiske emirater har gått inn i konvensjoner som strider mot dommen.

– Dette strider mot konvensjoner både de og Norge har signert. Blant annet FNs kvinnekonvensjon. Dommen bryter mot forpliktelsen til å ta anklager om voldtekt og overgrep mot kvinner seriøst. Samtidig er det et inngrep i privatlivets fred, sier Barth Eide.

Utenriksdepartementet har jobbet på spreng med å få kontakt med Emiratenes utenriksminister og tidligere i dag hadde politisk rådgiver Kathrine Raadim lave forhåpninger.

– Vi arbeider med saken, men samtidig skal vi ikke ha for høye forhåpninger siden det er forskjell på politisk nivå og rettsvesen, sa departementets politiske rådgiver til NTB.

– Kan forverre situasjonen

Hun vil ikke kommentere hva Dalelv selv har bedt om av norsk bistand.

Raadim utelukker at det er aktuelt å trekke tilbake diplomater eller andre former for sterke virkemidler for å sende et tydelig signal til landet.

– Da risikerer vi å forverre Dalelvs situasjon midt oppi ankesaken. Jeg tror alle er tjent med at Norge har diplomatisk tilstedeværelse underveis, sier Raadim.

SISTE NYTT

Siste nytt