Jatsenjuk til NRK: – Dette er en global krise

WASHINGTON D.C. (NRK): Ukrainas statsminister Arsenij Jatsenjuk er i USA for å samle støtte. Han frykter at krisen i hjemlandet kan føre til en stor global krise.

Ukrainas statsminister Arsenij Jatsenjuk

Den nye ukrainske statsministeren, Arsenij Jatsenjuk, er i USA for å samle støtte i kveld taler han i FN i New York.

Foto: SAUL LOEB / Afp

På et uanmeldt stopp i Washington la den nye ukrainske statsministeren Arsenij Jatsenjuk ned en krans på det ukrainske uavhengigshetsmerket – et minnesmerke tilegnet alle nasjoner i fangenskap. Han har et klart budskap med seg til FN i kveld.

– Avhenger av Putin

– Vi vil være veldig klar på at vi ønsker at Russland stanser sine fremrykninger og starter reelle samtaler for å løse denne globale krisen. For dette er ikke en krise som rammer bare Ukraina og Russland. Denne krisen kan undergrave hele den globale sikkerheten, sier Jatsenjuk til NRK i USAs hovedstad.

Er det noe klima for samtaler?

– Det avhenger av om Putin vil snakke med oss, svarer han kort før han haster videre mot FN og New York.

I et intervju med NRK sier han at det vil undergrave den globale sikkerheten dersom det ikke blir en løsning i konflikten med Russland.

Video: NRK møtte Ukrainas statsminister I Washington.

FN-resolusjon

I kveld besøker han FN, der det jobbes med en resolusjon som uttrykker støtte til Ukrainas suverenitet og som viser motstand mot det russiske forsøket om å feste grepet på Krim-halvøya.

Russland kommer mest sannsynlig til å legge ned et veto mot en slik resolusjon, men USA har lagt sin fulle tyngde bak Ukraina, og åpnet i går dørene til Det hvite hus for landets nye statsminister.

– Vi har gjort det veldig klart at vi mener det russiske streiftoget på Krim er et brudd på folkeretten. Vi har vært veldig bestemte på at vi vil stå sammen med Ukraina og det ukrainske folk i å sikre at landets territorielle integritet og suverenitet ivaretas, sa Barack Obama etter møtet i går.

Lavrov og Kerry

Nå foregår det et høyt diplomatisk spill om Krims fremtid og Russlands utenriksminister, Sergej Lavrov, diskuterte på nytt krisen på telefon med sin amerikanske kollega, John Kerry i dag. I morgen møtes de på nytt i London.

Der skal de å snakke om krisen og «for å se på de russiske og amerikanske forslagene for å normalisere stemningen og sørge for sivil fred», ifølge Russlands utenriksdepartement.

Men hvis Russland ikke svarer på folkeavstemningen på Krim med forhandlinger og tilbaketrekking, blir det mandag tatt en rekke alvorlige skritt fra USA og Europa mot Russland, er budskapet fra Kerry.

Han advarer også Russland sterkt mot å bevege seg videre østover i Ukraina.
Krisen ble for alvor en internasjonal konflikt da Russland svarte på maktskiftet i Kiev i februar med å sende tusenvis av soldater til Krim-halvøya sør i Ukraina. Vestlige land mener dette er et klart brudd på folkeretten, noe Russland avviser.

SISTE NYTT

Siste nytt

Nå får Magdalena Andersson sin andre sjanse

Hun må styre på et borgerlig budsjett. Likevel blir Magdalena Andersson (S) i dag – igjen – Sveriges første kvinnelige statsminister.