Klar til å undertegne EU-avtale i løpet av kort tid

Ifølge den midlertidige statsministeren i Ukraina, Arsenij Jatsenjuk, er landet klar til å skrive under avtale med EU i løpet av kort tid.

midlertidige statsministeren i Ukraina, Arsenij Jatsenjuk

Arsenij Jatsenjuk viser frem samarbeidsavtalene med EU som de nå er klare til å undertegne.

Foto: ANDREW KRAVCHENKO / Afp

– Ukraina vil underskrive samarbeidsavtalen med EU i løpet av noen få uker, sier Jatsenjuk ifølge den ukrainske avisen Kyivpost i dag, som samtidig melder at en frihandelsavtale vil bli forhandlet frem på et senere tidspunkt.

Avtalen som startet det hele

Det var denne avtalen som egentlig skulle undertegnes i fjor høst, men seansen ble stanset da president Viktor Janukovitsj ombestemte seg i ellevte time og sa nei til avtalen. Han inngikk i stedet en samarbeidsavtale med Russland.

En beslutning som utløste de voldsomme demonstrasjonene som til slutt resulterte i at presidenten ble avsatt av nasjonalforsamlingen.

– Vi jobber nå med de tekniske detaljene knyttet til dato. Angela Merkel fortalte meg at det vil bli klart i løpet av noen uker, sier Jatsenjuk i dag.

Denne avtalen vil åpne opp for at Ukraina kan handle friere med EU-markedet.

– Når det gjelder å åpne det ukrainske markedet for EU-land må vi forsikre oss om at de ukrainske produsentene er i stand til å ta opp kampen får vi bestemmer oss, sier Jatsenjuk.

EU har også varslet at de vil liberalisere visum-reglene for ukrainere i EU, ifølge den midlertidige statsministeren.

– EU burde gjort mer

Internt i EU kommer det i dag frem at enkelte av medlemslandene mener unionen burde gjort mer under forhandlingene med ukrainerne.

– Vi burde forsøkt å fremskynde prosessen med samarbeidsavtalen, sier Polens utenriksminister Radoslaw Sikorski.

I dag har det vært et nordisk/baltisk utenriksministermøte i Tallinn. Der kom det klart frem at utenriksministrene fordømmer Russland inngripen og at de mener EU bør sende observatører til forskjellige deler av Ukraina.

Under møtet sa Polens Sikorski at Ukraina-krisen fører til stor bekymring i nabolandene.

– Vi må forsterke EUs forsvarspolitikk og forsterke Unionens innsatsstyrker. Det er en utfordring vi ikke ønsker. Men den banker på våre dører, sier Sikorski, ifølge Ritzau.

SISTE NYTT

Siste nytt

Fortsatt stor fare for regjeringskrise i Sverige

Sveriges statsminister Stefan Löfven sier det nå skal forhandles om prisfastsetning på nye utleieleiligheter. Ikke nok, sier Vänsterpartiets leder, som sier partiet kommer til å stemme mot regjeringen i Riksdagen mandag.