Krim-regjeringen oppretter egen hær: – Hver dag tar vi inn 100 mann

SIMFEROPOL (NRK): Botsjarev Alexander Viniaminovitsj leder arbeidet med å gjøre de pro-russiskse borgervernsgruppene på Krim om til en regulær hær.

Medlemmer av den nye hæren

Medlemmer av den nye hæren til Krim-regjeringen. Oberst Botsjarev Alexander Viniaminovitsj nummer tre fra høyre.

Foto: Kristian Elster / NRK

Botsjarev Alexander Viniaminovitsj

Botsjarev Alexander Viniaminovitsj, øverstkommanderende for de selvbestaltede «selvforsvarsstyrkene» og den nye hæren til Krim-regjeringen.

Foto: Kristian Elster / NRK

– I går avla 50 mann ed til folket på Krim, og i dag har 100 nye blitt tatt i ed. Hver dag fremover tar vi inn 100 mann til, sier Botsjarev Alexander Viniaminovitsj til NRK.no.

Han er leder for de selvbestaltede «selvforsvarsstyrkene», som har drevet kontrollposter og vakthold rundt om på Krim etter at regionen erklærte løsrivelse fra resten av Ukraina.

Den lett brokete samlingen av «selvforsvarsstyrker» har til dels opptrådd udisiplinert og er blitt anklaget for en rekke tilfeller av vold, blant annet både mot politiske motstandere og journalister.

Ifølge Viniaminovitsj, som kaller seg oberst, består «selvforsvarsstyrkene» av rundt 5000 mann.

Han sier til NRK.no at han er direkte underlagt den regionale statsministeren på Krim, Sergej Aksjunov.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Sergej Aksjonov

Statsministeren på Krim, Sergej Aksjonov, taler under edsavleggelsen lørdag til de 30 første soldatene i den nye hæren til Krim-regjeringen.

Foto: Vadim Ghirda / Ap

«Krims folkehær»

Nå leder han prosessen med å gjøre om styrkene til en regulær hær, med seg selv som kommanderende general.

Den nye hæren kalles formelt for «Militærstyrkene til den autonome republikken Krim», men Viniaminovitsj og soldatene rundt ham omtaler den som «Krims folkehær».

Emblemet til den nye hæren

Emblemet til den nye hæren med teksten «Fremgang i samhold».

Foto: Kristian Elster / NRK

I motsetning til «selvforsvarsstyrkene», som ikke har noen annen uniform enn et rødt armbånd, har den nye hæren grønne kamuflasjeuniformer og et eget emblem på ermet med teksten «Fremgang i samhold».

Der skiller også den nye styrken seg fra de russiske soldatene på Krim, som i strid med internasjonal lov har brukt uniformer helt uten identifiserende kjennetegn.

Av soldatene som NRK.no ser i den nye hæren, er det bare oberst Viniaminovitsj og hans assistent som bærer en annen uniform.

De har begge en mer blålig kamuflasjeuniform. Obersten har også pressede dressbukser i stedet for utendørs uniformsbukser, og gir med det inntrykk av å tilbringe mindre tid i felten.

Tidligere offiserer i Den røde arme

Igor

Igor er tidligere major i Den røde arme fra den tiden Sovjetunionen fortsatt eksisterte. Nå er han et av de første medlemmene av den nye hæren til Krim-regjeringen.

Foto: Kristian Elster / NRK

Flere av de nyrekrutterte soldatene NRK.no snakker med sier de har bakgrunn fra det tidligere Sovjetunionens Røde Armé. De fleste offiserene er rundt 50 år gamle, og kan derfor ha tjenestegjort i Den røde arme på 1980-tallet.

De hevder overfor NRK.no at de var henholdsvis major, kaptein og løytnant i Den røde arme. Bare den tidligere majoren, Igor, vil oppgi fornavn.

– Vi får ikke betalt for arbeidet her. Vi arbeider for fremtiden til våre barn og for å bekjempe terrorister, sier den tidligere majoren Igor til NRK.no.

I første omgang er oppgaven til styrkene å sikre folkeavstemninger, som den regionsmyndighetene vil holde søndag om én uke, hevder en av offiserene.

Folkeavstemningen er erklært ulovlig av den sentrale ukrainske regjeringen, og offiseren, som bare vil si at han er tidligere kaptein i Den røde arme, sier det er hans oppgave å beskytte folkets rett til å utrykke sin vilje.

– Vi skal forhindre at det kommer til provokasjoner før folkeavstemningen, sier den tidligere kapteinen.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Oberst Viniaminovitsj

Oberst Viniaminovitsj sier at han har mange tusen jegere med egne våpen under sin kommando.

Foto: Kristian Elster / NRK

Mangler våpen

Så langt har de selvbestaltede «selvforsvarsstyrkene» stort sett vært ubevæpnet. Da de første 50 medlemmene av «Krims folkehær» avla ed lørdag, var det bare 30 av dem som hadde våpen.

Oberst Botsjarev Alexander Viniaminovitsj avviser likevel at det skal være noe problem å bevæpne de nye styrkene.

– Som du vet, har det vært mange ukrainske våpenlagre her på Krim. Vi har overtatt kontrollen over flere av dem, og dermed har vi rikelig med våpen, sier den nye hærsjefen til NRK.no.

Sier amerikanerne er mer hardhendte

Den 57 år gamle obersten har vært i Ukrainas opprørspoliti etter at han var ferdig i Den røde arme.

Han hevder at han har tatt del i et utvekslingsprogram med USA, der han har fått se hvordan amerikanerne håndterer demonstrasjoner og opptøyer.

Medlemmer av «Krims folkehær»

Medlemmer av «Krims folkehær»

Foto: Kristian Elster / NRK

Selvbestaltede «selvforsvarsstyrkene»

De selvbestaltede «selvforsvarsstyrkene» har ofte hatt militære klær, men har ikke vært unifomert.

Foto: Kristian Elster / NRK
– De er mye mer hardhendte enn oss. Hadde vi brukt de samme midlene som amerikanerne, hadde det ikke blitt noe av kuppet i Kiev, sier oberst Viniaminovitsj.

Han viser til revolusjonen for rundt to uker siden, der rundt 100 mennesker ble drept og president Viktor Janukovitsj ble styrtet.

Han gjør det klart at hadde han fått bestemme, ville han gått hardere til verks overfor demonstrantene i Kiev. Så langt har han, ifølge sine egne anslag, vært leder for 5000 i hovedsak ubevæpnede styrker. Nå er han i ferd med å bygge opp en bevæpnet hær på Krim-halvøya.

Avviser voldsepisoder

Senest i dag, søndag, kom det rapporter om at «selvforsvarsstyrkene» hadde angrepet demonstranter i Sevastopol, sør på Krim.

Når NRK.no forsøker å ta opp de voldsepisodene som de selvbestaltede «selvforsvarsstyrkene» er blitt anklaget for, avviser han det fullstendig.

– Det er regjeringen i Kiev som er kriminell. Jatsenjuk (statsminister Arsenij Jatsenjuk, red. anm.) burde vært i fengsel. Jeg er alvorlig bekymret for mitt land, sier obersten.

SISTE NYTT

Siste nytt