– Det neste valget bestemmer Frankrikes fremtid

Paris (NRK) – Emmanuel Macron har lite politisk erfaring og får en vanskelig jobb. Nå vil parlamentsvalget avgjøre hva han får flertall til å få gjennomført, mener redaktøren i venstreavisen Libération.

Fransk valg

Fikk Emmanuel Macron egentlig grønt lys for sitt politiske prosjekt da han ble valgt? En meningsmåling viser at svaret trolig er nei.

Foto: Marit Kolberg / NRK

Redaktør Laurent Joffrin synes som mange franskmenn at det ble en hard og uforsonlig presidentvalgkamp. Og han sier til NRK at landet, og den nye presidenten, står overfor en helt ny politisk situasjon.

Laurent Joffrin

Redaktør Lauren Joffrin sier til NRK at parlamentsvalget i juni vil bli avgjørende for hva Macron kommer til å få gjort.

Foto: Kristian Aanensen / NRK

– Det republikanske partiet er nesten borte på grunn av François Fillon og hans problemer med lovverket, sier han og viser til etterforskningen av Fillon og lønnsutbetalinger til hans familiemedlemmer.

Ifølge Joffrin blir Emmanuel Macron nødt til å forholde seg til en høyreside som er rasende etter Fillions fall.

– I tillegg blir det slik at hvis han lykkes kommer det også til å gå ut over Sosialistpartiet, så et samarbeid med både høyre- og venstresiden blir en utfordring, sier redaktøren.

Han sier parlamentsvalget i juni vil bli avgjørende for hva Macron kommer til å få gjort.

– Bitterhet må legges vekk

Talsmannen for den sosialistiske regjeringen til François Hollande sier det er viktig å tenke ansvarlig nå.

– Jeg ser at flere på venstresiden nå sier at man må gå i opposisjon, det er ikke ansvarlig å gjøre det, sa Stéphane Le Foll til fransk radio mandag morgen. Han la til at det var flere punkter i Macrons program som sosialistene kan støtte.

– Nå må man jobbe for Frankrike og franskmenn. Bitterhet må legges langt vekk, sa han.

Folket ønsker ikke flertall for Macron

Kjerstin Aukrust

Kjerstin Aukrust mener Macron ikke har klart å overbevise franskmenn om at han har de rette løsningene.

Foto: NRK

En meningsmåling viser også at 61 prosent av befolkningen ikke ønsker at Emmanuel Macron skal få et flertall i nasjonalforsamlingen. Noe av forklaringen er trolig at en stor del av dem som stemte på ham ikke var enig i hans politikk, men ønsket å stoppe Marine Le Pen fra Nasjonal Front.

– Det er oppsiktsvekkende, sa Kjerstin Aukrust da hun gjestet Nyhetssmorgen på NRK P2 i morges. Hun er førsteamanuensis i fransk litteratur og områdekunnskap ved Universitetet i Oslo

– Dette viser at Macron ikke har klart å overbevise franskmenn om at han har de riktige løsningene. Han kommer nok til å møte tøff motstand, både i folket og blant sine medpolitikere, sier hun.

Parlamentsvalg i juni

Akkurat som presidentvalget går parlamentsvalget over to runder, den 11. og 18. juni. To kandidater kvalifiserer seg til en avgjørende runde i hver valgkrets.

Årsaken er et ønske om at de folkevalgte skal ha et rent flertall bak seg.

Dette er et prinsipp som ble innført av president Charles de Gaulle. Den IV republikk hadde hatt et proporsjonalt representativt system i likhet med det norske. Det ble fjernet fordi de Gaulle med flere var lei av kaos og et system hvor det var vanskelig å flertall for noe som helst.

SISTE NYTT

Siste nytt