Derfor vant Macron det franske presidentvalget så overlegent

Frankrikes nye president var ukjent for det brede publikum for et par år siden. Hans suksess skyldes både egne ferdigheter og politiske omstendigheter.

FRANCE-ELECTION/

FRANSK FEIRING: Macron med familie og venner på scenen etter gårsdagens seier i presidentvalget.

Foto: BENOIT TESSIER / Reuters

Uten Marine Le Pen, ingen Emmanuel Macron. Det var hans motstander som gjorde

Urix forklarer vignett

ham til president. Positivt fordi konfrontasjonen med henne brakte ham ut av komfortsonen og han fikk vist fram nye sider av seg selv for franskmenn. Negativt fordi mange stemte mer mot henne enn for ham.

En god avslutning

Emmanuel Macron kom skjevt ut etter å ha vunnet den første runden av presidentvalget for to uker siden. En vassen seierstale, fulgt opp med en fest på en av Paris mer fasjonable restauranter. Det var akkurat de signalene han ikke skulle sende. Et presidentvalg må vinnes, stemmene må kjempes for. Så ble han reddet av sin motstander.

FRANCE-ELECTION/WHIRLPOOL

PÅ FABRIKKEN: Macron måtte forklare sin politikk foran streikende arbeidere på en fabrikk i Amiens, nord i Frankrike.

Foto: PASCAL ROSSIGNOL / Reuters

Marine Le Pen dukket opp utenfor fabrikken hvor han diskuterte med fagforeninger om hva som skulle gjøre etter at den ble flyttet til Polen. Det tvang Macron ut i en konfrontasjon og dialog med arbeiderne. Der andre politikere før ham har kommet med lettvinte løfter, fasthold han på sin politikk i en krevende ramme utenfor fabrikkportene.

Derneste kom den tv-sendte debatten. Der stod han imot et voldsomt angrep fra Le Pen, uten å miste temperamentet. Han forklarte pedagogisk og overbevisende egen politikk. Macron kom styrket ut av debatten, mens Le Pen falt for eget grep.

Marine Le Pen og Emmanuel Macron gestikulerer i en debatt før presidentvalget

KONFRONTASJON: Macron gikk tydelig seirende ut av den TV-sendte debatten med Marine Le Pen.

Foto: STRINGER / AFP

Heldige omstendigheter

Macron vant også presidentvalget fordi han kommer inn i politikken på et tidspunkt der det var rom for en kandidat som ham, og fordi han hadde en god porsjon flaks. På høyresiden åpnet det seg et rom i sentrum da de nominerte den sosialt konservative François Fillon, et rom som ble enda større da han ble rammet av etterforskning for korrupsjon.

På venstresiden hjalp det at det utmattede Sosialistpartiet nominert en kandidat i ytterkanten av partiet, som i tillegg viste seg ut av stand til å samle partiet. Sittende president François Hollande var ikke i stand til å stille til gjenvalg, noe Macron på et vis bidro til med å si fra tidlig at han var kandidat.

Sårbar

Men dette gjør ham også til en sårbar president. En stor meningsmåling tatt opp like før valget viste at bare 40 prosent av velgerne stemte på hans ideer, fordi de trodde på hans program, mens 60 prosent gjorde det fordi de ikke har noe alternativ.

FRANCE2017-VOTE

BLANKE STEMMER: Over fire millioner stemte blankt og mange holdt seg borte på valgdagen.

Foto: DENIS CHARLET / AFP

Den rekordlave valgdeltakelsen på i underkant av 75 prosent taler heller ikke i hans favør, ei eller de over fire millionene blanke stemmer.

FRANCE-ELECTION/

PÅ VEI: Macrons tilhengere må overbevise Frankrike om at Macron også trenger et flertall i parlamentet.

Foto: CHRISTIAN HARTMANN / Reuters

Hans politiske bevegelse, En Marche, må nå ut i hver krik og krok av Frankrike for å forsøke å vinne det forestående parlamentsvalget. Først nå det valget er over, vil vi få en pekepinn på hvor sterkt han står politisk.

Monarken

Gårsdagens seiersseremoni ved Louvre, viste tydelig at dette var en politiker som ønsker å styre, som vil bestemme. Hans sakte marsj mot podiet, en tale foran et av Frankrikes mest kjente landemerker, talte sitt tydelig symbolske språk. Han viste med all tydelighet at han ønsker å videreføre tradisjonen fra sine forgjengere Charles de Gaulle og François Mitterrand.

Men han har bare gjort litt av jobben. Det enkleste var nesten å vinne presidentvalget, nå begynner det praktiske arbeidet med å overbevise franskmenn om at hans politiske program vil lede Frankrike ut av uføret.

FRANCE2017-VOTE

STORE SKO: Emmanuel Macron på vei over Louvre-plassen for å holde sin seierstale. Han har store sko å fylle.

Foto: PHILIPPE LOPEZ / AFP

SISTE NYTT

Siste nytt