– Det pågår en stillingskrig mellom Mubarak og demonstrantene

Demonstrasjonene på Tahrir-plassen går inn i en roligere fase lørdag. Men protestbevegelsen kan fortsatt holde det gående lenge, tror Egypt-ekspert.

Demonstranter i bønn nær Tahrir-plassen

Soldater står ved en gruppe opposisjonstilhengere under bønnen på Tahrir-plassen i Kairo, lørdag 5. februar.

Foto: SUHAIB SALEM / Reuters

Sidsel Wold i Kairo

Sidsel Wold.

Foto: Mohammed Alayoubi / NRK
Bjørn Olav Utvik

Bjørn Olav Utvik.

Foto: NRK

Demonstrasjonene mot president Hosni Mubaraks regime i Egypt gikk i dag inn i sin tolvte dag.

USA: Mubarak bør bli sittende

Alt om uroen i Egypt

Bakgrunn: Dette er Mubaraks Egypt | Dette er opposisjonen

– Noe av lufta i ferd med å gå ut av ballongen

Lørdag ettermiddag melder NRKs Midtøsten-korrespondent Sidsel vold at stemningen på Tahrir-plassen i sentrum av Kario er langt roligere enn den var fredag, og at det kan virke som om situasjonen er i ferd med å normalisere seg.

– Det er som å komme dagen etter festen. Mange ligger og sover, og det er en annen sammensetning i folkemengden. Studentene og de intellektuelle er ikke i like stor grad her i dag som tidligere, men det er mange fattige og folk fra Det muslimske brorskap her, forteller Wold.

Hun tror deler av opposisjonen nå er tilfreds med å ha tvunget myndighetene på defensiven, og at mange nå håper at situasjonen skal vende tilbake til det normale.

– Nå venter folk på at bankene, butikkene og skolene skal åpne igjen. Det er en hard kjerne av demonstranter som holder ut, og det strømmer fortsatt folk inn til plassen, men noe av lufta ser ut til å være i ferd med å gå ut av ballongen, forteller Wold.

– Har innsett at det kommer til å bli langvarig

Førsteamanuensis i Midtøsten-historie ved UiO, Bjørn Olav Utvik, tror demonstrasjonene kan fortsette i lang tid framover.

Han mener det avgjørende for demonstrantene er at de ikke har fått noen løfter om konkrete reformer.

– Det er en stillingskrig vi er inne i nå. Demonstrantene vendte tilbake til Tahrir-plassen i massive antall fredag etter gatekampene tidligere i uka, og de står fast ved sitt krav om at president Hosni Mubarak må gå av, sier Utvik.

En opposisjonsgruppe oppfordret fredag folk til å vende tilbake til arbeidet og få økonomien i gang igjen, men Utvik tror den harde kjerne vil holde ut.

– I går kom det meldinger om at de fra nå av vil holde Tahrir-plassen kontinuerlig med et mindre antall folk, men at de ber folk flest om å gå hjem og tilbake til arbeidet, og få økonomien i gang igjen.

– Vi ser at det er en enorm energi i bevegelsen over hele Egypt, men jeg tror de har innsett at det kommer til å bli langvarig.

Demonstrantene vil trolig fortsette med ukentlige markeringer fredag, som er en fridag for mange offentlig ansatte.

Les også: – Sprer barbarisme og middelalderske tilstander i det arabiske samfunnet

Soldater ved Tahrir-plassen

Soldater flytter seg i posisjon nær Tahrir-plassen i Kairo, der demonstrasjonene går inn i sin tolvte dag.

Foto: SUHAIB SALEM / Reuters
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt