USA: Mubarak bør bli sittende

USAs spesialutsending til Egypt mener Hosni Mubarak, en «gammel venn» av USA, bør bli sittende som president i en overgangsperiode.

Video Direkte fra Kairo

DIREKTE: Følg direktesendingen fra Kairo lørdag. Det kan forekomme opphold i sendingen.

Lørdagens hendelser, oppdatert fortløpende:

18.50: USAs utsending til Egypt, Frank Wisner, sier at Mubarak, en «gammel venn» av USA, bør bli sittende som president i en overgangsperiode.

– Presidenten må bli sittende for å kunne gjennomføre de ønskede endringene, fortalte Wisner til sikkerhetskonferansen i München, der blant annet USA utenriksminister Hillary Clinton deltar.

– President Mubaraks lederskap er avgjørende. Dette er hans mulighet til å skrive sitt eget ettermæle. Han har gitt 60 år av sitt liv til å tjene sitt land, og dette er et ideelt øyeblikk for ham å vise veien videre, sa Wisner ifølge AFP.

18.25: Al Arabiya trekker tilbake meldingen om at Mubarak går av som partileder.

18.20: TV-kanalen Al Jazeera melder at deres byråsjef i Kairo og en av deres journalister, som ble anholdt av politiet tidligere på dagen, er sluppet fri. TV-kanalen har fått forbud fra myndighetene mot å rapportere fra Egypt.

17.05: TV-kanalen Al Arabiya melder at Hosni Mubarak går av som leder for Det nasjonaldemokratiske partiet.

16.35: Statlig TV melder at regjeringspartiets styringskomité har gått av, inkludert Hosni Mubaraks sønn Gamal Mubarak.

16.00: En egyptisk hærleder taler direkte til folkemassene på Tahrir-plassen, og prøver å overtale dem til å avslutte demonstrasjonene.

– Dere har alle en rett til å uttrykke dere, men vær så snill å redde det som er igjen av Egypt. Se rundt dere, sa Hassan al-Rowneny til folkemengden.

Han blir møtt av rop om at Mubarak må gå av, og går raskt av podiet.

15.20: NRKs Midøsten-korrespondent Sidsel Wold rapporterer at stemningen på Tahrir-plassen er langt roligere i dag enn tidligere i uka.

– Det er som å komme dagen etter festen. Mange ligger og sover, og det er en annen sammensetning i folkemengden. Studentene og de intellektuelle er ikke i like stor grad her i dag som tidligere, det er mange fattige og folk fra Det muslimske brorskap, forteller Wold.

Hun tror deler av opposisjon er tilfredse med å ha tvunget myndighetene på defensiven, og at mange nå håper at samfunnet vender tilbake til normalen.

– Nå venter folk på at bankene, butikkene og skolene skal åpne igjen. Det er en hard kjerne av demonstranter som holder ut, og det strømmer fortsatt folk inn til plassen, men noe av lufta ser ut til å være i ferd med å gå ut av ballongen, forteller Wold.

13.50: Egyptiske banker vil åpne igjen søndag, etter å ha vært stengt i en uke, ifølge en melding fra nyhetsbyrået MENA.

13:30: Egyptiske sikkerhetskilder avviser at visepresident Omar Suleiman ble utsatt for et attentat, slik den amerikanske nyhetskanalen Fox News meldte fredag kveld. Ifølge kanalen skulle to sikkerhetsvakter være drept i angrepet.

12.45: USAs utenriksminister Hillary Clinton berømmer egyptiske myndigheters «tilbakeholdenhet» overfor demonstrasjonene fredag.

12.00: Egyptiske sikkerhetsstyrker har lørdag arrestert Al Jazeeras byråsjef i Kairo og en av deres journalister, opplyser den arabiske TV-kanalen.

Arrestasjonene skjer dagen etter at Al Jazeera i går sa at «bøller» hadde satt fyr på og ødelagt kontoret deres i den egyptiske hovedstaden.

Søndag for en knapp uke siden stengte egyptiske myndigheter kontorene til Al Jazeera i Kairo. Dagen etter meldte TV-kanalen at seks av deres journalister var blitt anholdt og utstyret deres ødelagt.

11:30: NRKs Midtøsten-korrespondent Sidsel Wold har snakket med en egyptisk kollega, som sier det virker som myndighetene forsøker en form for utmattelsestaktikk.

– De sperrer områdene til Tahrir-plassen slik at færre kan reise dit. På den måten vil de som er der få problemer med tilgangen på forsyninger. De håper demonstrantene skal gå lei, og at de vil tilbake til jobbene sine, sier Wold på telefon fra Kairo.

– Demonstrantene har jo blitt hørt over hele verden. De har fått Obama på sin side. Han sa i sin siste tale at Mubarak må overføre makt, sier Sidsel Wold.

11.00: Angela Merkel mener det å holde valg tidlig i demokratiseringsprosessen, nok ikke er den rette tilnærmingen.

10.30: Ifølge helsemyndighetene i Egypt er 11 mennesker døde i sammenstøtene, som har vart i snart to uker.

5000 er skadet og flere er innlagt på sykehus. En egyptisk journalist er blant de drepte. Han ble skutt for fire dager siden, og døde fredag kveld.

NRKs Midtøsten-korrespondent Sidsel Wold tror stillingskrigen i Kairo vil fortsette.

– Demonstrantene på Frihetsplassen har på ingen måte tenkt å gi seg. Demonstrantene er veldig godt organisert, sier hun.

10.20: Den egyptiske presidenten Hosni Mubarak møtte lørdag medlemmene av sin nye regjering. Møtet var presidentens første med de nye ministrene etter at han sparket den tidligere regjeringen forrige uke.

10.00: Den egyptisk-israelske gassrørledningen ble ikke ødelagt av angrepet, men ble likevel stengt. Det var den jordanske delen av forsyningene som ble rammet.

09.00: Ukjente gjerningsmenn sprengte en gassterminal på Sinaihalvøya som forsyner Israel med gass, ifølge egyptiske myndigheter.

Angrepet skjedde 10 kilometer vest for Gazastripen i Sheikh Zuwayed-området, lengst nord på Sinaihavløya.

Video Gassrørledning sprengt i Egypt

VIDEO: En gassrørledning som leverer gass til Jordan ble lørdag sprengt i Egypt.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt