– Sprer barbarisme og middelalderske tilstander i det arabiske samfunnet

Forfatter Walid al-Kubaisi mener strenge sharia-lover og et barbarisk prestestyre blir Egypts fremtid hvis Det muslimske brorskapet kommer til makten. Midtøsten-ekspert Bjørn Olav Utvik tror imidlertid Vesten har lite å frykte.

Regimekritiske demonstranter roper slagord mot president Mubarak på Tahrir-plassen

Regimekritiske demonstranter roper slagord mot president Mubarak på Tahrir-plassen. Opprøret i Egypt kan tvinge frem et maktskifte i landet. Det muslimske brorskapet sier Vesten har lite å frykte dersom de kommer til makten.

Foto: MOHAMED ABD EL GHANY / Reuters

Walid al-Kubaisi

Walid al-Kubaisi frykter Det muslimske brorskapet utnytter opprøret til å starte en en gradvis islamisering av Midtøsten.

Foto: Falch, Knut / SCANPIX
Bjørn Olav Utvik

Bjørn Olav Utvik sier at brorskapet ikke tilhører noen radikal bevegelse.

Foto: NRK

Forfatter og islamisme-kritiker Walid al-Kubaisi sier alle ønsker å kvitte seg med Mubarak-regimet.

– Men dersom islamistene kommer til makten i Egypt er det en enda verre skjebne for landet, sier han.

Walid al-Kubaisi er mannen bak den Fritt Ord-støttede dokumentaren «Frihet, likhet og Det muslimske brorskap» som hadde premiere i november i fjor.

I filmen møter al-Kubaisi flere intellektuelle i Egypt som advarer mot den islamistiske bevegelsen Det muslimske brorskapet og deres hemmelige plan om å ta over Europa.

Nå ser han med sterk uro på utviklingen i Egypt – der et maktskifte står for døren etter tre tiår med Hosni Mubarak i toppen av den politiske maktpyramiden.

– Det muslimske brorskapet prøver nå å kapre opprøret i Egypt. De vil utnytte revolusjonen til å starte en gradvis islamisering av Egypt og hele Midtøsten, sier al-Kubaisi.

– Lite å frykte

Førsteamanuensis ved Universitetet i Oslo, Bjørn Olav Utvik, har fulgt Det muslimske brorskap tett de siste 20 årene. Han sammenligner brorskapet med konservative kristendemokratiske partier i Europa.

– Brorskapet er et konservativt muslim-demokratisk parti. De opererer i en «setting» som KrF i Lyngdal på 1950-tallet, sier Utvik.

Han sier at Mubarak utnytter Vestens frykt for brorskapet, men sier det er lite å frykte. – Det er heller ikke sikkert at brorskapet vil få flertall ved et eventuelt maktskifte.

Forbudt siden 1954

Det muslimske brorskapet ble dannet i 1928 og er den mest organiserte opposisjonsgruppen i Egypt. Bevegelsen oppstod som en reaksjon på forholdene under det britiske kolonistyret, og brorskapets mål var at muslimske verdier og islamsk lovgiving skulle få større innflytelse i samfunnet.

Brorskapet har vært forbudt i Egypt siden 1954, men torsdag kom visepresident Omar Suleiman med en historisk håndsutrekning til gruppen.

En av brorskapets fremste ledere innenfor den liberale fløyen svarte på dialog-invitasjonen med å umiddelbart forsikre verdenssamfunnet om at det ikke er grunn til frykte deres inntog i politikken.

– Vi ønsker ikke kaos, men en moderne stat, folkestyre og vennligsinnede bånd til Vesten og til Israel, sa Abd al-Mun'im Abu al-Futuh til NRK.

– Ikke radikale

Bjørn Olav Utvik sier at brorskapet ikke tilhører noen radikal bevegelse.

– På 1970-tallet oppsto det en splittelse da den nye store islamistbølgen vokste frem.

– I Egypt mente et mindretall av studentene at væpnet kamp var det eneste riktige. Det store flertallet av denne studentbevegelsen, valgte en fredelig linje for reformarbeid, og ble en del av Det muslimske brorskapet, sier Utvik.

Han sier at Mubaraks regime i 20 år har prøvd å klistre terroriststempelet på brorskapet, uten å lykkes. Heller ikke de militære domsstolene har klart å dømme noen av dem for noe som har med vold å gjøre, sier han.

– Spill for galleriet

Al-Kubaisi sier brorskapets lovnader er et spill for galleriet.

– Brorskapets overordnede mål er og blir en islamistisk vekkelse. For meg som har fulgt gruppen og dens ledere nøye over tid, er dette åpenbart, sier al-Kubaisi til NRK.no.

Han frykter at Brorskapet vil lykkes med å omgjøre Egypt til et strengt teokrati, ikke minst fordi Egypt blir sett på som et foregangsland i det arabiske midtøsten.

Al-Kubaisi understreker at en slik forvandling ikke vil skje over natten.

– De kommer sakte men sikkert til å spre barbarisme og middelalderske tilstander i det arabiske samfunnet. De har allerede stor støtte blant de fattige i Egypt.

Utvik sier det alltid har brorskapets mål å være en islamistisk vekkelse.

– De driver en aktiv misjonering og jobber for å fremme muslimske verdier, akkurat som indremisjonsbevegelsen, sier han.

SISTE NYTT

Siste nytt