NRK Meny
Normal

– CIA vanntorturerte flere enn tidligere kjent

CIA har bare innrømmet å ha utsatt tre fanger for «waterboarding», men nye opplysninger viser at tallet kan være minst fem ganger så høyt.

Waterboarding

DRUKNING: Demonstranter utfører «waterboarding» på hverandre utenfor det amerikanske justisdepartementet i november 2007.

Foto: KEVIN LAMARQUE / Reuters

Majid Khan

ISVANN: Majid Khan hevder han ble utsatt for flere typer vanntortur i amerikansk fangenskap.

Foto: Ap
Walid bin Attash

PLASTPAKKET: Walid bin Attash skal ifølge ham selv ha blitt utsatt for torturmetoden «water dousing».

Foto: AP

Torturmetoden går ut på å pakke fangens hode inn i et tøystykke, for så å helle vann over personens ansikt. Behandlingen gir en følelse av å drukne.

Metoden ble brukt i årene etter terrorangrepet 11. september 2001. Til nå har den amerikanske etterretningsorganisasjonen hevdet at kun Khalid Sheikh Mohammed, Abdel Rahim Nashiri og Abu Zubaydah ble «waterboardet».

Men flere søksmål, nylig frigitte dokumenter og fjorårets torturrapport fra det amerikanske senatet, viser at minst 13 menn ble utsatt for en lignende form for vanntortur, skriver The Guardian.

Kjølt ned

Metoden som omtales som «water dousing» gikk ut på å helle kaldt vann på fangene for deretter å pakke dem inn i plast.

I tillegg til å påføre fangene følelsen av å drukne, skal denne metoden også ha ført til nedkjøling av kroppen.

Menneskerettighetsaktivister sier til avisen at CIA snakker usant når de hevder at kun tre mennesker ble utsatt for vanntortur.

– CIA har brukt vann som torturmiddel i flere varianter. Selv om det var på en benk eller på gulvet, så handlet det om å nesten drukne fangene. Om du kaller det «waterboarding» eller «water dousing», så er det enkelt og greit tortur, sier Laura Pitter i Human Rights Watch.

– Lå innpakket i flere minutter

Walid Bin Attash som er mistenkt for å ha vært delaktig i 11. september-angrepene, fortalte til Den internasjonale Røde Kors-komiteen i 2003 hvordan metoden ble utført på ham.

– De helte bøtter med kaldt vann over meg. Jeg ble liggende innpakket i plasten med vannet over meg i flere minutter før jeg ble tatt med til avhør, forklarte Attash ifølge dokumentene som ble lekket i 2009.

Majid Khan som ble løslatt i sommer, hevder at hodet hans ble holdt under vann, at han ble senket i isvann og at avhørerne helte bøtter med vann over nesen og munnen hans.

CIA skal ikke ha innhentet tillatelse fra justisdepartementet til å bruke «water dousing» før i 2004, to år etter at de første gang tok i bruk tortur mot fangene. I beskrivelsen av teknikken går det ikke fram at nedsenking i kaldt vann var en del av det, ifølge senatsrapporten.

– Vi gjorde feil

CIA vil overfor The Guardian ikke kommentere hva de mener er forskjellen på de to torturmetodene, men tilbakeviser ikke avisens oversikt over fanger som ble utsatt for metodene.

– CIAs svar til Senatets gransking i 2013 viser at programmet hadde sine svakheter og at byrået gjorde feil, sier CIA-talsmann Dean Boyd til avisen.

Rapporten fra Senatet som kom før jul i fjor avviser påstandene om at tortur ledet amerikanerne til Osama bin Laden eller avverget terrorangrep.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt