Hopp til innhold

– Tortur hjalp ikke CIA med å finne bin Laden

Rapporten om CIAs avhørsmetoder avviser påstandene om tortur førte til at Osama bin Laden ble funnet og drept. Også påstander om at andre terrorangrep er blitt avverget på grunn av tortur avvises i rapporten.

Bin Laden med rapportforside innfeldt

Rapporten om CIA-tortur (innfelt) slår klart fast at tortur ikke var medvirkende til at Osama bin Laden ble tatt av amerikanske styrker.

Foto: Ap

CIA Torture Report Dianne Feinstein

Leder for senatets etterretningskomité, senator Dianne Feinstein, la frem rapporten om CIA-tortur tirsdag.

Foto: J. Scott Applewhite / Ap

Allerede måneder før amerikanske spesialstyrker drepte Osama bin Laden 2. mai 2011, hadde CIA i hemmelighet forberedt en PR-plan.

Planen skulle vise at informasjon som var hentet inn ved hjelp av tortur var avgjørende for at Osama bin Laden ble funnet, skriver New York Times.

3. mai 2011 – dagen etter at bin Laden var drept – satte CIA-ansatte planen ut i livet ved å fortelle kongressmedlemmer i hemmelighet om nettopp viktigheten av tortur.

Også i filmen «Zero Dark Thirty», som handler om jakten på bin Laden og som ble laget med hjelp fra CIA, blir det antydet at tortur var viktig når det gjaldt å få tatt verdens mest ettersøkte terrorist.

Avviser påstandene kontant

Rapporten som ble offentliggjort tirsdag tilbakeviser på side etter side påstandene om at tortur bidro til at bin Laden til slutt ble funnet.

«Det aller meste av etterretningsmaterialet» om Al Qaida-kureren som ledet CIA til bin Laden «ble opprinnelig hentet inn fra kilder som ikke hadde noe med CIAs fange- og avhørsprogram, og den mest presise informasjonen som kom fra en CIA-fange ble hentet inn før vedkommende ble utsatt for CIAs utvidede avhørsteknikker», står det i rapporten fra det amerikanske senatet.

Osama bin Laden

Osama bin Laden i 1998. Rapporten om CIA viser hvordan organisasjonen allerede før bin Laden ble drept hadde lagt planer om hvordan hans død skulle brukes for å rettferdiggjøre tortur.

Foto: Ap

Rapporten sier at det meste av «dokumenter, uttalelser og vitneutsagn» fra CIA om en sammenheng mellom tortur av fanger og jakten på bin Laden var «upresise og ikke i overensstemmelse med CIAs arkiver».

Det avgjørende gjennombruddet i jakten på bin Laden var da kureren kjent som Abu Ahmed al-Kuwaiti, ble identifisert som bin Ladens kontakt med omverdenen.

Rapporten viser at CIA aktivt hentet inn informasjon om kureren tidligere enn det som så langt har vært kjent, og lenge før de fikk noen informasjon om ham fra personer som var fanger hos CIA.

Allerede sent på året 2001 begynt CIA å avlytte en telefon som var knyttet til al-Kuwaiti og at i 2002 fikk CIA informasjon fra allierte om at al-Kuwaiti var en av bin Ladens nærmeste medarbeidere.

Torturerte samarbeidsvillig fange

I 2004 ble CIA klar over at hvor viktig al-Kuwaiti var i jakten på bin Laden etter å ha avhørt Hassan Ghul, et Al Qaida-medlem som var blitt tatt til fange i irakisk Kurdistan.

Rapporten understreker imidlertid at all den viktige informasjonen fra Hassan Ghul kom fra avhør som ble gjort før han ble torturert og at han snakket fritt med avhørerne.

– Han åpnet seg med en gang og var samarbeidsvillig fra start av, sier en av offiserene som avhørte Ghul.

Til tross for at Ghul var samarbeidsvillig, bestemte CIA seg for å torturere Ghul for å finne ut om ham ville si mer.

De overførte ham til et hemmelig fengsel der han ble torturert ved blant annet å bli hengt opp i en stresstilling og tvunget til å være våken i 59 timer i strekk.

Torturen skal ha ført til at han begynte å hallusinere, at han fikk rykninger i rygg og mage, at armer, ben og føtter fikk milde lammelser og at han begynte å ha urytmisk hjerterytme.

Hverken under eller etter torturen ga Ghul noen informasjon om trusler som førte til at Al Qaida-ledere kunne bli tatt til fange, står det i rapporten.

Etter to år i amerikansk fangenskap ble Hassan Ghul overført til pakistanske myndigheter, som deretter løslot ham. Han sluttet seg så på nytt til Al Qaida, og skal ha blitt drept i et amerikansk droneangrep i Pakistan i oktober 2012.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Folk foran hus

3. mai 2011, dagen etter at Osama bin Laden ble drept, samlet folk seg utenfor huset i Abbottabad der han hadde levd i skjul.

Foto: B.K.Bangash / Ap

Avviser CIAs påstander

Dhiren Barot
Foto: Metropolitan Police, HO via PA / Ap

CIA har også forsvart torturbruken med at den har ført til at åtte forskjellige terrorangrep er blitt avverget og at mange liv dermed er blitt reddet, skriver Independent.

Rapporten som ble lagt frem tirsdag avviser CIAs påstander i alle de åtte sakene og skriver at påstandene er grunnløse.

CIAs forsvar for bruk av tortur i de åtte sakene er basert på «uriktige påstander om virkningene», står det i rapporten.

En av sakene der CIA hevder tortur var viktig var i arrestasjonen av Dhiren Barot i Storbritannia i 2004.

Barot ble senere dømt til livstids fengsel for å ha planlagt å plassere ut radioaktive, kjemiske eller giftige bomber, samt for å ville fylle limousiner med spikere og eksplosiver i USA og Storbritannia.

Rapporten avviser imidlertid at arrestasjonen av Barot, en skolegutt fra Nord-London, hadde noe med avhør å gjøre og gir i stedet æren til «politiarbeid i Storbritannia».

Tidligere CIA-ansatte slår tilbake

Tidligere CIA-ansatte slår hardt tilbake mot rapporten og sier at den er gjennomsyret av faktafeil og av tolkninger som er fullstendig ute av kontakt med virkeligheten.

En gruppe har opprettet en egen nettside med adressen ciasavedlives.com, hvilket oversatt til norsk blir «CIA redder liv».

Gruppen avviser at politikerne ble ført bak lyset. På nettsiden er det lagt ut hundrevis av dokumenter som gruppen hevder viser at både Det hvite hus, justisdepartementet og åtte kongressledere ble informert om målet med avhørsprogrammet.

Også en gruppe på seks tidligere ledere og nestledere i CIA tar kraftig avstand fra CIA-rapporten.

I et leserbrev i Wall Street Journal skriver de seks, inkludert de tidligere CIA-sjefene George Tenet, Porter Goss and Michael Hayden, at torturprogrammet bidro til å redde «tusenvis av liv».

SISTE NYTT

Siste nytt