Hopp til innhold

– Alt har gått galt i Afghanistan

Kabul (NRK.no): Nasjonsbyggingen har feilet, og Afghanistan har aldri vært mer korrupt enn i dag, mener økonomiprofessor Saifuddin Saihoon (53) ved Universitetet i Kabul.

Saifuddin Saihoon føler seg ikke trygg noe sted i Afghanistan

Saifuddin Saihoon føler seg ikke trygg noe sted i Afghanistan, heller ikke på universitetet i Kabul der han underviser og forsker.

Foto: Anders Sømme Hammer / NRK

Mens mange akademikere forlot Afghanistan da Taliban kom til makten på 1990-tallet, ble Saifuddin Saihoon (53) igjen i Kabul for å arbeide for FNs bosetningsprogram (UN-Habitat).

Saihoon forteller at han ble sjokkert over Talibans totale mangel på interesse for samfunnsutvikling.

Taliban var bare opptatt av å etablere et strengt islamsk styre.

De brydde seg ikke om å bygge institusjoner, det eneste det eneste de gjorde var å utbedre noen veier så de kunne ta seg fram til ulike deler av landet.

- Rådet ekte glede

Enorm arbeidsløshet og fravær av et velferdssystem førte til store lidelser.

Saihoon ble hele tiden kontaktet av mennesker som trengte jobber han ikke kunne gi dem. De bønnfalte ham om å få gjøre hva som helst som kunne gi familien litt inntekt.

Saihoon så ikke noe håp for Afghanistan, og hadde endelig bestemt seg for å si opp jobben og reise utenlands.

Men så angrep Al Qaida-nettverket USA 11. september 2001, og kort tid etter startet USA krigen som tvang Taliban fra makten i Afghanistan.

– Alle var så glade i Kabul da Taliban forsvant. Det rådet en ekte optimisme.

– Vi trodde vi endelig skulle få skikkelige samfunnsinstitusjoner og frie valg, sier Saihoon, når vi møtes på det lille kontoret på Fakultetet for økonomi ved Universitetet i Kabul.

– Blitt en narkostat

Som mange afghanere forteller Saihoon om en optimisme som har avtatt jevnt siden 2001. Saihoon mener nasjonsbyggingen som var så sårt tiltrengt etter Taliban-regimet, uteble.

Dagens styre er det mest korrupte i Afghanistans historie, sier han. Organisasjonen Transparency International rangerer da også Afghanistan som et av verdens mest korrupte land.

Hamid Karzai

President Hamid Karzai har ikke vært sterk nok til å styre unna mektige krigsherrers mange interesser. Og den afghanske hæren er ennå ikke sterk nok til å ta ansvar for landets sikkerhet, mener professor Saifuddin Saihoon.

Foto: Musadeq Sadeq / Ap

– Alt har gått galt. USA sa de kom for å bekjempe terrorisme, men sikkerhetssituasjonen blir bare verre.

– USA sa de kom for å stoppe narkotikahandelen, men den har blomstret opp. Afghanistan er blitt en narkostat, sier Saihoon.

Over 90 prosent av heroinen i verden stammer fra Afghanistan, ifølge FN. Og det kommer stadig avsløringer om at politifolk og andre myndighetspersoner er innblandet i handelen.

Frykter forhandlinger

Saihoon sier han er blant dem som er svært urolig fordi afghanske myndigheter med støtte fra USA og andre land nå driver hemmelige forhandlinger med Taliban.

– Fred dreier seg ikke bare om å oppnå en våpenhvile. Det forutsetter også at de sosioøkonomiske problemene løses.

– Det bør ikke settes i gang forhandlinger med Taliban før det er etablert en sterk stat med fungerende institusjoner. Hvis Taliban blir innlemmet i regjeringen nå, vil Afghanistan bli som på slutten av 1990-tallet, sier Saihoon.

Han sier at alle kriger ender med forhandlinger, og han ønsker Taliban velkommen til forhandlingsbordet en gang i framtiden.

Men først må den afghanske staten styrkes med full ytringsfrihet, nye arbeidsplasser, frie valg, og utdanning for alle. Og Taliban må bevise at bevegelsen er villig til å arbeide innenfor et demokratisk system.

– Hvis vi får et samfunn med Taliban igjen i regjering, der alle kvinner og jenter må holde seg hjemme og ikke får ta utdanning, vil ikke jeg kalle det fred, sier han.

Amerikansk soldat på patrulje i Helmand-provinsen

USA har siden 2001 hatt soldater i Afghanistan, nå peker mange på de feilgrepene som ble gjort i årene som fulgte.

Foto: Brennan Linsley / Ap

Mange feiltrinn

Saihoon ramser opp flere årsaker til at nasjonsbyggingen har feilet i
Afghanistan:

  • Krigsherrer fikk plass i nasjonalforsamlingen, regjeringen og det øvrige politiske systemet. Saihoon mener krigsherrene ikke har noen interesse av demokrati og godt styresett. Han beskriver dem som tyver som bare vil berike seg selv.
  • USA har ikke tatt grep i forhold til Pakistan som arbeider for å holde Afghanistan ustabilt og som støtter Taliban og andre opprørsbevegelser for å oppnå dette.
  • Da USA gikk til angrep på Irak i 2003, ble ressurser som kunne bygget et nytt Afghanistan i stedet brukt på den nye krigen.

Saihoon er redd det internasjonale militæret vil trekke seg for tidlig ut av Afghanistan.

– De utenlandske soldatene bør forlate landet så fort som mulig, men ikke nå, for da vil Taliban ta over. Afghanske sikkerhetsstyrker er ikke i stand til å beskytte landet, sier Saihoon.

SISTE NYTT

Siste nytt