Somalia verdens mest korrupte

Somalia topper nok en gang listen over verdens mest korrupte land, viser den årlige rapporten fra Transparency International.

Somalias president Abdullahi Yusuf Ahmed

Somalias president Abdullahi Yusuf Ahmed må nok en gang tåle å få jumboplassen i listen over verdens mest korrupte land.

Foto: Thomas Mukoya / REUTERS

Øverst på lista havner Somalia, Burma, Afghanistan, Irak og Sudan. Bortsett fra noen småjusteringer er lista lik som i fjor, ifølge årets «Corruption Perception Index».

LES OGSÅ: - Fattige land mest korrupte

Norge ligger på 10. plass bak Island og har rykket ett hakk opp fra fjorårets 11. plass.

Se tabell nederst i artikkelen.

Se hele lista her .

Danmark, New Zealand og Singapore er de minst korrupte landene etterfulgt av Finland og Sverige. Norge er dermed det mest korrupte landet i Norden.

– Å la korrupsjon fortsette er uakseptabelt. For mange sårbare mennesker lider rundt om i verden som en konsekvens av korrupsjon. Vi må styrke eksisterende lover og regler. Det bør ikke finnes mulighet for å skjule korrupte mennesker eller penger, sier leder for Transparency International Huguette Labelle.

Verdens ti mest korrupte land

Land

Plass

Score

Somalia

178

1,1

Myanmar

176

1,4

Afghanistan

176

1,4

Irak

175

1,5

Uzbekistan

172

1,6

Turkmenistan

172

1,6

Sudan

172

1,6

Chad

171

1,7

Burundi

170

1,8

Equatorial Guinea

168

1,9

Verdens ti minst korrupte land

Land

Plass

Score 

Danmark

9,3

New Zealand

9,3

Singapore

9,3 

Finland

9,2 

Sverige

9,2 

Canada

8,9 

Nederland

8,8 

Australia 

8,7 

Sveits

8

8,7

Norge

10

8,6

Presidentvalget kort forklart

3. november 2020 velger USA sin neste president. President Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Rekordmange amerikanere stemmer via post i år, og vi vet ikke når resultatet blir klart. Trump sier han ikke stoler på poststemmene. Samtidig mener Demokratene at man skal bruke lenger tid enn vanlig på å telle opp nettopp disse. Mange frykter kaos i ukene etter valget. Hva skjer om Trump ikke aksepterer et nederlag?
Grupper som Proud boys og Antifa har fått mye oppmerksomhet den siste tiden. Den ekstremistiske hatgruppen Proud boys jublet da president Donald Trump sa «stand back and stand by» i den første presidentdebatten. Samtidig forbereder Boogaloo bois seg på borgerkrig, mens medlemmer av Antifa på venstresiden er villige til å bruke vold i kampen mot rasister og fascister. Kan valget utløse en krig mellom disse gruppene? Og er de farlige?
3. november 2020 velger amerikanerne sin neste president. Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Ved forrige presidentvalg vant Trump til tross for at Hillary Clinton fikk flest stemmer. Hvordan kan det skje? Her er to ting du må vite for å forstå USA-valget.

SISTE NYTT

Siste nytt