NRK Meny
Normal

19 menn som ble terrorister

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Terrorangrepene mot USA 11. september 2001 ble gjennomført av 19 menn i alderen 20 til 33 år, som ble plukket ut av Osama bin Laden.

Anders Brekke
Foto: NRK

Kaprerne var delt opp i fire grupper, som skulle kapre ett fly hver. Alle gruppene besto av en kaprer med piloterfaring, og tre eller fire som skulle overmanne passasjerer og besetning slik at terrorangrepene kunne gjennomføres.

De første som ankom USA var Khalid al-Mihdhar og Nawaf al-Hazmi, som skulle styrte et fly inn i Pentagon i Arlington, Virginia. De skal ha vært erfarne soldater, og skal ha stått høyt i kurs hos Al Qaida-leder Osama bin Laden.

Mihdhar og Hazmi dro til San Diego i California i begynnelsen av 2000, der de etterhvert fikk selskap av tre fremtidige kaprere med piloterfaring; Mohammed Atta, Marwan al-Shehhi og Ziad Jarrah.

Den fjerde piloten, Hani Hanjour, ankom San Diego i desember samme år, mens resten av kaprerne kom i løpet av våren og sommeren 2001.

Den første kapringen

American Airlines 11 ble kapret av Mohammed Atta, Waleed al-Shahri, Wail al-Shehri, Abdulaziz al-Omari og Satam al-Suqami.

Flykaprerne som angrep USA 11. september 2001

Satam al-Suqami, Waleed al-Shahri, Wail al-Shehri, Abdulaziz al-Omari og Mohammed Atta.

Foto: HO / REUTERS
 • Mohammed Atta: Født i Egypt i 1968, regnes som lederen av kaprerne. Studerte arkitektur i Kairo og Hamburg. Var en del av den såkalte Hamburg-cellen, der Al Qaida-medlemmer møttes for å diskutere mulige angrep mot USA. Møtte Osama bin Laden i Afghanistan tidlig i 2000, og reiste til Florida i juni for å ta pilotutdanning. Styrte American Airlines 11 inn i det nordre tårnet i World Trade Center 11.september 2001.
 • Waleed al-Shehri: Født i Saudi-Arabia i 1978. Studerte for å bli lege, men reiste til Afghanistan med broren i 2000, der de lot seg trene opp av Al Qaida. Skal også ha møtt Mohammed Atta i Tyskland og Spania. Jobbet for sikkerhetsstyrken på flyplassen i Kandahar før han reiste til USA på turistvisum i april 2001.
 • Wail al-Shehri: Født i Saudi-Arabia i 1973, Waleeds eldre bror. Jobbet som lærer på en barneskole i hjemlandet, før han reiste til Medina i 2000 for å få hjelp for psykiske problemer. Reiste sammen med broren til Florida og Boston før 11. september.
 • Abdulaziz al-Omari: Født i Saudi-Arabia i 1979. Jobbet som sikkerhetsvakt og imam i hjemlandet, og ble trent opp av Al Qaida i Afghanistan. Kom til USA på turistvisum via Dubai, og bodde sammen med flere av kaprerne i New Jersey.
 • Satam al-Suqami: Født i Saudi-Arabia i 1976. Studerte rettsvitenskap frem til han ble rekruttert av Al Qaida og hentet til Afghanistan. Skal ha bodd i Florida på turistvisum.
Det nordre tårnet i World Trade Center raser sammen

Det nordre tårnet i World Trade Center raser sammen etter å ha blitt truffet av det første flyet.

Foto: RICHARD DREW / AP

American Airlines 11 var på vei fra Boston til Los Angeles, og etter et kvarter i lufta overmannet kaprerne piloten og besetningen, og skadet minst tre passasjerer.

Mohammed Atta tok over spakene, og forsøkte å snakke til passasjerne over høyttaleranlegget. Meldingen gikk imidlertid til kontrolltårnet på flyplassen i Boston:

«Ikke rør dere. Alt kommer til å gå bra. Hvis dere prøver å gjøre noe, vil dere sette både flyet og dere selv i fare. Bare sitt stille.»

Luftfartsmyndighetene klarte ikke å få kontakt med flyet, og klokken 08.53 ble to F-15-fly satt på vingene. Da var det allerede for sent.

Klokken 08.46 krasjet Mohammed Atta flyet inn i det nordre tårnet i World Trade Center på Manhattan.

Alle de 92 menneskene som var om bord ble drept, og det er anslått at mellom 1400 og 1600 mennesker døde i eller rundt bygningen.

Angrep på direkten

United Airlines 175 ble kapret av Marwan al-Shehhi, Fayez Banihammad, Mohand al-Shehri, Hamza al-Ghamdi og Ahmed al-Ghamdi.

Flykaprerne som angrep USA 11. september 2001

Marwan al-Shehhi, Ahmed al-Ghamdi, Fayez Banihammad, Hamza al-Ghamdi, og Mohand al-Shehri.

Foto: HO / REUTERS
 • Marwan al-Shehhi: Født i De forente arabiske emirater i 1978. Flyttet til Tyskland i 1996, og ble kjent med Mohammed Atta. Var også en del av Hamburg-cellen. Møtte Osama bin Laden og trente med Al Qaida i Afghanistan i 2000, før han reiste til Florida og tok pilotutdanning sammen med Atta. Fløy United Airlines 175 inn i det andre tårnet i World Trade Center.
 • Fayez Banihammad: Født i De forente arabiske emirater i 1977. Ukjent fortid, fikk visum til USA til tross for at han ikke oppga yrke eller bakgrunn for besøket. Åpnet en konto i hjemlandet to dager før terrorangrepet, der det ble satt inn 30.000 dollar fra ukjente personer. Skal ha bodd i Florida sammen med Saeed al-Ghamdi før angrepet.
 • Mohand al-Shehri: Født i Saudi-Arabia i 1979. Droppet utdanningen i 2000 for å dra i krigen i Tsjetsjenia, men ble trolig rekruttert til Al Qaida i Afghanistan i stedet. Kom til USA på studentvisum i mai 2001, og bosatte seg også i Florida.
 • Hamza al-Ghamdi: Født i Saudi-Arabia i 1980. Dro i likhet med Shehri til Tsjetsjenia og Afghanistan, og kom til USA på turistvisum. Bodde i Florida og Boston fram til angrepene.
 • Ahmed al-Ghamdi: Født i Saudi-Arabia i 1979, og var Hamzas eldre bror. Droppet også utdanningen for å dra til Tsjetsjenia, og senere Afghanistan. Skal ha bodd sammen med Hani Hanjour og Nawaf al-Hazmi i Virginia og New Jersey.
New York, 11. september 2001

Marwan al-Shehhi styrer United Airlines 175 inn i det søndre tårnet på World Trade Center.

Foto: Carmen Taylor / AP

United Airlines 175 var også på vei fra Boston til Los Angeles, da kaprerne tok seg inn i cockpiten omtrent 30 minutter etter avgang, og Marwan al-Shehhi tok kontroll over flyet.

Luftfartsmyndighetene registrerte at flyet hadde endret kurs klokken 08.51, men klarte ikke å få kontakt med cockpiten. Flere passasjerer og ansatte ringte fra flyet og fortalte om kapringen.

Klokken 09.03 krasjet flyet inn i det sørlige tårnet i World Trade Center, noe som ble sendt direkte på TV-skjermer verden over.

Alle 56 om bord i flyet ble drept, og rundt 900 mennesker i eller rundt bygningen omkom. Tårnet sto i brann i 56 minutter før det raste sammen.

Raserte Pentagon

American Airlines 77 ble kapret av Hani Hanjour, Khalid al-Mihdhar, Majed Moqed, Nawaf al-Hazmi og Salem al-Hazmi.

Flykaprerne som angrep USA 11. september 2001

Majed Moqed, Khalid al-Mihdhar, Nawaf al-Hazmi, Salem al-Hazmi og Hani Hanjour.

Foto: HO / REUTERS
 • Hani Hanjour: Født i Saudi-Arabia i 1972. Studerte engelsk i USA på 90-tallet, før han tok pilotutdanning i Arizona i 1999. Skal ha blitt rekruttert av Osama bin Laden i Afghanistan, og dro tilbake til USA i 2000, hvor han bodde i Virginia og New Jersey. 11. september 2001 tok han kontroll over American Airlines 77, og krasjet det inn i Pentagon i Arlington, Virginia.
 • Khalid al-Mihdhar: Født i Saudi-Arabia i 1975. Deltok i Bosnia-krigen på 90-tallet, og sluttet seg til Al Qaida i Afghanistan i 1999. Mihdhar skal ha vært en av de første som ble plukket ut til å gjennomføre terrorangrepet. Skal ha vært på radaren til CIA i 2000, men fikk reise uhindret til USA samme år. Etter to opphold i Afghanistan og Jemen, bodde han i New Jersey frem til 11. september.
 • Majed Moqed: Født i Saudi-Arabia i 1977. Studerte rettsvitenskap i hjemlandet, og ble rekruttert til Al Qaida sammen med en studiekamerat i 1999. Fikk opplæring utenfor Kabul, og kom til USA i 2001. Bodde med tre andre kaprere i New Jersey.
 • Nawaf al-Hazmi: Født i Saudi-Arabia i 1976. Kjempet i Bosnia-krigen, med Taliban i Afghanistan og i Tsjetsjenia på 90-tallet. Kom til USA på turistvisum, og forsøkte å ta pilotutdanning i San Diego. Skal ha stått høyt i kurs hos Osama bin Laden, og hadde hyppige møter med Mohammed Atta i 2001.
 • Salem al-Hazmi: Født i Saudi-Arabia i 1981, var den yngste av kaprerne. Skal ha kriget i Bosnia eller Tsjetsjenia sammen med broren Nawaf, og ble trolig involvert i Al Qaida allerede i 1999. Kom til USA i juni 2001, og oppholdt seg i Virginia og New Jersey.
Angrep på Pentagon 11. september 2001

125 mennesker døde da American Airlines 77 krasjet inn i Pentagon.

Foto: LARRY DOWNING / REUTERS

Khalid al-Mihdar og Nawaf al-Hazmi sto allerede på FBIs liste over mulige terrorister.

Flyet tok av fra Washington Dulles International Airport i Virginia, og var på vei til Los Angeles da kaprerne stormet cockpiten og sendte alle passasjerene bakerst i flyet.

Mens Hani Hanjour tok over spakene, klarte flere av passasjerene å ringe hjem for å fortelle om kapringen.

Klokken 09.37 krasjet flyet inn i Pentagon i Arlington, Virginia. Alle 64 om bord i flyet, samt 125 mennesker på bakken, ble drept.

Den mislykkede kapringen

United Airlines 93 ble kapret av Ziad Jarrah, Ahmed al-Haznawi, Ahmed al-Nami og Saeed al-Ghamdi.

Flykaprerne som angrep USA 11. september 2001

Saeed al-Ghamdi, Ahmed al-Haznawi, Ahmed al-Nami og Ziad Jarrah.

Foto: HO / REUTERS
 • Ziad Jarrah: Født i Libanon i 1975. Skal ha kommet fra en rik familie, og flyttet til Tyskland i 1996. Ble en del av den såkalte Hamburg-cellen med blant andre Mohammed Atta, og deltok aktivt i planleggingen av terrorangrepet. Skal ha besøkt USA hele sju ganger, og tok pilotutdanning i Florida i 2000. Var pilot i det mislykkede kapringsforsøket som endte på et jorde i Pennsylvania.
 • Ahmed al-Haznawi: Født i Saudi-Arabia i 1980. Sønn av en imam, som han trosset for å krige i Tsjetsjenia i 1999. Kom til USA på turistvisum i 2001, og bodde i Florida. Skal ha deltatt i planleggingen av terrorangrepet.
 • Ahmed al-Nami: Født i Saudi-Arabia i 1977. Jobbet i moské og studerte frem til han dro til Afghanistan for å delta på en treningsleir i regi av Al Qaida, der han møtte Shehri-brødrene. Kom til USA på turistvisum i 2001, og holdt til i Florida.
 • Saeed al-Ghamdi: Født i Saudi-Arabia i 1979. Droppet utdanningen for å dra til Tsjetsjenia, men endte opp hos Al Qaida i Afghanistan. Kom til USA på turistvisum sommeren 2001, og oppholdt seg i Florida.

Flyet tok av fra Newark International Airport i New Jersey, med destinasjon San Francisco.

Etter tre kvarter i lufta tok kaprerne kontroll over cockpiten og overmannet besetningen. Ziad Jarrah tok kontroll over flyet, og satte kursen for østkysten.

Det er ikke sikkert hvor kaprerne hadde tenkt seg, men Det hvite hus og Capitol i Washington D.C. regnes som sannsynlige mål.

Også på dette flyet klarte flere passasjerer å ringe hjem, og fikk vite om angrepene på World Trade Center. Noen av dem bestemte seg derfor for å forsøke å overmanne kaprerne.

De lyktes i å spolere kaprernes planer, men flyet styrtet på et jorde utenfor Shanksville i Pennsylvania. Alle 44 som var om bord omkom.

Fly som styrtet utenfor Shanksville, Pennsylvania

United Airlines 93 styrtet på et jorde utenfor Shanksville i delstaten Pennsylvania.

Foto: KEITH SRAKOCIC / AP
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt