Hopp til innhold

Trump får kritikk for 11. september-markering: – Ikke tidspunktet for en «fist pump»

Donald Trump hilste sine tilskuere med doble knyttnever under dagens minnemarkering av terrorangrepene 11. september. Nå raser folk i sosiale medier.

Donald Trump Melania Trump

Da Donald Trump ankom minnemarkeringen i Pennsylvania, løftet han begge knyttnevene og strammet kjeven. Nå reagerer folk på presidentens måte å hedre ofrene etter terrorangrepet 9/11.

Foto: Evan Vucci / AP

«9/11 er den mest alvorlige dagen i den amerikanske nasjonale kalenderen – vanligvis ikke en morgen for «fist pump» fra en president til hans tilskuere», skriver en Twitter-bruker som en reaksjon på Trumps kroppsspråk.

Laster Twitter-innhold

I sosiale medier florerer det av lignende innlegg, fra brukere som mener den amerikanske presidenten opptrådte upassende under minnemarkeringen av terrorangrepene som fant sted 11. september 2001.

Minnemarkeringen ble holdt ved et nytt monument som er reist i Pennsylvania, i området der det kaprede flyet «United Flight 93» styrtet med 40 passasjerer om bord.

Raser på Twitter

At presidenten selv benyttet anledningen til å uttrykke seg på Twitter, var det trolig få som ble overrasket over.

Flere har imidlertid reagert kraftig på innholdet i meldingen, som de mener er et dårlig forsøk på å hedre ofrene og de etterlatte.

I meldingen står det: «17 år siden 11 september!»

Laster Twitter-innhold

Som et svar på Trumps svært kortfattede melding skriver én Twitter-bruker:

«Mange presidenter ville brukt denne dagen på å hylle de døde, istedenfor å bevise at de klarer å telle».

Laster Twitter-innhold

En annen er oppgitt over bruken av utropstegn, som hun mener gir inntrykk av at Trump er opprømt over terrorangrepene.

Laster Twitter-innhold

«Dette er en trist minnemarkering. Du er ikke menneskelig», skriver hun videre.

Flere medier og brukere i sosiale medier peker også på den store kontrasten mellom Trumps melding, og den tidligere presidenten Barack Obamas innlegg på Twitter i anledning den 17. markeringen.

Laster Twitter-innhold

En rekke kontroversielle utspill

Det er ikke første gang folk reagerer på Trumps utspill om 11. september.

På selve dagen for angrepene ble han intervjuet på direktesendt radio, og fikk spørsmål om angrepet hadde forårsaket noen skader på hans eiendommer i Manhattan.

«40 Wall Street var faktisk den høyeste bygningen i Nedre Manhattan før Verdens handelssenter ble bygget, og nå er den høyest igjen», svarte presidenten på spørsmålet.

Laster Twitter-innhold

Ifølge Huffington Post ble imidlertid påstanden om at bygningen noen gang hadde vært den høyeste, tilbakevist.

I 2013 skrev Trump en Twitter-melding i anledning minnemarkeringen, som fikk folk til å se rødt.

Laster Twitter-innhold

«Jeg vil gjerne gi mine beste ønsker til alle, til og med taperne og haterne, på denne spesielle dagen, 11. september», het det i meldingen.

Hevdet arabere jublet over angrepene

I november 2015 hevdet Trump at han så tusenvis av mennesker i New Jersey som jublet på direktesendt TV da handelssenteret raste sammen i 2001.

Senere uttalte han i et intervju med ABC News at jubelen kom fra et område der det bor mange arabere.

Påstanden ble senere tilbakevist av daværende Jersey-ordfører, Steven Fulop, og det lokale politiet, ifølge The Independent.

U.S. President Trump and Melania Trump tour the Flight 93 National Memorial near Shanksville, Pennsylvania

Den amerikanske presidenten Donald Trump og USAs førstedame Melania Trump besøkte i dag det nasjonale minnemuseet for terrorangrepene 11. september.

Foto: Kevin Lamarque / Reuters

Skyldte på Clinton for terroren

Presidenten har også mottatt kritikk for å ha brukt hendelsene 11. september til å fremme seg selv og rakke ned på andre politikere.

I et intervju med AP om hans første 100 dager som president, skrøt Trump av at opptredenen hans på to TV-programmer hadde generert høyere seertall enn mediedekningen av terrorangrepene.

I en politisk debatt med sine motkandidater Marco Rubio og Jeb Bush i februar 2016, gikk han langt i å beskylde andre høytstående politikere for at angrepene fant sted.

– World Trade Center ble angrepet fordi Bill Clinton ikke drepte Osama bin Laden da han hadde sjansen. Og George Bush - forresten, George Bush hadde også sjansen, og han hørte ikke på rådene han fikk fra CIA.

SISTE NYTT

Siste nytt