Obama: – Konsekvensene av stormen vil merkes i lang tid framover

– Folk må forstå at dette ikke er over, sier president Barack Obama. Han advarer om at stormen «Irene» vil få store konsekvenser i lang tid framover.

Video Følg TV-sendingene fra New York

Irene herjer med New York - følg sending på amerikansk TV

«Irene» er i ferd med å avta noe i styrke. Hun er nedgradert fra en kategori 1-orkan til en tropisk storm, men hun fører likevel til store ødeleggelser.

I New York passerte stormen uten store materielle ødeleggelser, og folk i storbyen kunne puste lettet ut. Men det fryktes fremdeles at de store vannmassene kan skape store problemer for byens borgere.

President Barack Obama advarer imidlertid mot å avdramatisere stormen i for stor grad. I en uttalelse søndag ettermiddag sier han at «Irene» vil få store konsekvenser i tida framover.

– Folk må forstå at dette ikke er over. Konsekvensene av denne stormen vil merkes i lang tid framover, og gjenoppbygningsarbeide vil vare i flere uker, eller lenger, sier han.

– Ikke så ille som jeg fryktet

De store elvene i New York i ferd med å gå over sine bredder. Hudson-elva har s i den nedre deler av Manhattan. Også East River er i ferd med å renne over, skriver CNN. Men til tross for vannmegdene, ser det ut som stormen har ført til mindre ødeleggelser i byen enn fryktet.

– Det er ikke så ille som de sa det ville bli. Gatene er oversvømt, men ikke så ille som jeg hadde trodd, forteller John Harris til nyhetsbyrået Reuters.

Han trosset myndighetenes oppfordring om å evakuere til et tryggere sted, og lå hjemme i huset sitt i natt.

New Yorks borgermester Michael Bloomberg har sagt at evakueringsordren vil opphøre klokka ni i kveld, og at folk kan komme tilbake til Manhattan.

Oversvømte gater

I Long Beach utenfor New York er gatene fullstendig oversvømt. Et livredningstårn ble filmet mens det fløt rundt på stranda (se video under).

USAs nasjonale orkansenter i Miami (NHC) advarer også mot mulige enkeltstående tornadoer i New York søndag.

En «ekstremt farlig» stormflo kan komme til å heve vannstanden med inntil 2,5 meter i kystnære områder fra Virginia til Massachusetts, opplyser USAs nasjonale orkansenter.

«Irene» holder fortsatt en vindhastighet på 96 kilometer i timen i det hun er på vei opp den amerikanske østkysten, opplyser det nasjonale orkansenteret. Hun nærmer seg nå den sørlige delen av New England.

– Hold dere inne

Orkanen er uvanlig utstrakt med en diameter på nesten 1000 kilometer. Den blir kraftigere jo nærmere orkanens sentrum kommer, og fortsetter sin ferd nordover langs østkysten av USA.

Klokken 12 nådde «Irene» New Jersey, den tettest befolkede delstaten i USA, like sør for New York, med en vindstyrke på 120 kilometer per time. New Jerseys borgermester sier han forventer at orkanskadene langs den amerikanske kysten vil komme opp i flere milliarder dollar.

Video Irene tok med seg livredningstårn på Long Beach

«Irene» tok med seg et livredningstårn på Long Beach utenfor New York. Flere hundre tusen mennesker er evakuert fra New York i forbindelse med uværet.

I natt var det særlig Maryland-området som fikk gjennomgå. «Irene» var da 313 kilometer sørvest for New York.

I byen Ocean City i Maryland ser det ut til at skadene er mindre omfattende en først fryktet, melder CNN. Vannstanden har steget, men byen er ikke rammet av en omfattende flom.

Kraftig lyn

Nattemørket i New York ble spjæret av kraftige lyn, mens meteorologene advarte mot mulige tornadoer. Regnværet var så kraftig at det nesten overdøvet tordenen.

På en vanligvis travel lørdagskveld framsto byen som en spøkelsesby etter at 370.000 mennesker ble evakuert fra lavtliggende områder, og alle andre holdt seg innendørs, skriver NTB.

Wall Street og Coney Island var blant områdene som var folketomme etter evakueringen, og både subwayen, busser, tog og ferja til Staten Island er innstilt.

– Ytterkanten av orkanen er endelig inne over oss. Hvis dere ikke har evakuert nå, er det best bare å holde seg inne. Naturen er sterkere enn oss, sa Bloomberg.

Video Orkanen Irene nærmer seg New York

Krafig regnvær og økende vind preget New York lørdag kveld.

Obama følger spent med

– Hvis bydelen faktisk blir oversvømmet, har jeg mat, bøker og whisky, sier en av dem som nektet å evakuere, advokaten Neal D'Amato, mens han tar seg en øl i en bar som ennå er åpen.

Turister hadde få alternativer. Rundt Times Square stengte teatre, kinoer, bedre restauranter og McDonald's-restauranter.

Før «Irene» traff land ble den nedjustert til en kategori 1-orkan, fremdeles med kraftige og ødeleggende vinder. Det følger også med store nedbørsmengder. Like ødeleggende som vindene, er orkanens enorme størrelse.

Det er sendt ut orkan-varsel helt opp til Cape Code i Massachusetts. Da er det ventet at orkanen vil avta. Deretter vil den fortsette som en tropisk storm langs kysten av Canada.

President Barack Obama, som avbrøt ferien sin for å reise hjem til Washington, besøkte lørdag operasjonssenteret til den føderale kriseadministrasjonen FEMA, der han fortalte pressen at det blir harde 72 timer.

Irene New York

Lørdag kveld var det fortsatt noen turister gatene i New York til tross for kraftig regnvær.

Foto: John Minchillo / Ap

Minst 15 døde

Minst 15 mennesker i seks ulike stater har hittil mistet livet siden orkanen feide inn over USA lørdag morgen, melder CNN.

Seks av dødsfallene skjedde i North Carolina, der orkanen traff land med en vindhastighet på 140 kilometer i timen.

De yngste ofrene var en elleve år gammel gutt som fikk et tre over seg og ei 15 år gammel jente som omkom i en trafikkulykke på et sted der trafikklysene ikke virket fordi strømmen var gått.

Over fire millioner uten strøm

Hittil har «Irene» gjort at mer enn fire millioner mennesker har mistet strømmen. I tillegg har to millioner måttet evakuere sine hjem langs østkysten, mens minst 8.000 flygninger med amerikanske flyselskap er innstilt.

I New Jersey ga guvernør Chris Christie ordre om at over en million mennesker evakuerte sine hjem langs kysten. Selv om orkanen har avtatt i styrke, advarer han mot å bevege seg utendørs.

– Ikke forlat hjemmene deres, det er fremdeles ikke trygt. Vi har oversvømmelser overalt, sier han til CNN.

Nådde New York søndag

Orkanen, som nå er nedgradert til tropisk storm, nådde New York søndag. Byen er oversvømt av kraftige vannmasser, noe som kan skape problemer i lang tid framover.

Ifølge Michael Chertoff, tidligere statssekretær for indre sikkerhet i USA, sier at måten strømsystemet i New York er bygd opp på, kan skape problemer.

– Den største utfordringa for New York er at strøm og annen infrastruktur ligger under jordoverflatam sier han til CNN.

Det betyr at problemene med strømforsyningen kan vedvare etter at vannet er fjernet fra gatene.

Satellittbilde av Irene

Dette satellittbildet av «Irene» ble tatt klokken 19:40 lokal tid lørdag.

Foto: Ap

Stormflo

Den største faren med orkanen i New York er stormflo som skyves fra havet inn mot byen, som nå uheldigvis kommer når månen gjør at floen er på sitt høyeste i utgangspunktet.

Kystnære områder som nedre Manhattan og langs Brooklyn, Queens og Long Island kan bli stående under opp til fem meter sjøvann.

Myndighetene er spesielt redd for at undergrunnens tunneler dermed blir oversvømmet. Skyskraperne er derimot bygd for å stå imot kraftig vind, men folk kan bli skadd av gjenstander som flyr vegg imellom i gatene, og heisene er stengt i tilfelle folk skulle bli innesperret om strømmen gikk.

11.000 flygninger innstilt

Amerikanske flyselskaper har innstilt over 11.000 flyginger til og fra flyplasser i New York, Philadelphia og Baltimore. Om lag halvparten av de innstilte flygningene er fly som skulle gått til og fra flyplasser i nærheten av New York.

Spesielt Kennedy-flyplassen er utsatt og kan bli satt under flere meter vann. Søndag åpnet de tre flyplassene i Washington igjen.

Jernbanen Amtrak har innstilt alle tog langs østkysten sør for New York.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

SISTE NYTT

Siste nytt